Annons

Ministern om Hem & Hyras stiftelseavslöjande: Allvarliga uppgifter som framkommit

Stockholm ”Jag ser allvarligt på uppgifterna som framkommit och kommer nu att informera mig ytterligare i frågan”. Så kommenterar socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M), Hem & Hyras avslöjande om att stiftelsen Allmänna Barnhusets lägenheter gått till anställdas barn. Men riksdagsledamöterna Fredrik Lundh Sammeli (S) och Ulrika Heie (C) i stiftelsens styrelse duckar Hem & Hyras frågor.
Foto: Riksdagen/Kenneth Samuelsson
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall reagerar på Hem & Hyras granskning om stiftelsen Allmänna Barnhuset.

Den statliga Stiftelsen Allmänna Barnhuset ska hjälpa utsatta ungdomar och barn. Men Hem & Hyra har i en stor granskning avslöjat att anställda på stiftelsen har gynnat sina egna barn genom att ge dem lägenheter i Stockholms innerstad. Detta utan att stå de 12-27 år i Bostadsförmedlingens kö som krävs för att få en etta i Vasastan. Bland dem som fått en lägenhet finns  generalsekreterarens son och en närstående till stiftelsens ordförande.

”Ser allvarligt på uppgifterna”

Stiftelsen är direkt underställd regeringen som också utser styrelsen där bland annat flera riksdagsledamöter ingår. Men Camilla Waltersson Grönvall, socialtjänstminister med ansvar för barnfrågor, vill inte ställa upp en intervju. Hon kommenterar dock granskningen i ett mejlsvar.
”Stiftelsen är en viktig aktör för regeringen gällande flera utvecklingsprojekt, kunskapsinhämtning och informationsspridning i syfte att förbättra barns livsvillkor. Jag ser allvarligt på uppgifterna som framkommit och kommer nu informera mig ytterligare i frågan.”

Enligt källor på socialdepartementet ska departementet också ha ett sedan tidigare inplanerat möte med stiftelsen inom kort. Enligt uppgifter kommer departementet att ta upp Hem & Hyras avslöjande vid mötet.

Riksdagsledamöterna Fredrik Lundh Sammeli, (S) och UIrika Heie, (C) sitter i stiftelsens styrelse.

Hem & Hyra har sökt de två riksdagsledamöter som sitter i stiftelsens styrelse: Fredrik Lundh Sammeli (S) och Ulrika Heie (C).

Fredrik Lundh Sammeli, (S) som också är vice ordförande i riksdagens socialutskott, vill inte ställa upp på en intervju, men ger ett skriftligt svar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

”Det är viktigt att stiftelsens lägenheter går till dem de är avsedda för och att eventuella frågetecken rätas ut. Som ledamot anser jag att det är bra att såväl förvaltning som hantering av beståndet sedan länge sköts av extern aktör och jag utgår ifrån att man följer våra policys och riktlinjer. Jag hänvisar till Stiftelsens generalsekreterare eller ordförande vid fler frågor.”

Får inget svar

Vi har också sökt riksdagsledamoten Ulrika Heie gruppledare för (C) i riksdagen och styrelsemedlem i stiftelsen, flera gånger via mejl och telefon –  utan att få någon respons.

Annons

Hem & Hyras granskning visar att stiftelsens lägenheter har gått till anställdas barn och nära släktingar. Men stiftelsens generalsekreterare Cecilia Sjölander och Stiftelsens ordförande Anne Marie Brodén hävdar att allt sköts professionellt och vill inte ställa upp på en intervju.

Läs ocksåMutexperten om lägenhetsskandalen hos stiftelsen: "Skolexempel på korruption – ledningen bör avgå"


Karin Rågsjö, riksdagsledamot (V) som sitter i socialutskottet, reagerar på Hem & Hyras granskning om stiftelsen Allmänna Barnhuset, men är inte förvånad.

Hon pekar på andra avslöjanden där politiker och andra fått lägenheter utan att stå i bostadskön.

– Vi kan hamna där allihopa om vi ska försöka skaffa en lägenhet till våra barn. Det här är effekten av en bostadsmarknad som inte fungerar eftersom det byggts för lite under lång tid och där man inte har möjlighet att få en lägenhet på vanligt sätt eller om man inte har cash, säger hon.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras avslöjande: Statlig stiftelse stoppar gräddfil till innerstadslägenheter för anställdas barn
Karin Rågsjö (V) riksdagsledamot som sitter i socialutskottet, reagerar på att stiftelsens lägenheter i Vasastan har gått till anställdas barn.

Hon reagerar på att en statlig stiftelse hemlighåller uppgifter och inte svarar på frågor. Till exempel att stiftelsen vägrar lämna ut hela sin policy för hur lägenheter förmedlas.
– Kan man inte ens lämna ut en policy har man tappat det och förstår inte att man är en statlig stiftelse och borde vara transparant, säger hon.

Uselt att inte svara på mejl

Karin Rågsjö reagerar också på att de politiker som sitter i stiftelsens styrelse inte svarar på Hem & Hyras frågor.

Annons

– Jag tycker det är uselt om man inte ens orkar svara på journalisters mejl. Om inte de som sitter i styrelsen agerar eller pratar med dig tycker jag inte att de har förstått att de sitter i en statlig stiftelse, säger hon.

Borde lämna lägenheter till Bostadsförmedlingen

Tidigare lämnade stiftelsen lägenheter till Bostadsförmedlingen men inte längre, vad tänker du kring det?

– Jag tycker de borde lämna lediga lägenheter till Bostadsförmedlingen eller ha en policy som gör att lägenheter går till behövande och inte till en kusin till en anställd eller nåt, säger hon.

Efter Hem & Hyras avslöjande har Aftonbladet sökt Fredrik Lundh Sammeli och Ulrika Heie i riksdagen och fått en intervju. Till tidningen säger Ulrika Heie att hon ska följa upp hur stiftelsens lägenhetspolicy fungerar. På frågan om Fredrik Lundh Sammeli har fortsatt förtroende för generalsekreteraren och ordföranden, svarar han till Aftonbladet.

– Jag tycker att de i det här läget behöver svara på frågorna som framkommer och säkerställa att det går rätt till, och finns det felaktigheter måste man rätta till det.

Läs också Stiftelseskandalen: Chefens son fick lägenhet hos Allmänna Barnhuset – trots miljoninkomst Gav lägenheter till anställdas barn – nu svarar stiftelsens ansvariga: "Allt sköts professionellt" Statlig stiftelse ska hjälpa utsatta unga – gav attraktiva lägenheter till anställdas barn

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.