Stångåstaden gick med 137 miljoner i vinst förra året
– Det går rätt så skapligt för det här bolaget, säger Hans Lander, vid den pressträff som Stångåstaden väljer att hålla i en snart inflyttningsklar trerumslägenhet i kvarteret Tinnerbäcken.
Förra årets vinst blev drygt 137 miljoner kronor, om man inte räknar med vinsten från en fastighetsförsäljning. Det kan jämföras med 103 miljoner 2010 och 99 miljoner 2009. Resultatet för länets största bostadsbolag ligger också nästan 35 miljoner över vad man budgeterat för. Om man räknar in vinsten från försäljningen av ett hyreshus på S:t Larsgatan blir fjolårets vinst närmare 155 miljoner kronor.
Underhållet ökade under 2011 och ambitionen är att en del av vinsten också ska gå till just underhåll. Pengar ska också användas till att bygga nytt. Målet är att 900 nya lägenheter ska börja byggas fram till 2015.
– Stan behöver nya bostäder. Bolaget är rustat för att klara en hög nyproduktion och vi har mycket på gång, säger Hans Lander.
Han passar också på att redovisa siffror från den omfattande kundundersökning som görs regelbundet, där bolaget jämförs med andra i motsvarande storlek runt om i landet. Stångåstaden får högt betyg när det gäller det mesta, utom på frågan om hyresgästerna tycker att de får valuta för hyran. Där hamnar bolaget närmare genomsnittet.
– Vi har inte haft det så lätt i hyresförhandlingarna senaste åren. Om Hyresgästföreningen går ut och säger att hyresgästerna betalar för mycket så kanske hyresgästerna tänker att det är så, säger Hans Lander.
Kritiken från Hyresgästföreningen har framför allt handlat om att man tycker att en större del av vinsten bör stanna i bolaget och komma hyresgästerna till del, i stället för att överföras till ägaren, Linköpings kommun. Föreningen anser också att det inte är nödvändigt med en så stor vinst, utan att hyrorna i stället bör hållas nere.
Stångåstadens hyresgäster gjorde nyligen den första hyresinbetalningen sedan hyrorna höjdes med 2,1 procent. Kommer vinsten sticka i ögonen på dem?
– Ja, det tror jag säkert att den kan göra. Men vi är ett stort bolag och vinsten är i proportion till storleken, menar Hans Lander.