Annons

Nya hyror hos Holger Blomstrand

Göteborg Hyresgästerna hos Holger Blomstrand Byggnads AB får höjda hyror med mellan 0,5 och 0,75 procent. Bolaget är bland de sista i Göteborg att teckna avtal med Hyresgästföreningen i år.

LÄS MER: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2017 – hela listan

Av större bolag återstår nu bara Robert Dicksons stiftelse.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Holger Blomstrand hade yrkat på höjningar runt 1 procent för de flesta av sina fastigheter. Nu höjs istället hyran med mellan 0,5 och 0,75 procent för de omkring tusen hushåll som är hyresgäster hos bolaget.

För en lägenhet med en hyra på 6 000 kronor innebär det en höjning på mellan 30 och 45 kronor.

De nya hyrorna gäller från 1 juni, men junihöjningen kommer retroaktivt i juli.

Läs ocksåJurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"

Att uppgörelsen kommer så pass sent på året beror inte på långdragna förhandlingar med många möten. Målet var en uppgörelse från 1 maj, men det har varit svårt att få tid till förhandlingsträffar. Bägge parter beskriver dock förhandlingsklimatet som gott.

Annons

Holger Blomstrands fastighetschef Svante Embäck säger samtidigt att han är lite besviken med utfallet.

– Vi hade ju äskat betydligt mer. Men ser man vad andra har fått så skiljer det inte jättemycket, så då får man väl vara nöjd. Det får inga effekter på våra långsiktiga planer när det gäller renovering och nybyggnation, säger Svante Embäck.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Som ett villkor i uppgörelsen ingår att Holger Blomstrand ska åtgärda saker på flera gårdar, säger Hyresgästföreningens förhandlare Carl-Johan Bergström.

– Hyresgäster har skickat in bilder på förvaltning som är under all kritik. Ofta handlar det om ganska små saker som är relativt enkla att åtgärda, och då är det förstås extra irriterande. Till exempel sandlådor fulla med ogräs, säger Carl-Johan Bergström.

Svante Embäck vill inte kommentera saken mer än att alla åtgärder nu är utförda.

Annons

Husen i Holger Blomstrands bestånd ligger i Lunden, Linnéstaden, Masthugget, Majorna och Järnbrott, och är i så gott som alla fall byggda av företaget självt.

LÄS MER: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2017 – hela listan

 

Pengar i en portmonnä.
Läs också Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Malins lycka – får sänkt hyra med flera tusen: ”Det var så enkelt” Boende i Kinesiska muren går till domstol - tar strid för att få betala hyra: ”Det måste finnas rättvisa”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.