Annons

Självförsörjande på el – men hyresgästernas räkning rusar 650 procent

Nyheter Wallenstam producerar själv all sin el. Men hyresgästernas elkostnad förväntas stiga med 650 procent. Dessutom yrkar värden på nästan 10 procents hyreshöjning, bland annat med hänvisning till de ökande energipriserna. ”Orimligt”, anser Hyresgästföreningen.
Wallenstam är självförsörjande på el, bland annat för att skydda sig mot prissvängningar. Men skyddet gäller inte för hyresgästernas del.
Foto: Harvey McDaniel, Wikimedia Commons/Gustaf Görfelt
Wallenstam är självförsörjande på el, bland annat för att skydda sig mot prissvängningar. Men skyddet gäller inte för hyresgästernas del.

Wallenstam äger 53 vindkraftverk och har dessutom solpaneler på många av sina hus.

Det gör att bolaget sedan ett antal år tillbaka är självförsörjande på el som täcker både deras egen och hyresgästernas förbrukning, enligt Wallenstams hemsida och årsredovisning.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Det går ingen ledning från kraftverken till husen, men den elkraft Wallenstam säljer motsvarar den el de köper in.

Hans Wallenstam, vd.

”Förutom att vara hållbara så innebär det en säkring för elprisets utveckling. Detta i en tid då energipriserna har fortsatt vara väldigt volatila” skriver vd Hans Wallenstam i bolagets delårsrapport i mars i år.

Vindkraftverken innebär att Wallenstam nu kan göra stora vinster på sin elförsäljning, menar energiexperter som Dagens Industri talat med. Vinster som sannolikt uppväger att företaget också får köpa in dyrare el.

Läs ocksåFick 490 000 via Swish – bolag åker på skattesmäll efter hotelluthyrningUmami Easy Living Sundbyberg

Gäller inte hyresgästerna

Men prissäkringen gäller enbart värden, inte hyresgästerna. Boende i Wallenstams nyproduktion kan förvänta sig att deras hushållsel blir 650 procent dyrare vid årsskiftet. Det meddelade bolaget i oktober.

Hyresgästerna kan inte välja elavtal själva utan är hänvisade till ett avtal som Wallenstam tecknat med Jämtkraft.

Och i hyresförhandlingarna yrkar Wallenstams ombud Fastighetsägarna GFR på höjda hyror i Göteborg med 9,73 procent. Bland annat med hänvisning till höjda elkostnader.

Läs ocksåOckerhyror och polisrazzior – nu stoppar Wallenstam kritiserad företagsuthyrningElisabeth Vansvik Wallenstam

Hyresgästföreningen Västra Sverige avfärdar Fastighetsägarna GFR:s krav som orealistiska. Enligt förhandlingschef Carl-Johan Bergström blir det extra tydligt i Wallenstams fall.

Annons
Carl-Johan Bergström, Hyresgästföreningen.
Carl-Johan Bergström, Hyresgästföreningen.

– Det är orimligt. Det här är också något vi sagt tidigare till Wallenstam, att det vi hör vid förhandlingsbordet rimmar dåligt med det vi läser i deras årsredovisningar, säger Carl-Johan Bergström.

Wallenstams kommunikationsdirektör Elisabeth Vansvik har vägrat att ställa upp på intervjuer om företagets elaffärer. När Hem & Hyra upprepade gånger söker henne ber hon om frågor via mejl.

”Tjänar inga pengar”

I sitt mejlsvar skriver Elisabeth Vansvik att Wallenstam inte tjänar några pengar på sin elproduktion.

– Satsningen på vindkraft syftade till att ta vårt ansvar för klimatet och den gröna omställningen. Bolaget har investerat 2,5 miljard i vindkraftsproduktion sedan satsningen startade, hittills uppgår de sammantagna förlusterna till 1 miljard, skriver Elisabeth Vansvik.

Elisabeth Vansvik, kommunikationsdirektör Wallenstam.

Hem & Hyra ställer följdfrågan om dessa förluster utgörs av investeringskostnader som ännu inte hunnit tjänas in, och alltså är en förlust som hela tiden minskar. Men frågan får inget svar.

Elisabeth Vansvik hänvisar till att bolaget snart ska släppa en ny kvartalsrapport och därför är i en så kallad ”tyst period”. Därför kan hon inte kommentera några siffror.

– Vi får summera hur det gått när energikrisen är över.

”Förmånligt upplägg”

Det nya elavtalet för hyresgäster i nyproduktion gör att deras elpris ökar 650 procent. Men Elisabeth Vansvik menar att Wallenstam som stor aktör har möjlighet att teckna förmånligare avtal än de enskilda hyresgästerna.

Annons

– I år har våra hyresgäster betalat 40 öre/kWh exklusive moms under hela året, vilket är ett väldigt förmånligt pris i dagsläget. Vi strävar efter att det ska bli ett så förmånligt upplägg som möjligt även nästa år. 300 öre exklusive moms är utifrån nuvarande marknadsläge det bästa vi kan erbjuda.

– Vi kommer att göra en så sen avstämning som möjligt för att se om vi kan sänka det ytterligare. Detta gör vi den 15 december, vilket vi också meddelat hyresgästerna, och skulle marknadspriset då vara lägre så kommer vi justera priset nedåt, men inte uppåt, skriver Elisabeth Vansvik.

Wallenstam kräver nu 9,73 procents hyreshöjning, bland annat med hänvisning till stigande elpriser. Varför gör ni det, när företaget av allt att döma inte drabbas av elpriserna?

– I de ökade energipriserna vi ser nu är elen bara en del och Wallenstam följer likt andra hyresvärdar den trepartsuppgörelse om fem faktorer som är gjord i våras, och den är tillbakablickande på 3 år, 2022, 2021 och 2020. Nu ligger frågan avseende hyreshöjningens storlek på förhandlingsbordet mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen, skriver Elisabeth Vansvik.

”Rimligt att dela med sig”

Carl-Johan Bergström menar att det inte nödvändigtvis behöver vara något negativt att Wallenstam tecknar elavtal åt hyresgästerna.

Han påpekar också att energifrågor är komplexa. Värdar som slösar på energi ska inte belönas för det genom att få igenom högre hyreshöjningar än värdar som tänkt långsiktigt.

– Samtidigt är det rimligt att en hyresvärd på något vis delar med sig till hyresgästerna i dessa tuffa tider, säger Carl-Johan Bergström.

Läs också Wallenstams "premiumlägenheter" hyrdes ut av mellanhand – 4 800 kronor för två dygn Hyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingar Värdens pengar gick till badhus som inte byggts - hyresgästerna fick landets högsta höjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.