HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

SGS höjer hyrorna för studenter i Göteborg

Göteborg Hyrorna hos SGS Studentbostäder höjs med 1,98 procent. Det beslutar Hyresmarknadskommittén i Stockholm efter att de lokala förhandlingarna körde fast i vintras.
Skylt med SGS logotyp
Foto: AnnaKarin Löwendahl

LÄS MER: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2020 – hela listan

För en lägenhet med en hyra på 5 000 kronor innebär höjningen 99 kronor mer i månaden. Höjningen är något högre än ifjol.

Läs ocksåÖstersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning

De nya hyrorna gäller från och med 1 januari, men höjningen för januari–april kommer att tas ut retroaktivt i maj.

Avgifterna för IT, kabel-tv och parkeringsplatser är oförändrade.

De bostäder som SGS blockhyr av andra fastighetsägare på Dr Lindhs Gata, Ekbacka, Brahegatan, Kustgatan, Gårda Fabriker, Kastanjebacken, Lisa Sass gata, Nya Varvet och Smörkärnegatan får också bostadshyrorna höjda med 1,98 procent.

Läs ocksåPitebo får chockhöja hyran efter segdragen tvist - men hyresgästerna ger inte upp

Däremot är inte hyrorna färdigförhandlade för de ytterligare 1 000 bostäder som SGS hyr av andra fastighetsägare.

SGS hade från början yrkat på att få höja hyrorna med 3,5 procent.

Porträttbild Daniel Carlenfors.
Daniel Carlenfors.

Hyresgästföreningens sista bud innan SGS hänsköt förhandlingarna till Hyresmarknadskommittén (HMK) var på 1 procent. Det säger Daniel Carlenfors, ordförande för hyresgästernas förhandlingsdelegation.

– Vi ansåg att 1 procent var rimligt utifrån kostnadstäckning. HMK:s beslut är tokigt högt, framför allt i förhållande till vad som händer i omvärlden nu. De verkar inte ta någon hänsyn alls till det, säger Daniel Carlenfors.

Han pekar på att studenter är en grupp med låga inkomster och en hög andel singelhushåll.

– För en student med fullt studielån och studiemedel som sin enda inkomst går i snitt 41 procent av den disponibla inkomsten till boende. Det kan jämföras med snittet för hyresgäster i Göteborg, som är 27-28 procent, säger Daniel Carlenfors.

Läs ocksåSå kämpar Pia-Marie och Inga mot sina sjuka mammors skyhöga hyror: "Chockhöjning"Strid mo hyror på äldreboende

Han tycker att en stiftelse som SGS borde göra mer för att hålla tillbaka hyresökningar.

Magnus Paulsson är vd för SGS Studentbostäder. Han säger att det bara är att acceptera HMK:s beslut när man valt att hänskjuta förhandlingen dit.

– 1,98 procent ger inte den ekonomiska förstärkning som vi egentligen hade behövt, men i en förhandling måste man ge och ta.

Varför anser ni att en hyreshöjning är nödvändig?

– Det mesta är förbundet med ökade taxor och avgifter, och den allmänna kostnadsökningen i samhället på saker vi förbrukar.

Hur påverkar coronakrisen situationen?

– Vi har fullt fokus på vår verksamhet. Det är mer än någonsin att göra nu när alla studenter studerar hemifrån. I höst lär dessutom söktrycket öka till högskolor och universitet.

Tror du att läget kommer att påverka era hyresgästers ekonomi?

– Vår diskussion när det handlar om hyreshöjningar står alltid i relation till studielånet och studiebidrag, inte till andra inkomster. Nu har det ju beslutats att även den som studerar hemifrån är berättigad till fullt studiemedel, så utifrån det ser vi inga förändringar.

LÄS MER:

Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2020 – hela listan

Så förhandlas din hyra

Fakta: Detta är Hyresmarknadskommittén

* Hyresmarknadskommittén är ett partsgemensamt organ för att lösa tvister i hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och landets kommunala hyresvärdar.

* Kommittén består av företrädare för de kommunala värdarnas branschorganisation Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen.

* Hyresmarknadskommitténs beslut motiveras inte, och kan inte överklagas.

Läs också Kampen är över - Ann-Marie, 94, slipper hyreshöjning Hyrde ut lägenhet 500 procent dyrare på Airbnb – får behålla kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.