Annons

Bostadsbolaget: ”Vi har varit extra generösa”

Göteborg En längre utlandsvistelse brukar enligt praxis ge rätt att få hyra ut sin bostad i andra hand. Men enligt Bostadsbolaget var det aldrig skälet till att Giselssons ettåriga uthyrning godkändes.

– Det här har i första hand handlat om ett provboende i sommarstugan. Det finns inget stöd i lagen för att det är skäl till andrahandsuthyrning. Vi tycker att vi har varit extra generösa, och tydligt kommunicerat med hyresgästen på telefon att det var det här året som gällde, säger Bostadsbolagets uthyrare Petra Larsson.

Bostadsbolaget valde att gå Giselssons till mötes då de efter uppsägningen förkortade sin ansökan om förlängning, från ytterligare ett år till några månader, och försäkrade att de tänkte flytta hem igen.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Det kunde vi nöja oss med. Men vi kommer fortfarande att ha bevakning på att hyresgästen verkligen återflyttar till lägenheten, säger Petra Larsson.

Carina Dahlin är tillförordnad chef för kundservice och uthyrning på Bostadsbolaget. Hon kan inte svara på hur länge man som hyresgäst får vara i sin sommarstuga utan att bli uppsagd.

Annons

– Det finns inga tidsregler för det. Du kan vara i din sommarstuga ganska mycket, men du ska ha behov av ditt boende. Det är behovet av din bostad som avgör.

Läs ocksåBad om lov att hyra ut – blev uppsagda efter 41 år

Finns det risk att folk avstår från att söka tillstånd för andrahandsuthyrning, om de riskerar uppsägning bara genom att fråga?

– Det är svårt för oss att svara på. Men jag rekommenderar inte att avstå från att söka tillstånd.

Bostadsbolaget arbetar sedan flera år aktivt mot olovlig andrahandsuthyrning. Kan det medföra att ni ibland bli lite för snabba med en uppsägning?

Annons
Läs ocksåNya storkravet från Sveriges största allmännytta: ”Oskäligt”

– Nej, vi gör en bedömning i varje enskilt fall. Vi säger inte upp ett hyresavtal utan att vi har utrett ärendet och ansett att det finns saklig grund.

LÄS MER
Bad om lov att hyra ut – blev uppsagda efter 41 år

Läs också Familj förlorar halva bostaden – hyresgäster med dubbla kontrakt synade Unik rättegång prövar olaglig svartuthyrning – första fallet i Västsverige: ”Bara fiffel och båg” Vräks för att han matar fåglar: ”Fågelskrik i ofattbara mängder”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.