HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nya hyror hos Holger Blomstrand

Göteborg Hyresgästerna hos Holger Blomstrand Byggnads AB får höjda hyror med mellan 0,5 och 0,75 procent. Bolaget är bland de sista i Göteborg att teckna avtal med Hyresgästföreningen i år.

LÄS MER: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2017 – hela listan

Av större bolag återstår nu bara Robert Dicksons stiftelse.

Läs ocksåStrid om höjd hyra i hovrätten – "kommer att få stor betydelse"Jasmine Wounlund och Birgitta Miglander framför hyreshuset där de bor vid Kongahälla, Kungälv. De tog strid om höjda hyror med hyresvärden Balder, och fick rätt.

Holger Blomstrand hade yrkat på höjningar runt 1 procent för de flesta av sina fastigheter. Nu höjs istället hyran med mellan 0,5 och 0,75 procent för de omkring tusen hushåll som är hyresgäster hos bolaget.

För en lägenhet med en hyra på 6 000 kronor innebär det en höjning på mellan 30 och 45 kronor.

De nya hyrorna gäller från 1 juni, men junihöjningen kommer retroaktivt i juli.

Läs ocksåVärden skyllde överhyra på dyra parkeringsavgifter - måste betala tillbaka 200 000Hyresgäst Mikael Lundh i porten till huset där han betalat tusentals kronor för mycket i hyra.

Att uppgörelsen kommer så pass sent på året beror inte på långdragna förhandlingar med många möten. Målet var en uppgörelse från 1 maj, men det har varit svårt att få tid till förhandlingsträffar. Bägge parter beskriver dock förhandlingsklimatet som gott.

Holger Blomstrands fastighetschef Svante Embäck säger samtidigt att han är lite besviken med utfallet.

– Vi hade ju äskat betydligt mer. Men ser man vad andra har fått så skiljer det inte jättemycket, så då får man väl vara nöjd. Det får inga effekter på våra långsiktiga planer när det gäller renovering och nybyggnation, säger Svante Embäck.

Läs ocksåNytt hyressystem allt vanligare i norr - Lillemor en av vinnarna

Som ett villkor i uppgörelsen ingår att Holger Blomstrand ska åtgärda saker på flera gårdar, säger Hyresgästföreningens förhandlare Carl-Johan Bergström.

– Hyresgäster har skickat in bilder på förvaltning som är under all kritik. Ofta handlar det om ganska små saker som är relativt enkla att åtgärda, och då är det förstås extra irriterande. Till exempel sandlådor fulla med ogräs, säger Carl-Johan Bergström.

Svante Embäck vill inte kommentera saken mer än att alla åtgärder nu är utförda.

Husen i Holger Blomstrands bestånd ligger i Lunden, Linnéstaden, Masthugget, Majorna och Järnbrott, och är i så gott som alla fall byggda av företaget självt.

LÄS MER: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2017 – hela listan

 

Pengar i en portmonnä.
Läs också Renovering höjer hyror i Kungälv: "Blir alldeles för dyrt för mig" Nya hyror klara hos Göteborgs privatvärdar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.