Stadshusets ombildningar får godkänt
Bostadsbolagsborgarrådet Joakim Larsson (M) är nöjd med resultatet.
– Det känns bra att vi har fått lite andra ögon på det här, så att vi vet att staden inte har gjort några dåliga affärer.
Konsultbolaget Ernst & Young tycker att Stadshuset i huvudsak har skött ombildningsaffärerna bra. Däremot tycker de att det saknas gemensamma checklistor för de kontroller och den dokumentation som görs inför en försäljning för att handläggningen ska se likadan ut i de olika kommunala bostadsbolagen.
Annons
De tycker också att det bör sammanställas en lista med jämförbar försäljningsstatistik i varje område för att det i nuläget kan vara svårt att se om en värdering är gjord med rätt jämförelseobjekt.
Men gör ni verkligen bra affärer när vissa privatvärdar säljer sina fastigheter för mycket högre priser än allmännyttan?
– Vad jag vet finns det bara en större aktör som har använt sig av en annan värderingsmodell och därmed kunnat få en högre prissättning, men den vanligaste modellen är den som Stockholm stad har använt sig av, säger Joakim Larsson.
– Priserna har blivit något högre vid försäljningarna av kommunala fastigheter än om man skulle ha sålt fastigheten som förvaltningsobjekt till annan hyresvärd.
Denna ombildningsvända har Stadshuset gjort särskilda insatser för att ombildningar ska ske även i förorten. Detta har inte skett i någon större utsträckning.
Varför har revisorerna inte granskat den satsningen?
– Det är lite tidigt att göra det. Visst är det bra att göra den utvärderingen men först när vi har genomfört ett antal regelrätta affärer. Många ytterstadsföreningar är väldigt stora vilket gör det mer komplext att värdera och genomföra en affär. Dessutom dök det upp en finanskris under hösten.
Samtidigt är intresset större, sett till antalet enskilda lägenhetsinnehavare, att köpa sin hyresrätt i ytterstaden än i innerstaden enligt Joakim Larsson.
– Men det är klart att det är lättare att få till en affär i ett område där det redan har varit ombildningar.
Många människor har i Hem & Hyra vittnat om skräckupplevelser under ombildningsprocessen. Det har bland annat fuskats med fullmakter och förekommit hotfulla övertalningskampanjer.
Är det läge att försöka skapa ett bättre klimat vid ombildningsprocesser?
– Det bör man göra hela tiden, men det är viktigt att poängtera att det har förekommit övertramp från bägge sidor. Ansvaret ligger väldigt mycket på de aktörer som är med i varje enskild förening. Det är svårt att säga hur man ska göra för att stävja vissa människors beteenden.
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.