HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Studenter i Göteborg riskerar höjd hyra vid årsskiftet

Göteborg Stiftelsen Göteborgs studentbostäder, SGS, har inlett förhandlingar med Hyresgästföreningen om att få höja hyrorna. Kravet är något högre än i fjol, 3,5 procent.
Skylt med SGS logotyp
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Stiftelsen Göteborgs studentbostäder, SGS, förvaltar närmare 7 800 lägenheter i Göteborg. Det gör dem till en av Göteborgs större privata hyresvärdar, och den enskilt största studentvärden i Västsverige.

Nu har SGS kallat Hyresgästföreningen till förhandlingsbordet för att diskutera nästa års hyror. SGS vill höja hyran med 3,5 procent från och med 1 januari.

Läs ocksåBostadsjakten är i gång för Göteborgs studenter

Det skulle motsvara ytterligare 175 kronor i månaden för den student som i dag har en månadshyra på 5 000 kronor.

Senast SGS höjde hyran var i mars i år. Då var höjningen 1,85 procent, dubbelt så mycket som föregående år.

Annons

Inför fjolårets förhandlingar hade SGS inledningsvis yrkat på att få höja hyran med 3,4 procent. Stiftelsen ville också höja IT-avgiften, men den förblev oförändrad.

Läs ocksåNu är bostadskön som längst för Göteborgs studenter

Kravet om höjd IT-avgift finns dock med även i år. Nu vill SGS höja avgiften till 180 kronor i månaden.

Söktrycket på SGS studentbostäder är hårt. Kötiden vid förra läsårets start var cirka 1,5 år för ett enkelrum, minst två år för en lägenhet utanför centrum och 3–5 år för en lägenhet i centrala Göteborg.

Annons

Under läsårets gång brukar köerna minska, för att sedan växa igen inför terminsstart. Söktrycket på lägenheter i centrum är dock konstant.

Läs ocksåGatuprotest mot allmännyttans krav i GöteborgOla Terlegård och Catherine Holt är med och arrangerar en protest i Göteborg mot att de kommunala bostadsbolagen kräver att få höja hyran med 6,8 procent.

LÄS MER:

Fakta: Stiftelsen Göteborgs studentbostäder, SGS

Styrs av kommunpolitiker, Göteborgs förenade studentkårer och Göteborgs universitet.

Bildades 1951.

Hyr ut närmare 7 800 bostäder till högskolestudenter i Göteborgsregionen.

Äger själv knappt 6 000 av bostäderna, och hyr resten av andra hyresvärdar.

Är inte vinstdrivande i första hand, men verkar på affärsmässiga villkor i konkurrens med andra bostadsbolag.

Räknas som privat hyresvärd, men ser sig själva mer som en allmännyttig värd. Är bland annat medlem i de kommunala bostadsbolagens organisation, Sveriges allmännytta.

Läs också Tvärnit för hyror i Varberg – första strandningen i Halland i år Så mycket höjer halländska värdar hyran 2023 – hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.