Annons

Slut på långdragen Lidköpingsförhandling

Lidköping Förhandling, medling, strandning. Frågan om hyrorna hos AB Bostäder i Lidköping har varit en lång process. Nu har Hyresmarknadskommittén beslutat om en höjning som innebär en halvering av bolagets krav.– Det här är olyckligt, vi får inte täckning för våra kostnadsökningar, säger vd Jörgen Ehn.

​Inför förhandlingarna om årets hyresnivå gick AB Bostäder ut med ett krav på 4 procent, men meddelade samtidigt att behovet var hela 6 procent. Grunden för kravet var främst ökade kostnader för bland annat el och sophämtning.

Förhandlingarna startade redan i mitten av november. Trots flera sittningar lyckades Hyresgästföreningen och bolaget inte komma överens.
Inte ens medling hjälpte. Frågan om hyresnivån fick till slut avgöras centralt i Hyresmarknadskommittén.

Annons
Läs ocksåRenoveringskaos och sparkad vd - nu växer ilskan mot det kommunala bolaget: "Vi får inga svar"Hyresgästen Petra Carlsson tycker att AB Bostäders styrelse har en hel del att förklara efter den kaotiska renoveringen i kvarteret Leoparden samt vd:ns hastiga avsked.
Resultatet är att hyrorna går upp med 2 procent 1 februari. Det innebär att en normaltrea blir drygt 100 kronor dyrare.
Samma procentuella höjning gäller även lokaler, förråd och alla slags bilplatser.
 
Acceptabelt, anser Hyresgästföreningen. I en kommentar säger förhandlaren Pär Sundén att föreningen fått ett bra gensvar för sina ståndpunkter hos Hyresmarknadskommittén. Höjningen är skälig och motsvarar den allmänna kostnadsutvecklingen enligt Sundén.
 
AB Bostäders vd Jörgen Ehn är däremot långt ifrån nöjd. Förra året blev höjningarna blygsamma, bostäder med varmhyra höjdes med 0,75 procent 1 juli. Det gjorde att man inte fick täckning för sina kostnadsökningar vare sig då eller i år enligt Ehn.
– Vi kan inte påverka priserna på el och så vidare och klarar inte att underhålla i samma takt på sikt. Det är synd att vi inte fick gehör för de argumenten.
 
Halveringen av kravet motsvarar 1 miljon kronor. På kort sikt påverkar det olika underhållsprojekt. På längre sikt tror Jörgen Ehn att det kan bli svårare att bygga nya bostäder.
– Vi vill bygga nytt och det går knappast stick i stäv med vad Hyresgästföreningen vill.
Han betonar att relationen med föreningen är god och inte påverkas av den aktuella nivån på hyreshöjningarna.
– Nu jobbar vi utifrån detta.
  
Relaterat
Här finns kontaktuppgifter till Hyresgästföreningens förhandlare (extern länk, öppnas i nytt fönster).

Annons
Fakta: kommittén

Består av representanter från SABO, Sveriges allmännyttiga bostadsföretags intresseorganisation, samt Hyresgästföreningen.
Kommitténs uppgift är att fatta beslut när parterna inte själva kan komma överens i en hyresförhandling lokalt.
Parterna får lägga fram sin sak och presentera det ekonomiska underlag som man grundar sitt yrkande på.
Därefter beslutar kommittén om en eventuell hyreshöjning. Detta beslut måste parterna acceptera.

Läs också Demonstration mot rekordhöga hyreskrav i Biskopsgården Hon tvingades skilja sig för att få lägenheten Regeringen granskar orättvisor på hyresmarknaden Svedalahem kräver höjda hyror nästa år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.