Annons

Nu kan du få avdrag för flytthjälp

Nyheter Från och med den här veckan utökas antalet tjänster i rutavdraget. Men alla avdrag kommer inte hyresgäster till godo – och det gäller att läsa det finstilta.

För ungefär tio år sedan infördes det så kallade rutavdraget, som gjorde det möjligt att få tillbaka skattepengar för hushållsnära tjänster som till exempel städning, barnpassning och gräsklippning. Avdraget, som blivit särskilt populärt bland höginkomsttagare, motsvarade förra året 3,4 miljarder kronor.

Nu utvidgas rutavdraget till att omfatta flytthjälp, de flesta former av trädgårdsarbete samt enklare it-tjänster i hemmet.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

När det gäller trädgårdstjänster har klippning, krattning och ogräsrensning sedan tidigare gett rätt till rutavdrag. Nu läggs även beskärning och fällning av växter, röjning och kapning samt omhändertagande av trädgårdsavfall till listan.

Just på denna punkt har hyresgäster dock föga nytta av avdraget – om man inte råkar ha tillgång till en trädgårdsplätt och har ett avtal med värden.

Annons

– Vanligen är det fastighetsägaren som ser till att grönområden sköts om när man bor i hyreshus. Men är man väldigt intresserad kan man förstås komma överens med hyresvärden om att sköta trädgården, säger Thomas Saglind, jurist på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåTherese flyttade 500 meter - flyttfirman tog 9 timmar på sig och förstörde hennes möbler

Ett nytt rutavdrag som borde falla även hyresgäster på läppen gäller flyttjänster – men även här gäller det att läsa på innan man anlitar. Avdraget gäller flytt av bohag, packning och uppackning men till exempel inte kostnaden för flyttbil eller drivmedel. Arbetskostnaden måste därför särredovisas på flyttfirmans faktura.

– Det kan uppstå situationer där man inte är insatt och tror sig göra ett större avdrag än vad som är möjligt. Grundregeln är att det är själva arbetet som är avdragsgillt, inte till exempel material och utrustning, säger Thomas Saglind.  

Även vissa it-tjänster som att installera, reparera och underhålla datorer och tv-apparater kommer att ge rätt till avdrag, om de utförs i köparens bostad.

Annons
Läs ocksåÖrebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga"Bilden visar i huvudsak en del av en beige fasad. En röd pil visar på ingången till Hyresgästföreningens framtida lokaler.

Förändringarna av rutavdraget har dock inte skett utan ett pris. Vid årsskiftet halverades maxbeloppet till en summa av 25 000 kronors avdrag för personer som inte fyllt 65 år. Dessutom slopades rutavdraget för matlagning.

De nya reglerna gäller för arbeten som utförs från och med den 1 augusti 2016.

Fakta: Här är de nya avdragen

Trädgårdstjänster

Beskärning, fällning och borttagande av träd och buskar.
Röjning av sly, stubbfräsning och vedkapning.
Kompostering och ihop samling av trädgårdsavfall inför bortforsling.
Återställande av mark efter att träd och buskar tagits bort.

Ger inte rätt till rutavdrag:

Bortforsling och hantering av trädgårdsavfall utanför tomten.
Plantering av nya växter och träd.
Rådgivningstjänster som till exempel trädstatusbedömning och trädgårdsdesign.
Kostnader för maskiner som till exempel traktor och skylift.

Flyttjänster

Flytt av bohag mellan bostäder. 
Flytt av bohag till och från magasinering, förutsatt att magasineringen sker under en kortare period och ingår som ett led i flytten.
Packning och uppackning.
Lastning, lossning eller annat iordningställande för transport.
Arbetstiden för transporten.

Ger inte rätt till rutavdrag:

Kostnader för flyttbil, drivmedel eller magasinhyra rätt till rutavdrag. 

It-tjänster

Data- och it-utrustning, till exempel persondatorer, läsplattor, tv-apparater, smart telefoner och spelkonsoler.
Kringutrustning som till exempel skrivare, skannrar och avläsare.
Dataprogram och dataförbindelser som hanterar hushållens it-utrustning som till exempel modem, routrar, fiber- och nätverkskablar samt wifi-utrustning.

Ger inte rätt till avdrag:

Smarta vitvaror, brand- och inbrottslarm eller fjärrstyrda luftvärmepumpar.
Programmering, kundspecificerad ombyggnad av data- och it-utrustning eller mer avancerad kundanpassning av programvara.
Reparation eller annat arbete i utförarens verkstad.
Handledning eller rådgivning som ges på telefon eller på annat sätt via distans.

Källa: Skatteverket

Läs också Så slipper ni bråka om stök när ni flyttar ihop: ”Spara in på egen tid” Tiktok-sjärnan Auri städar hem med sopberg: "Folk lider, jag berättar deras historia" Järfälla lockar fler än Stockholm: "Allting är nära"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.