Annons

Bad om lov att hyra ut – blev uppsagda efter 41 år

Göteborg Göteborgsparet Anita och Per Giselsson följde alla regler. Men drömmen om ett helt år i sommarstugan höll på att kosta dem deras hem.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Anita och Per Giselsson fick tillstånd att hyra ut sin lägenhet på Guldheden i ett år. När de ansökte om förlängning blev de uppsagda med vändande post.

Anita och Per Giselsson har bott i lägenheten på Doktor Westrings gata i över 40 år. De har också en älskad sommarstuga i Danmark. Där har de drömt om att någon gång kunna stanna kvar över vintern.

Som nyblivna pensionärer tog de chansen. Under det gångna året har de hyrt ut sitt hem i andra hand, med tillstånd från hyresvärden Bostadsbolaget.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men när de i våras ville förlänga uthyrningen fick de en kalldusch. Bostadsbolaget sade nej. Samma dag sades Anita och Per upp från sin lägenhet. Orsak: de ansågs inte längre ha behov av den.

– Vi trodde att vi var med i dolda kameran. Men sedan insåg vi att vi håller på att förlora vårt hem. Det var en fullständig mardröm, säger Per Giselsson.

Via Hyresgästföreningen försökte paret förklara att de aldrig tänkt emigrera. Ändå drev värden uppsägningen vidare till hyresnämnden.

Läs ocksåBostadsbolaget: "Vi har varit extra generösa"

Men innan prövningen drogs uppsägningen tillbaka. Giselssons fick också rätt att fortsätta hyra ut över sommaren. Anita och Per tycker att värdens agerande liknar psykisk tortyr.

– Hur kan de få göra så, utan konsekvenser? Bostadsbristen gör hyresvärdarna till kungar. Detta ska inte behöva hända någon, säger Anita Giselsson.

Annons

Hyresgästföreningens jurist Ebba Andell tycker att Bostadsbolagets hantering är ”anmärkningsvärd”.

Läs ocksåTillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut demBoöbolagen fick inte igenom sin hyreshöjning. Då fick alla hyresgästerna ett brev om att de är uppsagda.

– De är i en sådan maktställning gentemot hyresgästerna, och skapar så mycket oro och ängslan. Det finns människor som väljer att inte söka tillstånd. De här gjorde precis som man skulle. Vi har inte sett något liknande.

En uppsägning är en väldigt kraftfull åtgärd, konstaterar hon. Alla hyresgäster känner inte till att den går att bestrida, så som Anita och Per Giselsson gjorde.

– Det hade lika gärna kunnat vara så att de inte var medlemmar i Hyresgästföreningen, och helt enkelt känt sig tvingade att flytta. Det här paret har ju hela sitt liv här.

Det finns inga fasta regler för hur länge man som hyresgäst får bo i sin sommarstuga, enligt Ebba Andell. I stället är det en samlad bedömning som gäller.

– En normal sommarstugevistelse är inga problem. Man förutsätts ju bo där man är folkbokförd. Det är en viktig tumregel.

Annons

Det är också hyresvärden som ska bevisa att hyresgästen inte behöver sin lägenhet längre.

– Bara det faktum att man är borta en period innebär inte att man har ett bristande behov.

Hyresgästföreningens råd till den som vill hyra ut i andra hand är dock tydligt: sök alltid hyresvärdens tillstånd.

LÄS MER
Bostadsbolaget: ”Vi har varit extra generösa”

Fakta: Godkänd andrahandsuthyrning
  • Vill du hyra ut i andra hand ska du söka tillstånd från hyresvärden, annars riskerar du ditt kontrakt. Om värden inte går med på uthyrningen kan du ta frågan vidare till hyresnämnden.
  • Hyresnämnden brukar godkänna uthyrning i andra hand om du har ”beaktansvärda skäl” för uthyrningen. Sådana skäl kan vara tillfälligt arbete eller studier på annan ort, längre utlandsvistelse, prova att bo som sambo, sjukdom, ålder eller andra liknande situationer. Andrahandshyresgästen ska också anses vara allmänt skötsam.
  • Hyresnämnden godkänner i regel max ett år åt gången, och som mest tre år sammanlagt.
Läs också Mormor Ingrid ville hjälpa barnbarn - nekas hyra ut i andra hand av domstol Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Så rundar Annie bostadskön - söker på egen hand: “Värdarnas krav helt orimliga”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.