Annons

Gav lägenheter till anställdas barn – nu svarar stiftelsens ansvariga: ”Allt sköts professionellt”

Stockholm Generalsekreterarens son och en närstående till ordföranden. Det är två av dem som flyttat in i den statliga stiftelsen Allmänna Barnhusets lägenheter utan att stå i den vanliga bostadskön. Men Anne Marie Brodén, ordförande, och generalsekreterare Cecilia Sjölander vägrar svara på hur deras släktingar fick lägenheterna.
Foto: Stiftelsen Allmänna Barnhuset
Anne Marie Brodén, ordförande, och Cecilia Sjölander, generalsekreterare, i Stiftelsen Allmänna Barnhuset.

Hem & Hyras granskning visar att barn och närstående till anställda på den statliga stiftelsen Allmänna Barnhuset har fått attraktiva lägenheter i Stockholms innerstad. Sedan 2015 har stiftelsen lämnat endast en lägenhet i huset i Vasastan till Bostadsförmedlingens kö. Under samma tid har 28 personer flyttat in i huset.

Anställdas barn fick gräddfil till innerstadslägenheter

Bland de som har fått en lägenhet hittar vi åtminstone tio personer som är barn till anställda eller har en annan tydlig koppling till stiftelsen. De har fått flytta in i de attraktiva lägenheterna utan att stå de 12 – 27 år som krävs för den som ska få en lägenhet i Vasastan via Bostadsförmedlingens kö.

I trapphuset på Döbelnsgatan 50 står namn på dörrarna som vittnar om att anställdas barn och närstående fått lägenheter.

Men ansvariga på stiftelsen vägrar svara på hur barn och andra släktingar fått en lägenhet. Hur stiftelsens ordförande Anne Marie Brodéns nära släkting eller generalsekreterare Cecilia Sjölanders son fick en lägenhet får vi inget svar på.

Hem & Hyra har sökt ordföranden och generalsekretaren för en intervju i tre veckor. När vi till slut får en intervju blir båda sjuka och ställer in. Även den efterföljande intervjun avbokas.

”Allt sköts professionellt”

Efter flera turer får vi till slut ett mejlat svar från Anne Marie Brodén, stiftelsens ordförande och  tidigare riksdagsledamot för Moderaterna. Hon skriver att ”Stiftelsen har sedan 2006 en extern förvaltare som på ett professionellt sätt ansvarar för dessa frågor”. Hon hävdar också att stiftelsen följer alla regler.

”Vi kommenterar inte enskilda personer då varken någon i styrelsen eller ledningen har insyn eller del i enskilda beslut om vem som erbjuds en lägenhet”, skriver hon.

I ett mejl försäkrar Anne Marie Brodén och Cecilia Sjölander att de inte har något att göra med att deras barn och närstående fått lägenheter i stiftelsens hus.

Anne Marie Brodén skriver också att den som vill ha en lägenhet hos stiftelsen kan göra en intresseanmälan och sedan hamna på en lista. Men hur man gör eller vem man kontaktar berättar hon inte.

Hon skriver också att stiftelsens policy säger att ingen får diskrimineras och att alla därför ges samma möjlighet att göra ”en intresseanmälan för att hyra en lägenhet oavsett bakgrund eller släktskap”.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Stiftelsens lägenheter på Döbelnsgatan och Surbrunnsgatan har gått till anställdas barn.

På mejl får vi också ett generellt svar av generalsekreterare Cecilia Sjölander och ordförande Anne Marie Brodén. I det hävdar de att de varken har insyn i eller bestämmer vilka som erbjuds en lägenhet.

Enligt dem är det stiftelsens förvaltare Fastighetsägarna som med hjälp av intresselistan och fastighetspolicyn har bestämt att bland annat barn och närstående till anställda ska få en lägenhet.

När vi kontaktar Fastighetsägarna ges en annan bild. Där får vi beskedet att allt som rör lägenhetsförmedlingar går via stiftelsen, det är dem man ska kontakta om man vill ha en lägenhet.

Läs ocksåStatlig stiftelse ska hjälpa utsatta unga – gav attraktiva lägenheter till anställdas barn

Stiftelsen lämnar inte ut lägenhetspolicyn

Tidigare lämnade Stiftelsen Allmänna Barnhuset 50 procent av sina lediga lägenheter till Bostadsförmedlingen i Stockholm. Men efter 2014 ändrades policyn så att lägenheter i första hand ska gå till ungdomar.

Men trots flera försök har Hem & Hyra inte fått se policyn, stiftelsen vägrar lämnat ut den med hänvisning till att de inte lyder under offentlighetsprincipen.

Stiftelsens kommunikationschef Susanne Björk svarar i ett mejl till Hem & Hyra. ”Eftersom vi arbetar för att ­stärka barn och unga i utsatta situationer anger policyn sedan ett antal år till­baka att lägenheterna i första hand ska gå till ungdomar som är i behov av en första bostad”.

Läs ocksåMutexperten om lägenhetsskandalen hos stiftelsen: "Skolexempel på korruption – ledningen bör avgå"

Stiftelsens ordförande Anne Marie Brodén skriver i ett senare mejlsvar att unga vuxna som studerar eller arbetar, prioriteras först. Därefter ges lediga lägenheter till ensamstående föräldrar med akut behov och personer som arbetspendlar. Därefter följs turordningen på intresselistan.

Annons

Våra frågor om vem som tog initiativ till att ändra policyn och när det gjordes, får inte några svar.

Förklaringen till varför barn och släktingar till stiftelsens anställda har fått lägenheter hos den statliga stiftelsen finns i policyn – de får inte diskrimineras.

Vi har fått svaret att alla kan ställa sig i kön för att få en lägenhet i stiftelsens hus. Men även att det krävs en skriftlig intresseanmälan för att sättas upp på listan som sedan är grund för vilka som erbjuds lägenheten.

Däremot får vi inte något svar på hur man gör för att anmäla sitt intresse för att ställa sig i kön. På stiftelsens hemsida finns ingen information om detta.

Hur de ansvariga på stiftelsen motiverar att anställdas barn och släktingar har fått attraktiva lägenheter i Stockholms innerstad får vi heller aldrig något svar på.

Tidigare fanns ingen information om stiftelsens fastigheter, hur lediga lägenheter fördelas eller hur man ställer sig i kö, på stiftelsens hemsida. Efter att vi ställt frågor till dem har ny information lagts dit, bland annat om att att Fastighetsägarna har i uppdrag att förvalta och förmedla lägenheterna i stiftelsens två hyreshus med totalt 112 lägenheter.

Fakta: Stiftelsen Allmänna Barnhuset

Stiftelsen Allmänna Barnhuset är en statlig stiftelse som grundades 1633 och arbetar för att hjälpa utsatta barn och ungdomar.

Regeringen utser styrelseledamöter, i styrelsen sitter riksdagsledamöter från Socialdemokraterna och Centerpartiet.

Stiftelsen äger totalt 112 lägenheter på Surbrunnsgatan 36, Döbelnsgatan 50 i Vasastan och på Pelargatan 19 i Johanneshov.

Läs också Efter Hem & Hyras avslöjande: Statlig stiftelse stoppar gräddfil till innerstadslägenheter för anställdas barn Stiftelseskandalen: Chefens son fick lägenhet hos Allmänna Barnhuset – trots miljoninkomst Ministern om Hem & Hyras stiftelseavslöjande: Allvarliga uppgifter som framkommit

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.