Annons

Sju syskon blev hemlösa – FN:s barnfond kritiserar rättssystemet

Malmö Efter att ha bott tio år i lägenheten på Rosengård tvingades sjubarnfamiljen ut på gatan. Nu får de inte längre sova tillsammans på kvällarna.
Foto: Anders Paulsson

Ramels väg. Malmö. En förmiddag i början av mars i år: En knippa med skramlande nycklar byter ägare. Dörren till en av lägenheterna i miljonprogramshuset låses. Sedan är det slut och ett nytt liv börjar för en familj på nio personer – nu som hemlösa. I den stunden finns ingen riktig plan för hur situationen ska lösas.

– Det där var platsen som barnen föddes på och de kastades ut utan anledning, säger sjubarnsmamman Bilan några veckor senare.

Nu separeras storfamiljen i två delar varje kväll vid läggdags och sover i varsin ände av en lång vit korridor. De har ingen aning om hur livet kommer att se ut om några dagar.

Vad var det egentligen som hände?

Allt började med något som de flesta som bott i ett flerfamiljshus varit med om; man hör ljud från grannlägenheter och stör sig kanske. Det kan vara någon som spelar hög musik eller ett par som grälar. Eller barn som leker.

Bilan och Mohammed bodde med sina barn i en fyra på Herrgården i Malmö i tio år. De sju barnen i åldrarna sex till sexton år har växt upp i kvarteren på Rosengård men föräldrarna har rötterna i Somalia. Mohammed är sjukpensionär och Bilan läser just nu svenska.

Hyresnämnden i Malmö.

Problemet uppstod för drygt två år sedan när en kvinna i lägenheten under störde sig på ljud från barnen. Hon mådde dåligt. Det lät om en ”jordbävning”, tyckte hon. Hyresvärden Victoria Park tog över åt henne och sedan rullade allt snabbt på med uppsägning och vidare till domstol. Bilan och Mohammed beskrev ett lugnt liv med barn som var i skolan på dagarna, lade sig tidigt och inte störde mer än någon annan. Men hyresnämnden ansåg att de inte hade gjort tillräckligt för att begränsa oljud. Enligt beslutet kunde de inte bo kvar. Nämnden slog samtidigt fast att det vore en omöjlighet att barnen inte hade stört:

“Enligt hyresnämnden är det uppenbart att en familj med sju barn tveklöst, liksom andra barnfamiljer, orsakar väldigt mycket ljud i form av såväl ordväxlingar och skrik som ljud från den verksamhet som förekommer hos en barnfamilj, eftersom något annat vore omöjligt “.

I vintras föll Svea hovrätts dom. Efter tio år som hyresgäster var Bilan, Mohammed och barnen tvungna att lämna fyran. Vid det här laget hade den missnöjda kvinnan, som startade processen, redan flyttat därifrån. Hon tycker att hyresvärden borde ha agerat tidigare.

– De får lära sig att respektera sina grannar och att allt har konsekvenser. Jag känner att jag gjorde rätt, säger hon idag.

När vi möter föräldrarna bor de i en baracklikande byggnad på en ny adress. Långa vita korridorer binder ihop lägenheterna. Allt är omgivet av grusbelagda ytor och andas tillfällig lösning. Sjubarnsfamiljen klassas som hemlös och bor med hjälp av socialtjänsten i ett före detta flyktingboende. Varje kväll vid läggdags tvingas de dela upp familjen i två delar. Den ena halvan stannar kvar och den andra promenerar ner längs korridoren till en annan lägenhet. Där sover pappa med hälften av barnen, och i den första mamma med resten.

– Vi måste söka tio lägenheter per dag annars förlorar vi den här. Men det är svårt. Vi är en stor familj, säger Mohammed.

Och det är i princip omöjligt att hitta en ledig hyresrätt som rymmer nio personer i Malmö.

Det är knäpptyst i det tillfälliga hemmet, barnen är i skolan och förskolan. Våningssängarna är tomma och i hallen står ett gäng sneakers. Föräldrarna är fåordiga om sin egen situation. Det är ok att bo här, men barnens behov är hela tiden i fokus.

– De föddes på Rosengård. Alla kompisar och aktiviteter finns där. Efter skolan vill de inte gå hem utan stanna där i området, säger Bilan.

– Det var tråkigt för barnen att lämna den gamla gården och sina kompisar. Hyresvärden gjorde vad de gjorde, det kanske var rätt. Felet låg hos grannen som skapade problem genom att ljuga, säger Mohammed.

Han återkommer till detta; att det bara var en person i huset som klagade och han ser det som en personlig konflikt från hennes sida.

Familjen är långt ifrån ensam. Varje år förlorar hundratals barn sina hem efter vräkningar, det visar Kronofogdens siffror. I den färska FN-rapporten ”Barnkonventionen som lag i praktiken” finns familjen från Rosengård med som exempel. FN-organet Unicef har fångat upp meningar ur Svea hovrätts dom:

”Även med beaktande av barnens bästa anser hovrätten att det finns tillräckligt starka skäl för att hyresavtalet ska upphöra”.

Rapporten är en genomgång av domar under det första året med konventionen som svensk lag. Unicef har sammanfattat sin tolkning av hur de anser att Svea hovrätt har agerat:

  • Hyresvärdens intresse väger tyngre än barnens bästa.
  • Vräkning av barnfamiljer anses fullt rimligt vid exempelvis sena hyror.
  • Barnkonventionen nämns men besluten ser ut som tidigare, innan konventionen var lag.

Unicef drar som slutsats att lagstiftningen på det här området måste ses över.

På whiteboarden i ett arbetsrum på Hyresgästföreningen i Malmö finns några noteringar i grönt. De har stått där i månader och rör Bilan och Mohammed. Rummet tillhör juristen Josephine Stensson som hjälpte familjen genom striden i domstolarna. Fallet är avslutat men minnesanteckningarna lever kvar i hennes rum.

Josephine Stensson

Josephine Stensson var med på Herrgården när Mohammed för sista gången stängde dörren till Victoria Parks lägenhet.

–Det gick riktigt snabbt. Det var en representant från hyresvärden där och tittade. ”Lägenheten ska totalrenoveras, vi behöver inte göra besiktning”, sa han. Det var bara att lämna nycklarna och sedan fick familjen gå till soc, säger hon.

Sjubarnsfamiljens öde har följt med henne på jobbet i flera år.  Men Svea hovrätt var sista instans. Det går inte att överklaga domen längre upp.

– Det känns alltid tungt att förlora mål som innebär att någon förlorar sin bostad. Här kändes det lite tyngre och jag delade inte domstolens uppfattning. Det är ju en barnfamilj och jag tycker det blev väldigt otydligt. Vad har de gjort egentligen?

Det gamla förstahandskontraktet på Ramels väg hade familjen ordnat på egen hand. Som hemlösa gäller nu andra spelregler och de har inget riktigt hyresavtal för lägenheterna i den vita korridoren. En gång i veckan omprövas villkoren.

– Jag tänker på vad som ska hända jag sover och när jag vaknar. Vi pratar om det här hela tiden. Mina barn är hemlösa och vi kan inte ens säga till dem hur länge vi kommer att bo här, säger pappa Mohammed.

Fotnot: Föräldrarna vill gärna berätta sin historia med namn och bild i tidningen. Med tanke på barnens utsatta situation har Hem & Hyra valt att anonymisera hela familjen. Bilan och Mohammed är fingerade namn.

Fakta: Barnkonventionen

Den första januari 2020 blev FN:s konvention om barnets rättigheter till svensk lag. Det innebär att domstolar och andra rättstillämpare ska anpassa sig och beakta rättigheterna i konventionen – barnets rättigheter ska vägas in.

Källa: Regeringen.se

Fakta: Så säger hyresvärden Victoria Park

Så här ser reglerna ut som gäller i Victoria Parks hus:

”Du är skyldig att visa hänsyn gentemot dina grannar. Undvik störningar som höga skrik, hög musik och liknande. Det är extra viktigt mellan kl. 22.00 – 07.00. Tala om för dina grannar om och när du ska ha fest. Håll bostadsområdet rent och fint. Det gäller både i lägenheten och gemensamma utrymmen”.

Fastighetsägaren har tidigare kommenterat resultatet av domstolsprocessen, att familjen kastas ut, på detta sätt:

”Det är naturligtvis en mycket beklaglig situation för familjen ifråga. Vi är en hyresvärd med stort fokus på våra hyresgäster och vi har tidigare gjort flera olika insatser för att lösa situationen. Domstolsbeslutet ger oss rätt i vår bedömning om att avflytt var rätt beslut”.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.