Annons

39 000 måste betala tillbaka bostadsbidrag

Nyheter Den närmaste tiden får 107 000 hushåll brev från Försäkringskassan. Mer än en tredjedel får beskedet att de har hamnat i skuld eftersom de fick för högt bostadsbidrag under 2020. Extra tufft blir det för dem som just i år får sitt andra återkrav.
Många måste betala tillbaka bostadsbidrag

Av 107 000 hushåll kommer cirka 39 000 att krävas på återbetalning.

Att det för en del blir det andra återkravet under samma år, beror på att det här är första gången som Försäkringskassan skickar ut sådana besked redan året efter bidragsåret.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I februari kom avstämningen för bidragsåret 2019 och nu kommer den för 2020. De som haft för höga bostadsbidrag båda dessa år kan alltså få det extra tufft.

Brev med återkrav av bostadsbidrag

En viktig orsak till att systemet läggs om är att det kom som en chock för många när kravet skickades ut två år i efterskott.

Läs ocksåNya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

–  Det är alltid många som ringer in när de har fått återkrav. En hel del minns inte ens att de hade bostadsbidrag för två år sedan, säger Jenny Cederborg, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan.

Annons

Snabbare besked från Skatteverket

Den långa väntetiden har berott på att Försäkringskassan måste invänta inkomstuppgifter från Skatteverket. Detta för att kunna kontrollera om en person hade haft högre eller lägre inkomster än vad de uppgav i ansökan när bostadsbidraget beräknades.

Nu har den processen snabbats upp och från och med i år kan därför hälften av hushållen få besked tidigare. De första 15 000 breven har nyligen skickats ut och resten går den närmaste veckan.

Läs ocksåFalska uppgifter gav sjubarnsfamilj bostadsbidrag - rekordmånga polisanmälningar i landetSiluettbilder samt Försäkringskassan och polisen för att illustrera bidragsbrott kopplat till bostadsbidrag.

– Det finns alltid möjlighet att göra en avbetalningsplan med oss och man kan själv föreslå vad man kan betala. Vi är måna om att minska skuldsättningen så oftast går vi på de förslagen, säger Jenny Cederborg.

Jenny Cederborg, Försäkringskassan
Jenny Cederborg, Försäkringskassan

48 000 får också besked att de har fått rätt summa och cirka 20 000 har fått för lite. De ska automatiskt få pengar insatta på sina konton.

Svårt att förutse inkomster

Att mer än en tredjedel får för högt bostadsbidrag behöver inte betyda att många fuskar. Snarare kan det bero på att det är svårt att i förväg veta vilka inkomster man kommer att ha när man ansöker om bidraget.

Annons

Särskilt oförutsägbart är det för exempelvis timanställda, säsongsarbetare och studenter med osäkra möjligheter till arbete under året, säger Jenny Cederborg.

– Den ansökande måste göra en uppskattning och skriver under på heder och samvete, men det är också vår uppgift att se till att det blir så rätt som möjligt. Vi vet att det ibland kan vara svårt att veta vad som räknas som inkomst eller inte.

Ännu finns ingen sammanräkning av hur stora summor Försäkringskassan kommer att kräva tillbaka för 2020 totalt. Den andra halvan av de som fick bostadsbidrag då får sina besked i januari. Tidigare år har det legat på runt 80 000 hushåll totalt som blivit skyldiga i genomsnitt 7 000 kronor var.

 

Fakta: Över 220 000 får bostadsbidrag
  • Bostadsbidrag kan sökas av barnfamiljer och av unga under 29 år med låga inkomster.
  • Bidraget är behovsprövat och beräknas utifrån antal barn, boendekostnad, inkomster och eventuell förmögenhet.
  • Bidraget är preliminärt och kan justeras sedan Skatteverket fastställt hur hög inkomst ett hushåll haft.
  • Årligen får cirka 175 000 barnfamiljer och 45 000 ungdomshushåll bostadsbidrag.
Återkrav på bostadsbidraget
Läs också Hyresgäst lurade till sig 324 000 kronor i bidrag – mannens fängelsevistelse avslöjade henne  Försäkringskassan skickar sex gånger fler till Kronofogden: "Mycket oroväckande" Blåste Försäkringskassan på 240 000 kronor med falska hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.