HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Start för städtjänst i hyresrätt

Nyheter Flera fastighetsbolag ligger i startgroparna för att erbjuda hyresgästerna städtjänster. Detta med anledning av skatteavdragen för hushållsnära tjänster som träder i kraft den 1 juli. – Hyresgästerna bokar redan nu in städning, säger Martina Sagemar, städledare på HSB Göta.​
Den första juli träder den nya lagen i kraft om skatteavdrag för hushållstjänster. Skattereduktionen är 50 procent av arbetskostnaden, inklusive moms. Men man får inte göra avdrag på mer än 50 000 kronor per person och år för hushållstjänster. Ett hushåll med två vuxna kan då köpa hushållstjänster för max 200 000 kronor och därmed få skattereduktion på 100 000 kronor per år.
Med hushållstjänster menas bland annat städning, tvätt, matlagning och barnpassning. Det går också att få skattereduktion för hushållstjänster som utförs i en förälders bostad.
 
Flera fastighetsbolag ligger i startgroparna för att kunna erbjuda kunderna, de boende, hushållstjänster.
Längst fram ligger HSB som drivit frågan om hushållsnära tjänster i boendet i många år. HSB utgörs framförallt av bostadsrättsföreningar men äger och förvaltar också ett ganska stort antal hyresrätter.
HSB Götas dotterbolag Gambrinus äger 1 300 hyresrätter i bland annat Jönköping, Tranås, Falköping och Borås. Här har hyresgästerna länge kunnat köpa städtjänster via hyresvärden.
– HSB Göta har 26 heltidsanställda städare som städar skolor, trappor och hemma hos bostadsrätthavare men också hos allt fler hyresgäster, säger städledaren Martina Sagemar.
– Folk bokar in veckostädning eller månadsstädning efter första juli, då det ju blir mycket billigare, säger hon.
 
Femton HSB-föreningar arbetar med ett koncept för hushållsnära tjänster där varje förening får sätta sina egna regler för hyresgästernas deltagande.
– Vi kommer att sjösätta de hushållsnära tjänsterna i höst, och troligen kommer de hyresgäster som är medlemmar i HSB kunna köpa tjänsterna via HSB, säger Annika Christiansson på HSB Östergötland.
Omkring 65 procent av de 866 hyresgästhushållen hos HSB i Linköping är redan idag medlemmar i HSB.
 
Många privata fastighetsbolag har också hushållsnära tjänster på gång. Inom organisationen Fastighetsbranschens Utvecklingsforum pågår diskussioner för fullt mellan de största aktörerna på den privata bostadsmarknaden, däribland Stena Fastigheter.
– Det är en god affärsidé att fastighetsägaren erbjuder sina kunder hushållsnära tjänster, eftersom det ger fler nöjda hyresgäster och mindre omflyttning, säger Bengt Wånggren, utvecklingschef på Fastighetsägarna Sverige.
 

Läs också Jessica får städhjälp av hemtjänsten – värden ville vräka henne: "Inte städat alls" Catherine gör städningen till ett rent nöje – ingen idé att klanka ner på studenterna Städbelöning till studenter gav lyckat resultat i Skövde Stor undersökning: rut-avdrag går sällan till hyresgäster Rut skapar jobb – men inte för arbetslösa i Sverige

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.