Annons

Skärpta regler för orm i hyresrätt

Malmö ​Det är inte vanligt att ormar rymmer och dyker upp hos grannar, men det händer. Efter att en hyresgäst hos MKB i somras för fjärde gången blev biten av en egen giftorm har hyresvärden infört förbud mot giftiga djur för nya hyresgäster.

​– Vi har velat införa nya regler för detta under en längre tid. Att det skedde just i höstas beror på att vi bytte datasystem, säger Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB.

Hyresgästen som blev biten av sin gabonhuggorm, som har väldens längsta gifttänder, hade inget tillstånd att ha orm.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Miljöförvaltningen hotade med vite om mannen fortsatte ha ormar i sin lägenhet på Kroksbäck. Samtidigt informerade MKB hyresgästen att de såg allvarligt på händelsen.
 
Strax därefter sa hyresgästen upp sin lägenhet och flyttade till ny okänd adress.
 
På Terrariet i Malmö Folkets Park finns flera av de livsfarliga ormar som mannen blivit biten av. Några har de tvingats lämna tillbaka till ormägaren.
Förutom gabonhuggormen som orsakade senaste bitolyckan finns också 40-åringens pufform som tillhör världens giftigaste ormar. Ett foto som är fasttejpat på terrarieglasen visar ormägarens sargade arm som den såg ut en tid efter giftbettet.
– Det här är väldigt farliga djur och det är inget som man bör syssla med om man inte är väldigt kunnig och försiktig. Jag förstår om man som granne eller hyresvärd känner sig osäker och rädd för att de inte hanteras på rätt sätt, säger Peter Carlberg, som jobbar på Terrariet.
 
Många kommuner kräver tillstånd för orm i detaljplanerade områden. Samtidigt varierar reglerna hos de allmännyttiga bostadsbolagen.
Många tillåter orm om man har tillstånd från Miljöförvaltningen och förvarar djuret på ett korrekt och säkert sätt.
Hos LKF och MKB finns förbud mot giftiga djur för nya hyresgäster. De accepterar däremot ogiftig ormar om hyresgästen har tillstånd. Hos Burlövsbostäder är inga ormar tillåtna.
Samtidigt är mörkertalet för orminnehav stort. I Malmö har bara sju personer ansökt om ormtillstånd de senaste två åren.

Annons
Fakta: Skärpta regler för orm i hyresrätt


Hyreslagen förbjuder inte värden från att införa förbud mot exempelvis ormar.
En hyresgäst som saknar tillstånd men som ertappas med att ändå ha orm riskerar vite.
Om hyresgästen inte skaffar/eller inte beviljas tillstånd men har kvar sina ormar ändå kan bli uppsagd och förlora sin bostad efter en prövning av hyresnämnden.

Läs också Så återvinner du ditt fett på rätt sätt Peter äter ute utan risk Hur grönt är det där du bor? - se hela listan Givmild värd skänker honung och äppelträd till sina hyresgäster Skabbräv och fåglar bekämpas i staden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.