HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Osten” nominerad till Årets vardagshjälte

Västmanland Fredrik ”Osten” Engström hjälper ensamkommande ungdomar att hitta bostad och jobb. Nu är han nominerad till Årets vardagshjälte i Västerås.
Foto: Anna Rytterbrant
Fredrik Engström är nominerad till Årets vardagshjälte för sitt arbete med ensamkommande flyktingungdomar.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om Fredrik Engström och hans arbete för att hjälpa ensamkommande flyktingungdomar bli inneboende hos Västeråsare och i Örebro län, via Facebook-sidan Integration på riktigt. Nu har han nominerats till Årets vardagshjälte i hemstaden Västerås.

Grattis, hur känns det?

Läs ocksåBandidosmedlem tog ut 303 000 i hyra av inneboende – jagas av skattmasen

– Det är jätteroligt, och väldigt oväntat! Oavsett hur det går så känner jag mig som en vinnare bara genom att ha blivit nominerad. Bara det är hur stort som helst och hedrande.

Vad är det som driver dig?

– Det är så många som klagar och säger att allt är skit. Jag började fundera på vad jag kan göra, jag har ett stort kontaktnät. Jag började att hjälpa några kompisar till mig, det var lätt, jag fixade boende på fem minuter. Totalt har jag fixat 36 boenden. Fokus med Facebook-gruppen Integration på riktigt var att sprida goda exempel på integration, och ett bra exempel är när någon flyttar in hos någon.

Läs ocksåJohannas ockervärd behöll egen nyckel: ”Åt vår mat och gick in i vårt sovrum”Bostadsbluffen har gjort Johanna Rehn mer vaksam. ”Nu har jag insett att man faktiskt måste vara lite försiktig. Man kan inte bara lita på att människor är goda. På den här bostadsmarknaden kommer folk att utnyttja en.”


Men nu förmedlar du mer jobb i stället?

– Ja, den senaste tiden har det blivit svårare att skaffa boenden. Nu hjälper jag dem jag redan har hjälpt med saker i vardagen, som att hitta jobb. Totalt har jag fixat praktikplatser åt elva personer, av dem har tio fått jobb efter praktiken.
Priset Årets vardagshjälte delas ut under Västerås cityfestival den 29 juni och består av 20 000 kronor. Fredriks nominering lyder:

”Att komma som nyanländ till ett helt nytt samhälle och sammanhang är inte alltid lätt. Om man som nyanländ har möjlighet att komma i kontakt med Fredrik Engström blir det svåra mindre svårt. Fredrik Engström arbetar outtröttligt med att integrera nyanlända ensamkommande ungdomar. Han har bland annat startat projektet ”Integration på riktigt”. Genom sitt breda kontaktnät har han inte enbart lyckats ordna boende åt cirka 30 ungdomar – han har även lyckats ordna arbete åt dessa. Det Fredrik Engström gör är i alla sammanhang på riktigt. Det gör honom till en mycket viktig kraft i Västerås.”

Läs ocksåBluffen som sprack: Påhittad inneboende dolde svart städlönKvinnan hävdar att familjen haft en inneboende som betalat upp till 20 000 kronor i månaden i hyra. I själva verket kommer pengarna från svart städjobb, enligt Skatteverket.

 

 

Fakta: Fredrik "Osten af" Engström

Namn: Fredrik Engström, även känd under artistnamnet ”Osten af”

Ålder: 35

Bor: I hyresrätt på Malmaberg

Familj: Fru och två barn

Gör: Musiker och kulturentreprenör

Läs också Hyrde ut till inneboende minst 100 gånger via Airbnb – 69-årig ”superhost” tvingas flytta I Växthuskafét frodas både blommor och integration

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.