Annons

Försäkringskassan skickar sex gånger fler till Kronofogden: ”Mycket oroväckande”

Nyheter Antalet skulder till Försäkringskassan som hamnar hos Kronofogden har sexdubblats sedan förra året. “Det är mycket oroväckande”, säger Davor Vuleta, analytiker på Kronofogden. Många av skulderna gäller bostadsbidrag.
Kronofogden, Davor Vuleta
Foto: Kronofogden
"Det är oroväckande att andelen förstagångsgäldenärer har ökat så mycket", säger Davor Vuleta, analytiker på Kronofogden.

Varje år får cirka 80 000 personer återbetalningskrav från Försäkringskassan för att de fått för högt bostadsbidrag. Tidigare har man kunnat betala av sådana skulder under en längre tid, men sedan 1 september i fjol ska Försäkringskassan överlämna sina återkrav snabbare till Kronofogden. 

Och det märks. Mellan januari och juli i år lämnades närmare 10 000 krav från Försäkringskassan till Kronofogden. Det var sex gånger fler än under samma period 2022. Vilka som är återkrav av bostadsbidrag går inte att särskilja i Kronofogdens statistik, men det brukar vara en stor andel.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Vi har sett en mycket stor ökning från Försäkringskassan. Det som är särskilt oroväckande är att andelen förstagångsgäldenärer har ökat från 3 till 16 procent. Den första skulden kan vara väldigt avgörande, säger Davor Vuleta.

Den som blir registrerad hos Kronofogden riskerar att få betalningsanmärkning hos kreditupplysningsföretagen. Därmed blir det svårare att få hyra bostad, få kredit eller låna pengar hos storbanker.

– I stället blir man hänvisad till aktörer som inte gör så seriös kreditprövning, men som har mycket högre räntor och avgifter. Det kan leda till ny skuldsättning och det blir en ond spiral som gör att man riskerar att bli långvarig hos Kronofogden.

Läs ocksåFalska uppgifter gav sjubarnsfamilj bostadsbidrag - rekordmånga polisanmälningar i landetSiluettbilder samt Försäkringskassan och polisen för att illustrera bidragsbrott kopplat till bostadsbidrag.

Återkrav till Kronofogden, län för län

Samtidigt har skuldbeloppen sjunkit. Hälften av de krav som nu kommer in från Försäkringskassan ligger under 7 800 kronor. Tidigare låg medianen på 17 000 kronor. Att beloppen är lägre kan verka positivt, men det betyder också att återkrav på bara några tusenlappar numera får stora konsekvenser. 

Oroliga för att inte kunna köpa mat

Christina Olsson är generalsekreterare för Sveriges makalösa föräldrar, som organiserar ensamstående föräldrar över hela landet. Hon har märkt en stark oro till följd av lagändringen.

Annons

– Jag får rätt mycket påringningar från medlemmar som är förtvivlade. Förut har Försäkringskassan varit snäll och gjort längre överenskommelser, men nu måste de betala på tolv månader. 

christina olsson, makalösa föräldrar
Christina Olsson, generalsekreterare för Sveriges makalösa föräldrar, har fått samtal från förtvivlade medlemmar.

De som tidigare haft längre avbetalningsplaner hos Försäkringskassan och får en ny skuld blir nu tvungna att betala både den gamla och nya skulden på ett år, berättar Christina Olsson. Det kan bli summor som är omöjliga att betala av, särskilt med tanke på att en tredjedel av dem som får bostadsbidrag lever på försörjningsstöd och inte har några marginaler.

– De flesta kämpar allt de kan för att lösa detta. Många av våra medlemmar köper mat via Klarna mot slutet av månaden och är jätterädda för att hamna hos Kronofogden. De är oroliga för att inte kunna handla sin mat på kredit och gör vad de kan för att det inte ska ske.

Läs ocksåHär vräks flest – Mikaela kämpar för att fler ska kunna bo kvar

46 miljoner kronor i återkrav

Över 107 000 personer har i dag skulder till Försäkringskassan på grund av att de har fått för högt bostadsbidrag. Tidigare fanns en tjänst där man själv kunde uppge hur mycket man kunde avvara och få en avbetalningsplan utifrån det.

Men numera ska alltså Försäkringskassan och andra myndigheter inte ägna sig åt att driva in skulder på egen hand, eftersom det är Kronofogden som är specialiserad på indrivning av skulder.

– Nu är regelverket väldigt tydligt. Om man inte betalar på förfallodagen och inte vill eller kan upprätta betalningsplan, då ska vi överlämna kravet till Kronofogden. Huvudregeln är att en avbetalningsplan hos oss inte ska vara längre än ett år, säger Fredrik Falk, chef för betalning och återbetalning på Försäkringskassan.

Ungefär hälften av de nya skulder som Försäkringskassan har skickat till Kronofogden gäller återkrav av bostadsbidrag, enligt Försäkringskassans statistik. Under årets första sju månader handlade det om 3 850 krav på sammanlagt 46 miljoner kronor.

Annons

Bostadsbidrag går bara till dem som har allra minst ekonomiska marginaler i Sverige. För dem kan det väl vara svårt att betala av ett återkrav på ett år?

– Ja, det är ju en fördelningspolitisk förmån som ska träffa just den gruppen, och får man ett stort återbetalningskrav så kan det absolut vara svårt att betala inom ett år, men så ser villkoren ut nu. Det man kan göra är att vara väldigt noggrann när man lämnar uppgifter och kontakta oss om man får förändrade inkomster så att risken för återkrav minskar, säger Fredrik Falk.

Var tredje får återkrav av bostadsbidrag

Bostadsbidraget har länge kritiserats för att det är så svårt att pricka rätt. Mer än en tredjedel får återkrav. Det beror på att bidraget beräknas på en uppskattad årsinkomst och fastställs först i efterhand. Den som då haft högre årsinkomst än man visste om i förväg måste betala tillbaka en del av de pengar man fått. Det drabbar cirka 80 000 personer varje år. 

Är det rimligt att riskera att hamna hos Kronofogden för ett återkrav, även om man gjort allting rätt när man sökte bostadsbidrag?

 – Det är ett inneboende problem med bostadsbidraget som vi har påtalat ett antal gånger. Vi har också föreslagit förändringar i regelverket och gör numera avstämningar snabbare än tidigare. Men det löser inte grundproblemet, säger Fredrik Falk.

En statlig utredning föreslog i fjol förändringar så att färre skulle få återkrav av bostadsbidrag, men hittills har inget sådant beslut fattats. 

Fakta: Återkrav på 46 miljoner kronor
  • Av de 10 000 krav som Försäkringskassan skickade till Kronofogden under årets första sju månader var 7 900 överlämnade enligt de nya reglerna. 
  • Hälften av dem gällde bostadsbidrag – en ökning med 71 procent jämfört med året innan. 
  • Summan av skulderna som gäller bostadsbidrag låg på totalt 46 miljoner kronor i år, en ökning med 60 procent jämfört med året innan.

Källa: Försäkringskassan.

Återkrav på bostadsbidraget
Läs också Tusentals fler till Kronofogden på grund av bostadsbidrag Roy flyttade men hyresavierna fortsatte komma - hamnade till slut hos Kronofogden: "Helt hjälplös" 39 000 måste betala tillbaka bostadsbidrag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.