Annons

Skåne och Halland är vinnare i årets förhandlingar

Halland För andra året i rad har norra Skåne och södra Halland de lägsta hyreshöjningarna i landet. Enligt Evalena Agertoft, förhandlingschef vid Hyresgästföreningen Region norra Skåne, beror det goda resultatet bland annat på världsekonomin, milda vintrar och ett noggrant förhandlingsarbete.
Foto: Gry Ellebjerg
Årets hyresförhandlingar är klara. Region norra Skånes förhandlingschef Evalena Agertoft är nöjd med resultatet.

Hur kommer det sig att region norra Skåne ännu en gång får lägst höjningar i landet?
– Det man ska tänka på här är att det är decimaler det handlar om. Skillnaderna är i själva verket inte så stora mellan de olika regionerna. Förutsättningarna i de olika regionerna skiljer sig dessutom åt så att bara titta på årets resultat säger egentligen inte så mycket. Men helt klart har vi ett bra team som gör ett noggrant arbete. Dessutom har vi ett gynnsamt ekonomiskt läge just nu.

Region norra Skåne har de lägsta höjningarna i landet med sina 0,63 procent. Grannarna i söders snitthöjning landar på 0,79 procent och de har därmed de högsta höjningarna i landet? Vad kan det finnas för orsaker bakom de olika resultaten?
– Det kan jag inte svara på. Jag kan bara svara för hur vi arbetar i norra Skåne

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Hur stor roll spelar den mänskliga faktorn in vid hyresförhandlingar?
– I förhandlingsteamet arbetar vi väldigt nära varandra för att säkerställa att vi ligger på rätt bruksvärdesnivåer. Vi gör alltid grundliga analyser av läget och vet därmed var det är rimligt att hyrorna hamnar. Vi har även ett väldigt gott samarbete med våra förtroendevalda och förhandlingsdelegationer.

Annons

Hur många förhandlare arbetar i förhandlingsteamet i norra Skåne?
– När vi är fulltaliga på avdelningen arbetar det nio förhandlare här.
 
När börjar förberedelserna inför höstens förhandlingar?
– Vi förhandlar året om. Just nu gör vi noggranna analyser av bostadsbolagens årsredovisningar.  Redan efter sommaren brukar de första hyresvärdarna komma in med påkallanden om förhandling av hyror. Vi brukar alltid vänta in hyresvärdarnas krav och sedan drar förhandlingarna igång.

Vågar du sia om nästa års höjningar? Fortsätter samma positiva trend?
– Om läget i världsekonomin fortsätter att se lika positivt ut har vi goda förutsättningar för att få bra uppgörelser även vid kommande förhandlingar. Dessutom vet vi redan nu att vintern i år var väldigt mild vilket har en positiv inverkan på hyrorna. Men sen finns det inga garantier. Skulle det till exempel vara så att räntorna höjs kraftig har man sett att det får en direkt påverkan på hyrorna.

Läs ocksåSkenande hyror för nya lägenheter

Hur kan hyresgästerna själva påverka framtida hyreshöjningar? Finns det något de kan göra för att hjälpa förhandlingsavdelningen med arbetet för rimliga höjningar?
– De kan berätta för oss om de har brister i sina lägenheter. Den typen av information kan vi sedan använda vid förhandlingarna.

Annons

 

Fakta: Hyreshöjning per region 2017

Norra Skåne: 0,63
Stockholm: 0,64
Sydost: 0,65
Västra Sverige: 0,7
Aros/Gävle: 0,71
Norrland: 0,73
Mitt: 0,76
Bäsk: 0,78
Södra Skåne: 0,79

Källa: Hyresgästföreningen

Pengar i en portmonnä.
Läs också Lidingö sist ut att höja hyran Sista hyresuppgörelsen klar i väst Nya hyror hos Holger Blomstrand Byggen och renoveringar orsakade tuffa förhandlingar i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.