Annons

SGS höjer hyrorna för studenter i Göteborg

Göteborg Hyrorna hos SGS Studentbostäder höjs med 1,98 procent. Det beslutar Hyresmarknadskommittén i Stockholm efter att de lokala förhandlingarna körde fast i vintras.
Skylt med SGS logotyp
Foto: AnnaKarin Löwendahl

LÄS MER: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2020 – hela listan

För en lägenhet med en hyra på 5 000 kronor innebär höjningen 99 kronor mer i månaden. Höjningen är något högre än ifjol.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

De nya hyrorna gäller från och med 1 januari, men höjningen för januari–april kommer att tas ut retroaktivt i maj.

Avgifterna för IT, kabel-tv och parkeringsplatser är oförändrade.

De bostäder som SGS blockhyr av andra fastighetsägare på Dr Lindhs Gata, Ekbacka, Brahegatan, Kustgatan, Gårda Fabriker, Kastanjebacken, Lisa Sass gata, Nya Varvet och Smörkärnegatan får också bostadshyrorna höjda med 1,98 procent.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

Däremot är inte hyrorna färdigförhandlade för de ytterligare 1 000 bostäder som SGS hyr av andra fastighetsägare.

SGS hade från början yrkat på att få höja hyrorna med 3,5 procent.

Porträttbild Daniel Carlenfors.
Daniel Carlenfors.

Hyresgästföreningens sista bud innan SGS hänsköt förhandlingarna till Hyresmarknadskommittén (HMK) var på 1 procent. Det säger Daniel Carlenfors, ordförande för hyresgästernas förhandlingsdelegation.

– Vi ansåg att 1 procent var rimligt utifrån kostnadstäckning. HMK:s beslut är tokigt högt, framför allt i förhållande till vad som händer i omvärlden nu. De verkar inte ta någon hänsyn alls till det, säger Daniel Carlenfors.

Annons

Han pekar på att studenter är en grupp med låga inkomster och en hög andel singelhushåll.

– För en student med fullt studielån och studiemedel som sin enda inkomst går i snitt 41 procent av den disponibla inkomsten till boende. Det kan jämföras med snittet för hyresgäster i Göteborg, som är 27-28 procent, säger Daniel Carlenfors.

Läs ocksåKenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgarantiEn man i 60-årsåldern lutar sig mot dörrposten in till ett hus.

Han tycker att en stiftelse som SGS borde göra mer för att hålla tillbaka hyresökningar.

Magnus Paulsson är vd för SGS Studentbostäder. Han säger att det bara är att acceptera HMK:s beslut när man valt att hänskjuta förhandlingen dit.

– 1,98 procent ger inte den ekonomiska förstärkning som vi egentligen hade behövt, men i en förhandling måste man ge och ta.

Varför anser ni att en hyreshöjning är nödvändig?

– Det mesta är förbundet med ökade taxor och avgifter, och den allmänna kostnadsökningen i samhället på saker vi förbrukar.

Hur påverkar coronakrisen situationen?

Annons

– Vi har fullt fokus på vår verksamhet. Det är mer än någonsin att göra nu när alla studenter studerar hemifrån. I höst lär dessutom söktrycket öka till högskolor och universitet.

Tror du att läget kommer att påverka era hyresgästers ekonomi?

– Vår diskussion när det handlar om hyreshöjningar står alltid i relation till studielånet och studiebidrag, inte till andra inkomster. Nu har det ju beslutats att även den som studerar hemifrån är berättigad till fullt studiemedel, så utifrån det ser vi inga förändringar.

LÄS MER:

Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2020 – hela listan

Så förhandlas din hyra

Fakta: Detta är Hyresmarknadskommittén

* Hyresmarknadskommittén är ett partsgemensamt organ för att lösa tvister i hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och landets kommunala hyresvärdar.

* Kommittén består av företrädare för de kommunala värdarnas branschorganisation Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen.

* Hyresmarknadskommitténs beslut motiveras inte, och kan inte överklagas.

Läs också Första hyrorna avgjorda av skiljeman – resultatet: 5,3 procent i Göteborg Värden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur" Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.