Annons

Regeringen granskar orättvisor på hyresmarknaden

Nyheter Blir människor i svag ställning diskriminerade på hyresmarknaden? Det har regeringen beordrat Boverket att ta reda på.
Foto: Pixabay/Rikard Ljungqvist

Att inte utsättas för diskriminering på grund av etnisk tillhörighet, identitet eller ålder är en mänsklig rättighet, fastslagen i lag. Ändå har vissa grupper svårare att hitta en bostad än andra.

För att gå till botten med om den svenska bostadsmarknaden följer spelreglerna eller inte har regeringen gett Boverket i uppdrag att identifiera vilka som missgynnas av systemet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Utredningen kommer att ha fokus på barnfamiljer.

– Om det förekommer diskriminering på bostadsmarknaden får det allvarliga konsekvenser, både för enskilda individer och för samhället i stort. Det är särskilt viktigt att undersöka hur barn påverkas när familjen har svårt att få en varaktig bostad, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen.

Annons

Myndigheten kommer att granska förmedlingen av hyresbostäder både med och utan besittningsskydd samt vilka krav hyresgäster måste uppfylla för att kvalificera sig.

Läs ocksåVärdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö

Granskningen kommer även att analysera kopplingen mellan etablering på bostadsmarknaden och etablering på arbetsmarknaden.

– Den ekonomiska tillbakagång som följer i coronavirusets spår kan innebära långvarig arbetslöshet och svårigheter när det gäller egen försörjning. Därför är det nu särskilt angeläget att undersöka hur förmedlingen på bostadsmarknaden, både första- och andrahandsmarknaden, påverkar olika grupper i en ansträngd ekonomisk situation, säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund.

Annons

Uppdraget har en budget på tre miljoner kronor, och i sitt arbete kommer Boverket bland annat att samarbeta med Diskrimineringsombudsmannen (DO), Delegationen mot segregation (Delmos) och Barnombudsmannen (BO).

Läs ocksåDärför kan det byggas rum utan fönster redan nästa år: "Sämre än poliscell"

Den 31 maj 2021 ska granskningen vara slutförd.

Läs också Värd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – krävs på 150.000 för diskriminering "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.