HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Sju barn leker – familjen kan förlora lägenhet

Malmö Grannen störs av barnen och nu vill Victoria park få grönt ljus för att kasta ut nio personer. Och det är ont om nya hyresrätter för stora familjer. “Barn måste få leka för social utveckling“, säger Josephine Stensson, familjens jurist på Hyresgästföreningen.
Barnet på bilden är inte samma som i texten.

Fastighetsägaren Victoria Park menar att barnens högljudda lek räcker för att säga upp hyreskontraktet. Nu riskerar Malmöfamiljen att hamna på gatan. Kontraktet är uppsagt och fallet ligger på hyresnämndens bord. Hem & Hyra har tidigare rapporterat om en rad liknande fall runt om i landet.

Hyresvärden skriver att uppsägningen främst handlar om att skydda övriga grannar i huset. Så står det i dokumenten som ligger på domstolen. Rent konkret exemplifieras störningarna som skrik, dunsar och smällar. Både från familjens lägenhet och från trapphuset. Fyra störningsrapporter upprättade mellan klockan 14.35 och 20.00 har lagts fram som bevis.

Läs ocksåHotade klippa av grannens fingrar – mister lägenheten

Hyresgästföreningen hjälper familjen och deras beskrivning av situationen skiljer sig rejält – familjen lever ett helt vanligt familjeliv och eventuella ljud är från just ett sådant. Föräldrarna menar att det snarare är en personlig konflikt med grannen, än störningar, som är det egentliga problemet.

– Barn måste få leka för social utveckling. De går och lägger sig halv åtta. Ribban ska vara hög när det gäller barn, säger Josephine Stensson, familjens jurist från Hyresgästföreningen.

Konflikten uppmärksammades redan för ett år sedan och ledde då till ett medlingsmöte mellan Victoria Park, den utpekade familjen, Hyresgästföreningen samt en granne. Efter det satte värden in extra isolering i en intilliggande lägenhets tak, lät installera en ny lägenhetsdörr och delade ut fler port-taggar till familjen. Grannen hade innan dess även klagat på att barnen ropade på sina föräldrar när porten var låst. Men trots detta fortsatte klagomålen och efter ytterligare varningar blev hyreskontraktet uppsagt nu under hösten. Victoria Park vill att familjen ska vara ute senast på nyårsafton.

Läs ocksåFöräldrar vräks efter tonårssonens terror i trapphusetPolisutryckning med påslagna blåljus.

I Malmö bor 41 000 personer under 17 år, vad som brukar räknas som barn. Men hur ska de egentligen bete sig om de bor i ett hyreshus? Och hur ska föräldrarna tänka? Vi bad Victoria Parks områdeschef i Malmö, Evert Rydell, att ge sin syn på saken.

Hur högt får barn låta i ett hyreshus?

Annons

– Det är aldrig vi som avgör när det blir problem utan grannarna som störs. Men vi utreder det såklart. Förhållningsregler finns på vår hemsida och det förväntas vara lugnt vissa tider på dygnet. Vi är schyssta och försöker gå till botten med sådant här utan att det går till uppsägning.

Läs ocksåFiskmåsar flockades i hundratal – så gick det för mannen som kastade ut sopor på gatan

Var får barn leka?

–  Att använda trapphus som fritidsgård ser vi inte på med glädje. Det ekar och blir störande. Däremot finns inga generella regler utan vi hänvisar till sunt förnuft.

Så här står det på Victoria Parks hemsida:

”Du är skyldig att visa hänsyn gentemot dina grannar. Undvik störningar som höga skrik, hög musik och liknande. Det är extra viktigt mellan kl. 22.00 – 07.00. Tala om för dina grannar om och när du ska ha fest. Håll bostadsområdet rent och fint. Det gäller både i lägenheten och gemensamma utrymmen”.

Evert Rydell berättar att hyresvärdens bocoacher kopplas in när det uppstår konflikter mellan grannar angående störningar för att göra klart vilka regler som gäller.

–   Är man väldigt känslig kan minsta lilla bli störande. Är man okänslig kan något som låter som andra världskriget gå bra, säger han.

Annons

Under vintern ska Hyresnämnden i Malmö ta ställning till sjubarnsfamiljens framtid. En familj på totalt nio personer som måste söka bostad i Malmö får 2019 sätta siktet på en sexrummare. De flesta av värdarna går efter en standard som godtar två personer per rum i en lägenhet, exklusive kök och vardagsrum. En sexa, som det blir i det här fallet, har i snitt en kötid på 1 157 dagar enligt Boplats Syd, som förmedlar lägenheter åt bolag och kommuner över hela Skåne.

–  Det förmedlas inte behovsprövat. Det här är ju en lägenhet som kan efterfrågas av en familj med många medlemmar, men även av alla andra, säger Krister Hjelm, vd för Boplats Syd, om möjligheterna att få skriva kontrakt för en sexrummare.

För en familj som är ännu större kan det i vissa fall vara näst intill omöjligt att hitta en hyresrätt i Malmö. Från början av 2018 och fram till idag har Boplats Syd förmedlat 115 femmor och 17 sexrummare Malmö. Någon sjua har inte passerat genom systemet sedan 2017.

Juristens tips: Så undviker du att störa grannarna

Läs också Otäck lukt tvingar Marina och dottern att fly hemmet: "Vi har sovit i tvättstugan" Gjutjärnskanoner, brand och vapenverkstad – nu vräks mannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.