Annons

Elina fann bostads-kompis via Facebook

Borlänge Elina Lennström från Borlänge ska snart börja läsa i Örebro och sökte bostadskompis på Facebook. Hon fick elva svar. Snart flyttar hon ihop med en av dem.

Elina Lennström är en av 17 000 studenter som är på ingång till Örebro universitet. Som det ser ut nu veckorna före terminsstarten får alla åtminstone tak över huvudet.

– Ännu så länge ser det jättebra ut, säger Elisabeth Edewald, chef för Örebrobostäders bobutik.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Kommunala Öbo har själva drygt 2 000 studentbostäder att hyra ut. Dessutom finns det en rad privata företag och privatpersoner som hyr ut lägenheter eller rum.

Löser det sig ändå inte finns Öbos bostadsgaranti under första terminen som en säkerhet för de studenter som sökt och kommit in på något av programmen.

120 rum i ett 50-tal lägenheter hyrs ut tillfälligt till personer som är beredda att dela bostad med någon annan, oavsett om de känner varandra sedan tidigare eller inte.

Läs ocksåBedragare blåste bostadssökande - lockade med falska annonserBostadsbedragaren tar emot och räknar pengar han fått av en hyresgäst.

Nytt för året är att Öbo inte längre kan skriva kontrakt med var och en. Brandskyddsmyndighetens regler gör att bostadsföretaget inte får hyra ut en delad lägenhet med flera olika avtal om det inte finns separat branddörr till varje rum och förstärkta innerväggar.

Det är nu i stället upp till studenterna själva att söka sig kompisar att flytta ihop med innan de vänder sig till Öbo och skriver avtal.

Annons

Många letar sambo via den just nu mycket välbesökta Facebooksidan ”Dom kallar oss studenter – lägenhetskamrat sökes”.

Läs ocksåLurad av kreditkollsbluff natten före julafton – av uthyrarens swishbedrägeri

Modellen testades i liten skala under vårterminen.

– Med alldeles utmärkt resultat. Egentligen är det här bättre än att vi ska para ihop studenter. Nu får de bestämma själva vem de ska bo ihop med. Antingen flyttar de ihop med någon de redan är bekant med eller också får de känna sig för på nätet, säger Elisabeth Edewald.

Elina Lennström, 20-åring från Borlänge som kommit in på socionomprogrammet, bestämde sig för att utnyttja bostadsgarantin i väntan på något mer permanent.

– Det är jättebra att den finns. Det är en stor trygghet att veta att man garanterat har någonstans att bo när terminen börjar.

Elina presenterade sig själv och berättade om sina intressen på Facebookgruppen. Efter två dagar hade hon fått elva svar.

– Jag skrev med flera av dem och provade mig fram.

Annons

Tjejen som Elina slog till på drog sig dock ur sedan hon hittat ett rum i privat regi. Då gick den blivande socionomen vidare till en av de andra.

– Det blev lite mer spontant, skrattar hon.

Att flytta ihop med någon som hon ännu så länge bara träffat via Facebook och mejl är dock ingenting som oroar Elina Lennström.

Hur ska en bra bostadskompis vara för att det ska fungera?

– Det viktigaste är att det finns en ömsesidig respekt. Och så ska man naturligtvis komma bra överens.

Läs också Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Efter rekordhöjningarna - studenter får allt svårare att klara hyran: "Slår extra hårt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.