HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Sista hyresuppgörelsen klar i väst

Göteborg De nya hyrorna hos Robert Dicksons stiftelse är klara. Därmed är alla större hyresuppgörelser mellan Varberg och Stenungsund färdiga för i år.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Nu är de nya hyror för 1 020 hushåll som bor hos Robert Dicksons stiftelse klara.

HELA LISTAN: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2017 och Så mycket höjer halländska värdar hyran 2017

Hyresgästerna hos Robert Dickson får en höjning med mellan 4,50 och 15 kronor per kvadratmeter/år, vilket motsvarar ett spann från 0,2–1,8 procent.

Läs ocksåGatuprotest mot allmännyttans krav i GöteborgOla Terlegård och Catherine Holt är med och arrangerar en protest i Göteborg mot att de kommunala bostadsbolagen kräver att få höja hyran med 6,8 procent.

Har man till exempel en lägenhet på 65 kvadratmeter och får en höjning på 11 kronor/kvadratmeter så motsvarar det 60 kronor mer i månaden.

Den nya hyran gäller retroaktivt från 1 april.

Att uppgörelsen dröjt till mitt i sommaren har att göra med att förhandlingarna körde fast. Beslutet togs i slutändan i Stockholm, av den partssammansatta Hyresmarknadskommittén.

Läs ocksåTvärnit för hyror i Varberg – första strandningen i Halland i år5 500 hushåll som bor hos Varbergs Bostad får vänta på besked om årets hyreshöjning. Nu riskerar de att få betala en retroaktiv höjning från och med 1 april.

– Det är alltid tråkigt när parterna inte kan lösa förhandlingarna lokalt, men nu får vi förhålla oss till det här beslutet, säger Pedram Kouchakpour, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Västra Sverige.

Robert Dicksons stiftelse hade yrkat på en höjning på 21 kronor per kvadratmeter, motsvarande 1,98 procent. Vd Mikael Jansson är inte helt nöjd med slutresultatet.

Annons

– Vi hade äskat mer pengar för att vi behöver det till att underhålla våra hus. Hyresgästföreningen jämför oss med kommunala bolag, vilket vi tycker är lite konstigt. Vi är en stiftelse, och har ingen ägare som plockar ut pengar för att använda till annat. När vi behöver höja hyrorna så är det för att värna stiftelsens bestånd över tid. Och vi har hållit på i 160 år utan dumheter, säger Mikael Jansson.

Läs ocksåSå mycket höjer halländska värdar hyran 2023 – hela listan

Robert Dicksons stiftelse är Göteborgs största privata bostadsstiftelse och äger närmare 1 020 lägenheter. Husen i ligger främst i Göteborgs historiska arbetarkvarter, som Haga, Annedal, Landala, Majorna och Lunden.

Stiftelsen är även i färd med att bygga nya hus i Gårdsten. Enligt Mikael Jansson har dock inte årets hyresuppgörelse någon påverkan på dem.

– Vår hållning är att nyproduktion ska finansiera sig själv. Vi har även fått statligt investeringsstöd i Gårdsten, så där kommer vi att hålla en riktigt hygglig hyresnivå. Men nästa år hoppas jag på en bättre dialog med Hyresgästföreningen så vi kan enas lokalt, säger Mikael Jansson.

I och med överenskommelsen är alla årets större hyresförhandlingar mellan Varberg och Stenungsund avklarade. Endast två små privatvärdar i Göteborg återstår.

Som Hem & Hyra tidigare berättat har årets förhandlingsomgång varit ovanlig. Uppgörelserna med många av de privata värdarna blev snabbare klara än med de kommunala. Bakgrunden är dels upplösningen av jättestrandningen i Göteborg i januari, dels de kommunala värdarnas tuffa utmaningar under de närmaste åren.

Annons

Pedram Kouchakpour tycker det känns bra att årets ordinarie förhandlingar är avklarade.

– Det har varit en tuff förhandlingsomgång för alla parter och det har dragit ut på tiden. Nu känns det skönt att vi är klara, framförallt för hyresgästernas del. Nu vet de vilka kostnader de har att förhålla sig till resten av året.

LÄS MER:

Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2017 – hela listan

Så mycket höjer halländska värdar hyran 2017 – hela listan

Fakta: Robert Dicksons stiftelse

Privat bostadsstiftelse grundad i Göteborg år 1856 av Robert Dickson.

Syftet är att erbjuda goda bostäder till rimliga hyresnivåer. Från början var målgruppen arbetarfamiljer.

Styrelsen är politiskt tillsatt av kommunfullmäktige i Göteborg.

Pengar i en portmonnä.
Läs också Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval” Skenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.