HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Byggen och renoveringar orsakade tuffa förhandlingar i Göteborg

Göteborg Nu är hyresförhandlingarna avslutade med alla kommunala bolag i Storgöteborg. Men det har tagit ovanligt lång tid i år. Enligt Hyresgästföreningen är bolagens tuffa utmaningar den närmaste framtiden en stor del av förklaringen.

HELA LISTAN: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2017 och Så mycket höjer halländska värdar hyran 2017

Gårdstensbostäder var sist ut. Men nu är alla nya hyror i de kommunala bolagen mellan Varberg och Stenungsund färdigförhandlade.

Läs ocksåFiffi tog strid - fixade 200 000 kronor till sig och grannarnaKvinna i soffa med en hundvalp

Som Hem & Hyra tidigare har berättat har det varit ovanligt långdragna förhandlingar i år. Och när det gällt Förbo och Gårdstensbostäder har det även krävts medling i Hyresmarknadskommittén innan uppgörelser kunnat nås.

Det finns flera förklaringar till detta. Det säger Pedram Kouchakpour, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Västra Sverige. Ett är att allmännyttan står inför enorma utmaningar de närmaste åren vad gäller både nyproduktion och renoveringen av miljonprogrammet.

– Man vill säkra sina finanser, och det har präglat förhandlingarna. Bolagen har pengar men vill ha mer. De hävdar att de är oroliga över sin långsiktiga kapitalstyrka. Men det är inte enbart hyresgästernas ansvar att bära upp nybyggen och renoveringar, säger Pedram Kouchakpour.

Läs ocksåHär är värdarna som vill höja hyran i Halland 2022

Jättestrandningen under 2017 har även påverkat, misstänker Kouchakpour. Han upplever att de kommunala värdarna avvaktat resultatet av strandningen, även om detta är något som förnekas från värdarnas egen sida.

Slutligen säger Pedram Kouchakpour att det finns ett missnöje bland många kommunala bolag, både i Göteborg och kranskommunerna. Bolagen anser helt enkelt att de inte fått höja hyran så mycket som de vill de senaste åren. Hyresgästföreningen å sin sida tycker att värdarnas krav är orealistiska i förhållande till den goda ekonomin som finns i många av företagen.

– Därför blir det fler möten och tar längre tid att komma överens. Det är synd för vi hade kunnat komma fram till samma resultat snabbare, säger han.

Läs ocksåHär är värdarna som vill höja hyran i Västra Götaland 2022

LÄS MER: Låga belopp men sena nya hyror

 

Pengar i en portmonnä.
Läs också Hyreskrav i Växjö skapar debatt bland Växjöborna på nätet Här blir sena hyresbetalare uppsagda direkt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.