Annons

Kamera ska stoppa sopslarv

Mjölby Felsortering och oordning i återvinningsrummen är ett stort problem i flera bostadsområden. På Prästgårdsliden i Mjölby kameraövervakas numera hyresgäster när de kastar skräp.
Foto: Jenny Knutsson
Fastighetsskötarna Linn Fäldt, Sara Lidemalm och deras kollegor lägger sammanlagt flera timmar i veckan på att flytta på sopor som hamnat i fel kärl.

Hem & Hyra har pratat med flera större hyresvärdar i olika kommuner i Östergötland och de flesta har samma bild att förmedla.

– Vi har soprum där allt fungerar exemplariskt men också sådana där det är ren katastrof, säger Jan Wistfors, distriktschef hos Bostadsbolaget i Mjölby.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Värst brukar det vara på måndagsmorgnar och efter storhelger.

– Att behöva ta hans om kiss- och bajsblöjor eller påsar med matrester som det rinner om är inte så trevligt, säger fastighetsskötare Linn Fäldt och fortsätter:

– Det största problemet är när man slänger hushållssopor bland till exempel plast eller papper. Orkar man absolut inte sortera så är det bättre att göra tvärtom.

Läs ocksåRadhusens dåliga brandskydd fixas inte - Hyresgästen Ida: "Det är katastrof"

Det har hänt att företaget som hämtar vägrat ta med sig behållare som innehållit fel material. För att undvika det plockar Linn Fäldt och hennes kollegor om. Det tar tid, flera timmar i veckan, i ett enda soprum.

Därför valde Bostadsbolaget att installera en övervakningskamera i en av lokalerna på Prästgårdsliden.

Annons

– Vi har redan skrivit brev till sex hyresgäster som vi tydligt kunnat se har misskött sig. Det är tillsägelser, nästa steg blir formella varningsbrev, säger Jan Wistfors.

Läs ocksåIngelas jobb: se till att färre förlorar sina hemEn kvinna med ljust hår står utomhus. I bakgrunden syns hyreshus.

Hyresgästernas integritet då?

– Det är ingen allmän kameraövervakning, utan man måste ha en tagg för att komma in. Därför behöver vi inte tillstånd.

Teoretiskt kan bolaget via taggsystemet kontrollera vem som har gått in och när, men det vore att gå för långt, anser Jan Wistfors.

Enligt honom är det omöjligt att sätta en prislapp på slarvet. Men han konstaterar att arbetstid som kunde gått till annat måste läggas på att hålla ordning.

– Jag tror inte att folk förstår att det hamnar på hyran i slutänden, säger Jan Wistfors.

Har hyresgästerna fått tillräckligt med information?

Annons

– Ja, vi har haft kampanjer och alla kärl är tydligt märkta med både text och bilder.

Hyresgästen Anna-Maria Almgren tycker att det borde räcka.

– Det är synd att det är problem, men jag irriterar mig inte så mycket på det. Det viktigaste är att det är nära, säger hon.

Men om ingen förbättring sker hotar Bostadsbolaget med att stänga vissa återvinningsrum. De som slarvar kan också komma att debiteras.

Läs även: Nya riktlinjer för avfallshantering

Läs också Sopkameror halverar stöket – ändå nödlösning: ”Ger en konstig känsla hos många” Här är butiken där ingenting kostar: "Varsågod" Värden rotade igenom Emmas sopor – skickade faktura på tusen kronor: ”Helt absurt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.