Annons

Ockerhyror och polisrazzior – nu stoppar Wallenstam kritiserad företagsuthyrning

Sundbyberg Wallenstams satsning på att hyra ut dyrt via mellanhänder slutade i kaos. Mellanhanden tog ut ockerhyror på 2 400 kronor per dygn. Hyresgäster klagade på otrygghet och polisrazzior. Nu stoppas företagsuthyrningen i Stockholm och Uppsala.
Elisabeth Vansvik Wallenstam
Foto: Pressbild/Ida Karlsson
”Det har inte alls fungerat som vi hoppats. Mellanhanden City Living har brutit mot avtalet och olovligen hyrt ut lägenheterna på kortare tid vilket fört med sig många negativa konsekvenser," säger Elisabeth Vansvik, Wallenstams kommunikationsdirektör.

Hem & Hyra har berättat om nya lägenheter i Sundbyberg som enligt kommunens plan skulle bli vanliga bostäder. Men de hyrdes inte ut som vanliga hyresrätter utan blev dyra hotellägenheter via Wallenstams mellanhänder. Hotelluthyrningen ledde till ockerhyror på 2 400 kronor natten, skapade otrygghet och ledde till polistillslag på adressen.

Sagt upp avtalet med City Living

Hem & Hyra har sökt Wallenstams vice vd Mathias Aronsson, som har ansvar för Wallenstams verksamhet i region Stockholm, men han vill inte ställa upp på en intervju.

I stället svarar Wallenstams kommunikationsdirektör Elisabeth Vansvik på frågor via mejl. Hon skriver att det visat sig att det inte har fungerat bra med företagsbostäder på adressen och att de sagt upp avtalet med City Living och andra mellanhänder.

”Inte fungerat som vi hoppats”

Även avtal som gäller företagsbostäder i Uppsala har sagts upp. Kvar finns 100 företagsbostäder i Göteborg som hyrs ut via Företagsbostäder och Beautiful Apartments.

Umami Easy Living Sundbyberg
Hotellverksamheten med uthyrning några nätter i taget skapade otrygghet på adressen i Sundbyberg.

”Det har inte alls fungerat som vi hoppats. City Living har brutit mot avtalet och olovligen hyrt ut lägenheterna på kortare tid vilket fört med sig många negativa konsekvenser och en sämre kontroll över vem som bott i lägenheterna,” skriver hon.

Otrygghet och polisrazzior

Elisabeth Vansvik skriver att det är helt oacceptabelt att uthyrningen lett till otrygghet och polisrazzior och att de därför sagt upp avtalet med mellanhanden.

På frågan varför de valde att samarbeta med City Living svarar hon bara att samarbetet inte fungerat som Wallenstam hoppats.

Hem & Hyra har pratat med företrädaren för City Living som menar att problemen uppstod i samband med pandemin när bolaget tappade kunder.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag tappade kontrollen över ekonomin. Vi hade panik och behövde få in intäkter.

Annonserade på hotellsajt

Bolaget använde hotellsajten booking.com för att få kunder.

– Ungefär hälften av lägenheterna hyrdes ut så. Det fanns ingen regel att vi inte fick använda oss av hotellsajter, menar han.

Läs ocksåDet skulle bli nya hyresrätter - nu hyrs lägenheterna ut till företag

För att ha hotellverksamhet krävs bygglov och polistillstånd men det finns inte för den här adressen.

– Vårt bolag har tillstånd för hotellverksamhet.

Men vi har sett att det inte finns tillstånd för hotellverksamhet på adressen.

Läs ocksåWallenstams "premiumlägenheter" hyrdes ut av mellanhand – 4 800 kronor för två dygnUmami Easy Living Sundbyberg

– Nu är uthyrningsavtalet med Wallenstam uppsagt så ärendet är avslutat.

Annons

Hur ser du på att det varit otrygghet och polistillslag i huset?

– Wallenstam hade hyrt ut lägenheter till kriminella. Det var mycket problem.

Wallenstam säger att det gällde er uthyrning.

– Det fanns några hyresgäster vi inte hade kollat upp men de slängde vi ut snabbt, säger City Livings företrädare.

Läs mer här om hotelluthyrningen som ledde till ockerhyror på 2 400 kronor natten, otrygghet och polistillslag.

Läs också Efter Hem & Hyras avslöjande: Hotellifieringen kan kosta Brodderud 180 000 i sanktionsavgift Fick 490 000 via Swish – bolag åker på skattesmäll efter hotelluthyrning Privatvärd kastar in handduken i bulvanmål – hyresgäst på Östermalm vann i tingsrätten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.