Annons

Fick 490 000 via Swish – bolag åker på skattesmäll efter hotelluthyrning

Sundbyberg Wallenstam hyrde ut via mellanhänder till ockerhyra. Nu krävs mellanhanden City Living på nästan en halv miljon kronor av Skatteverket. Bolagsföreträdaren har tagit emot drygt 490 000 kronor via Swish utan att redovisa lön. City Living har också betalat mannens privata bostadskostnader.
Umami Easy Living Sundbyberg
Foto: Ida Karlsson
Mellanhanden City Living som bland annat anlitats av bostadsbolaget Wallenstam i Sundbyberg krävs på nästan 470 000 kronor av Skatteverket. Det gäller inkomstskatt, arbetsgivaravgift och moms som bolaget inte betalat vid hotelluthyrning.

Hem & Hyra har tidigare berättat om nya lägenheter i Sundbyberg som enligt kommunens plan skulle bli vanliga bostäder. Men de hyrdes inte ut som vanliga hyresrätter utan blev dyra hotellägenheter via bostadsbolaget Wallenstams mellanhänder. Detta trots att det saknades tillstånd för verksamheten.

Hotellpriser: 2 400 kronor per dygn

Hotelluthyrningen ledde till ockerhyror på 2 400 kronor natten, skapade otrygghet och ledde till polistillslag på adressen. Wallenstam har nu stoppat den kritiserade företagsuthyrningen i Stockholm och Uppsala.

Ett av de mellanhandsbolag som Wallenstam anlitat i Sundbyberg har nu krävts på obetalda skatter och avgifter på nästan 470 000 kronor.

Bland annat har företaget City Living gjort flera inbetalningar till bolagets företrädare men inte redovisat några arbetsgivaravgifter för ersättningen till honom.

Swishinsättningar på nästan en halv miljon

Mannen har tagit emot swishinsättningar på drygt 490 000 kronor åren 2020 och 2021 men har inte redovisat någon lön i sin deklaration, enligt Skatteverket.

Annons

Swishinsättningarna har meddelande som lyder ”hyra”, ”bokning”, ”två nätter” eller ”paying rent for room 30 days”.

Umami Easy Living Sundbyberg
Hotellverksamheten med uthyrning några nätter i taget skapade otrygghet på adressen.

Skatteverket skriver att de hyresinkomster bolagsföreträdaren fått in på sitt konto egentligen hör till verksamheten i bolaget och borde ha redovisats hos City Living. Eftersom pengarna i stället har satts in direkt på företrädarens bankkonto menar Skatteverket att det handlar om lön till företrädaren från bolaget.

Mannen hävdar att det handlar om lån och att han sålt saker på Blocket men har inte kunnat visa upp några dokument som styrker det.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Betalat mannens bostad

Enligt Skatteverket har City Living även betalat 80 000 kronor i hyra för mannens bostad. Skatteverket bedömer att summan ska betraktas som mannens lön eftersom bolaget stått för hans privata boendekostnad. City Living har även betalat drygt 223 000 kronor i hyra för en bostad som tillhör hans fru.

Annons

Bolagsföreträdaren säger till Hem & Hyra att bolaget tappade kunder under pandemin och de inte kunde betala någonting. Han säger att det var anledningen till alla problem. Därför lät han City Living stå för hans privata utgifter, som bostad.

– Det var kanske fel men jag var i en paniksituation, säger han.

Läs ocksåDet skulle bli nya hyresrätter - nu hyrs lägenheterna ut till företag

Mannen säger att City Living kommer att betala det som Skatteverket kräver.

Läs också Wallenstams "premiumlägenheter" hyrdes ut av mellanhand – 4 800 kronor för två dygn Ockerhyror och polisrazzior – nu stoppar Wallenstam kritiserad företagsuthyrning Efter Hem & Hyras avslöjande: Hotellifieringen kan kosta Brodderud 180 000 i sanktionsavgift Privatvärd kastar in handduken i bulvanmål – hyresgäst på Östermalm vann i tingsrätten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.