Annons

Start för nytt lägenhetsregister

Nyheter Snart vet vi hur många lägenheter det faktiskt finns i Sverige. På torsdagen tog regeringen det sista nödvändiga beslutet och om tre år ska ett nytt lägenhetsregister stå klart.​

​Det är Lantmäteriverket som fått i uppdrag av regeringen att upprätta ett lägenhetsregister.

Annons
Tidigare har uppgifter om hushållens bostäder samlats in var femte år genom särskilda blanketter som skickats ut till fastighetsägare och personer över 15 år. En sådan insamling skedde senast 1990.
Riksdagen beslutade 1995 att skrota det gamla systemet och ersätta det med ett särskilt lägenhetsregister, ett arbete som nu ska påbörjas efter åtskilliga politiska turer.
– Inför valet 2002 hoppade vänstern och miljöpartiet av samarbetet med registret, vilket gjorde att projektet låg nere, säger Per Gullberg, ansvarig för registret på Lantmäteriverket.
 
Per Gullberg menar att det främst är integritetsskäl som oroat politikerna. Ett register där folks bostadssituation registreras kan vara ett hot mot den personliga integriteten, menar kritikerna.
– Det har varit stor diskussion om det här registret, främst av integritetsskäl, men även kring själva syftet med det, förklarar Per Gullberg som vill tona ner riskerna.
– Vi har bara tillgång till lägenhetsnumret och Skatteverket likaså. Vi vet ju inte vem som faktiskt bor i lägenheten så jag har svårt att se att det ska gå att få ut några känsliga uppgifter ur registret, säger han.
 
Lagen om lägenhetsregister trädde i kraft den 1 juli förra året. Nu, mer än ett halvår senare, är alltså det sista hindret på vägen undanröjt.
På torsdagen beslutade regeringen om den nödvändiga förordningen och arbetet kan till slut påbörjas.
– Nu kör vi igång, säger Per Gullberg.
Lantmäteriverket påbörjar insamlingen av bland annat lägenhetsnummer, yta och antal rum till Sveriges alla lägenheter i början på nästa år. Uppgifter de får från fastighetsägarna.
 
Insamlingsarbetet beräknas vara färdigt år 2010. Då tar Skatteverket över och börjar folkbokföra folk i enskilda lägenheter istället för i fastigheter. Siffrorna lämnas sedan till SCB som samkör uppgifterna med tillgänglig bostadsstatistik.
Det ger ett mer tillförlitligt och användbart underlag för hushållsstatistik jämfört med traditionella folkräkningar, menar Per Gullberg
 
Kommer vi nu äntligen kunna få veta hur många hyresrätter det finns i Sverige?
–Nja, upplåtelseform finns tyvärr inte med registret. Det gör däremot fastighetsägare, så du kan alltid se om en enskild fastighet ägs av till exempel allmännyttan eller en bostadsrättsförening, säger Per Gullberg.
 

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär ”Osten” nominerad till Årets vardagshjälte Kommun nobbar nyanlända – slipper straff Elina fann bostads-kompis via Facebook Svårt att hitta studentbostad i Blekinge Nu kan du få avdrag för flytthjälp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.