Annons

Statlig stiftelse ska hjälpa utsatta unga – gav attraktiva lägenheter till anställdas barn

Stockholm En hemlig bostadskö och en lägenhetspolicy som gynnar anställdas barn. Den statliga stiftelsen Allmänna Barnhuset slutade lämna lägenheter till bostadskön och skapade en gräddfil rakt in i Stockholms innerstad för sina närstående. Bland hyresgästerna finns generalsekreterarens son som fått en tvåa på 68 kvadratmeter.
Foto: Kenneth Samuelsson
År 2004 hamnade Stiftelsen Allmänna Barnhuset i blåsväder efter avslöjandet att flera S-politiker fått attraktiva lägenheter i Stockholm. En av dem som fått en lägenhet utan att behöva köa var dåvarande bostadsminister Lars-Erik Lövdén.

Kvinnan i trapphuset ­pratar tyst. Hon tycker det är konstigt att så många unga människor har flyttat in i huset de senaste åren.

– Vissa är bara i 20-årsåldern men det krävs ju runt 20 års kötid för att få en lägenhet i innerstan. Jag förstår inte hur de fått lägenheterna, det känns konstigt, säger kvinnan som vill vara anonym.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Vi befinner oss i ett trapphus på ­Surbrunnsgatan 36 i Vasastan, ett ­hyreshus mitt i Stockholm som ägs av Stiftelsen Allmänna Barnhuset. En statlig stiftelse som sedan den bildades 1633 har haft som uppgift att stötta utsatta barn och ungdomar. Men det är ­också en stiftelse som varit blåsväder flera gånger.

Politiker rundade bostadskön

För 20 år sedan skrevs det om hur Socialdemokratiska politiker och ­landshövdingar fick lägenheter av ­stiftelsen utan att ha stått i bostadskön. Mycket fokus hamnade på bostads­ministern Lars-Erik ­Lövdén (S), som behöll sin lägenhet när han blev landshövding i Halmstad.

Ordförande Ingela Thalén och resten av stiftelsens styrelse tog i mitten av 2000-talet beslutet att 50 procent av alla lediga lägenheter skulle gå till den kommunala bostadskön.

Att ombildningsmotståndaren Lövdén ­försökte köpa lägenheten vid ­ombildning ­gjorde inte saken bättre. ­Senare avslöjade media också att barn till ­stiftelsens anställda fick lägenheter hos stiftelsen.

Regelverket skärptes av  styrelsen

Det slutade med att regelverket kring stiftelsens lägenheter skärptes i mitten av 2000-talet. Ingela Thalén, S-politiker och ordförande för stiftelsen 2003–2013, tog tillsammans med styrelsen beslutet att hälften av alla lediga lägenheter skulle gå till Bostadsförmedlingen.

Men statistik visar att nästan inga lägenheter har lämnats till Bostadsförmedlingen efter att Ingela Thalén slutade som ordförande 2013.

Sedan 2015 har stiftelsen lämnat endast en lägenhet i huset i Vasastan till bostadskön. Samtidigt har 28 personer flyttat in i huset sedan 2015. Fem av de inflyttade är 20-24 år när de får sina lägenheter. I trapphuset på Surbrunnsgatan syns ett tydligt mönster.

Läs ocksåRiksdagsledamot krävde svar av minister efter Hem & Hyras stiftelsegranskning: ”Sticker i ögonen”

Flyttade från föräldrarnas villa till innerstan

På första våningen bor ­sonen till en anställd på stiftelsen. Han ­flyttade för några år ­sedan från föräldrahemmet på Värmdö rakt in i Stockholms innerstad innan han fyllt 22 år.

Därmed slapp han gå omvägen via Bostadsförmedlingens kö där över en halv miljon människor konkurrerar om lediga lägenheter. I lägenheten bredvid bor en person som flyttade in 2021, 30 år gammal. Namnet på hyresgästen står på postboxen i entrén.

I trapphuset på Döbelnsgatan 50 står namn på dörrarna som vittnar om att anställdas barn och närstående fått lägenheter.

Men utdrag från Skatte­verket visar att en annan person också är folkbokförd i lägenheten – sonen till stiftelsens generalsekreterare Cecilia ­Sjölander. Han bor med sin partner i en av de största lägenheterna i huset, en tvåa på 68 kvadratmeter med en hyra på 9 600 kronor, enligt siffror från 2023.

Anne Marie Brodén, ordförande, och Cecilia Sjölander, generalsekreterare, i Stiftelsen Allmänna Barnhuset.

Även i trapphuset på Döbelnsgatan 50 hittar vi flera personer som har en nära koppling till anställda på stiftelsen. Flera är barn till anställda och på våning fem bor en ung kvinna som är systerdotter till en chef på stiftelsen.

Annons

Nära koppling till ordföranden

På våning fem bor också en ung man som har en nära koppling till ­stiftelsens högst ansvariga, ordföranden Anne ­Marie Brodén, tidigare riksdagsledamot för Moderaterna.

Mannen är barnbarn till ordförandens man och flyttade från pappans villa i Mellansverige rakt in i Stockholms innerstad. Utan att gå vägen via dyra andrahandsuthyrningar eller stå åratal i ­bostadskön. Han har bott i ­ettan på 37 kvadratmeter med en hyra på 6 600 kronor sedan september 2019.

Läs ocksåMutexperten om lägenhetsskandalen hos stiftelsen: "Skolexempel på korruption – ledningen bör avgå"

Vi hittar sammantaget åtta personer som är barn eller nära släktingar till anställda och tidigare anställda på stiftelsen. Utöver det hittar vi ytterligare två personer som har en annan tydlig koppling till stiftelsen.
Hur attraktiva lägenheterna är blir ­tydligt vid en genomgång av statistiken för hur lång tid det tar att få en ­lägenhet genom Bostadsförmedlingen i Stockholm. År 2023 fick den som ville ha en etta i Vasastan köa i 12–27 år.

Men när vi söker stiftelsens ledning vägrar de svara på hur deras barn och släktingar fick de attraktiva lägenheterna.

Det finns många stiftelser som hyr ut lägenheter, det är inget konstigt i sig. En stiftelses verksamhet styrs av stadgarna. Men den här stiftelsen är speciell eftersom den grundades med pengar från staten och regeringen utser styrelsen. Stiftelsen har också ett samarbete med regeringen och har genom åren fått flera miljoner för att genomföra olika uppdrag åt staten.

Förklaringen till gräddfil för ungdomar

Vad är då skälet till att stiftelsen i princip har slutat lämna lägenheter till Bostadsförmedlingens kö?

Förklaringen får vi av Susanne Björk, kommunikationsansvarig på stiftelsen.

Hon berättar att stiftelsen efter 2014, med ordföranden Anne Marie Brodén och nya generalsekretaren Cecilia Sjölander vid rodret, ändrade policyn för vem som ska få lediga lägenheter. Exakt vad som står i policyn är oklart eftersom stiftelsen vägrar lämna ut den.

Stiftelsens uppdrag är att hjälpa utsatta barn och unga – men i många fall har ansvariga på stiftelsen hjälpt sina egna barn.

Ingen i ledningen vill heller svara på frågan vid vilket styrelsemöte den nya policyn togs eller vilka som var med på mötet. Av de svar vi får av pressavdelningen är det dock tydligt att policyn innebär att de som står i den kommunala bostadskön inte längre prioriteras.

”Eftersom vi arbetar för att ­stärka barn och unga i utsatta situationer anger policyn sedan ett antal år till­baka att lägenheterna i första hand ska gå till ungdomar som är i behov av en första bostad”, skriver Susanne Björk i ett mejlsvar.

Annons

 

Enligt reglementet ska stiftelsen stötta utsatta barn på olika sätt.

Susanne Björk hävdar också att vem som helst kan ställa sig i kö till en lägenhet hos ­stiftelsen. Men det är en sanning med modifikation – det finns ingen ­information på stiftelsens hemsida om att det finns en bostadskö att ­ställa sig i, än mindre vem man kontaktar för att göra det.

När vi ställer frågor om ­bostadskön hänvisar Susanne Björk oss till Fastighetsägarna som förvaltar ­lägenheterna åt stiftelsen.

Går inte att ställa sig i bostadskön

När vi ringer Fastighetsägarna Stockholm och frågar hur man gör för att ställa sig i ­stiftelsens kö är de oförstående – enligt flera ­olika personer på Fastighetsägarna är det stiftelsen själva som har hand om ­bostadskön.

Samtidigt uppger alltså stiftelsens kommunikationsansvariga, och senare ­stiftelsens ordförande Anne Marie Brodén, att Fastighetsägarna sköter allt som rör lägenheterna – ”inklusive förvaltning och fördelning av lägenheter”.

Trots flera frågor får vi inget svar på hur man gör för att ställa sig i bostadskön.

Vi söker flera av de ungdomar som fått en lägenhet i huset och får till slut napp. Men när vi frågar hur personen har gjort för att få en lägenhet får vi bara detta till svar:

– Jag vet inte om jag får säga det och tror du får ringa hyresvärden i stället.

Tidigare fanns ingen information om stiftelsens fastigheter, hur lediga lägenheter fördelas eller hur man ställer sig i kö, på stiftelsens hemsida. Efter att vi ställt frågor till dem har ny information lagts dit, bland annat om att att Fastighetsägarna har i uppdrag att förvalta och förmedla lägenheterna i stiftelsens två hyreshus med totalt 112 lägenheter.

Fakta: Stiftelsen Allmänna Barnhuset

Stiftelsen Allmänna Barnhuset är en statlig stiftelse som grundades 1633 och arbetar för att hjälpa utsatta barn och ungdomar.

Regeringen utser styrelseledamöter, i styrelsen sitter riksdagsledamöter från Socialdemokraterna och Centerpartiet.

Stiftelsen äger totalt 112 lägenheter på Surbrunnsgatan 36, Döbelnsgatan 50 i Vasastan och på Pelargatan 19 i Johanneshov.

Läs också Efter Hem & Hyras avslöjande: Statlig stiftelse stoppar gräddfil till innerstadslägenheter för anställdas barn Stiftelseskandalen: Chefens son fick lägenhet hos Allmänna Barnhuset – trots miljoninkomst Ministern om Hem & Hyras stiftelseavslöjande: Allvarliga uppgifter som framkommit

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.