Sopsyndare fastnade på bild
Det var för drygt ett år sedan som kommunägda Bostadsbolaget tröttnade på allt extraarbete med att hålla soprummet på Prästgårdsliden i ordning. Fastighetsskötarna tvingades lägga ner flera timmar i veckan på att städa och sortera om. När kameran kom upp blev det bättre, enligt Jan Wistfors, distriktschef på Bostadsbolaget.
– Det funkade bra ett tag, tills någon stal kameran, säger han.
När stölden upptäcktes tog skylten som informerar om att soprummet är övervakat bort. Men Jan Wistfors betonar att det bara är tillfälligt.
– Vi ska skaffa en ny.
Den ska vara på gång att monteras upp. Kameran används för att identifiera hyresgäster som slarvar.
– Vi har skickat ett 20-tal brev med tillsägelser till hyresgäster som vi tydligt och klart har kunnat identifiera. Sedan har vi åtminstone ett 20-tal fall till där det har varit svårare att säga vem det är så där har vi inte kunnat göra något.
Eftersom övervakningen sker i ett utrymme dit inte allmänheten har tillträde så krävs inget tillstånd för kameran.
– Man måste använda en personlig tagg för att komma in och teoretiskt skulle vi den vägen kunna hitta syndarna, men det får vi inte, säger Jan Wistfors.
Helst skulle han vilja slopa kameran också.
– Vi vill ju inte ha den egentligen och den borde inte behövas. Men vi vet faktiskt inte hur vi ska bära oss åt för att komma tillrätta med problemet på något annat sätt, säger Jan Wistfors.
I återvinningsrummet träffar Hem & Hyra hyresgästen Gunilla Karlsson. Hon har ingenting emot att bli filmad när hon kastar skräp.
– Hjälper det så tycker jag att det är okej. Men jag har inte märkt att det gör det, säger hon.
Den här dagen ser det prydligt ut bland kärlen med plast, metall, tidningar med mera men Gunilla intygar att det ofta är stökigt.
– En del ställer in möbler här. Ibland är hela golvet fullt med skräp. Det är likadant i grovsoprummet.
Finns det andra lösningar än kameraövervakning?
– Jag vet faktiskt inte. Mer information tror jag inte hjälper för det står ju redan här precis hur man ska göra, säger hon och pekar på anslagen med text och bilder som hänger på väggen ovanför kärlen.
Bostadsbolaget är inte ensamt om att ha den här typen av problem. Hem & Hyra berättade nyligen om att Boxholmshus beslutat att tillfälligt stänga ett miljörum och ett grovsoprum på grund av misskötsel. Där har man ännu inte tagit ställning till om kameraövervakning kan bli aktuellt.
Gunilla Karlsson är orolig för att även hennes återvinningsrum ska stängas.
– Det vore jättetråkigt. Jag har visserligen bil och kan köra i väg med skräpet, men alla har ju inte det och det bor många äldre här. Det här är en förmån vi har som jag hoppas att vi får ha kvar, säger hon.