Annons

Efter Hem & Hyras avslöjande: Statlig stiftelse stoppar gräddfil till innerstadslägenheter för anställdas barn

Stockholm Gräddfilen till innerstadslägenheter för anställdas barn stoppas. Samtidigt ska lediga ungdomslägenheter lämnas till Bostadsförmedlingen. Efter Hem & Hyras avslöjande ändrar den statliga stiftelsen Allmänna Barnhuset sin fastighetspolicy. I ett uttalande skriver styrelsen att den djupt beklagar den uppkomna situationen och att det har skadat förtroendet för stiftelsen.
Foto: Kenneth Samuelsson/Stiftelsen Allmänna Barnhuset
Efter Hem & Hyras avslöjande har styrelsen med ordföranden Anne Marie Brodén i spetsen beslutat att anställdas barn inte längre ska få stiftelsens attraktiva lägenheter i Vasastan.

Hem & Hyras avslöjande att anställda på den statliga stiftelsen Allmänna Barnhuset har gett lägenheter till sina barn har fått konsekvenser. I ett uttalande på stiftelsens hemsida informerar stiftelsen om att de vidtagit åtgärder och ändrat sin fastighetspolicy vid ett styrelsemöte den 10 juni.

Tidigare har barn till anställda på stiftelsen gått före dem som står i Bostadsförmedlingens kö och fått attraktiva lägenheter i Vasastan. Hem & Hyra har avslöjat tio fall där lägenheter gått till anställdas barn och till andra personer med kopplingar till stiftelsen. Bland annat har en lägenhet gått till ett bonusbarnbarn till stiftelsens ordförande Anne Marie Brodén, tidigare riksdagsledamot för M.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Stopp för gräddfil för anställdas barn

Men enligt den nya policyn är det stopp för det – personer som är eller under de tre senaste åren varit anställda eller styrelseledamöter stoppas från att få en lägenhet hos stiftelsen. Samma regler gäller barn och barnbarn.

En annan förändring är att inte fler ungdomar kommer att kunna söka stiftelsens lägenheter från första juli när den nya policyn införs. Stiftelsen kommer att lämna de 26 lägenheter som är 30 kvadratmeter eller mindre till Bostadsförmedlingen. Lägenheterna ska kunna sökas av ungdomar mellan 18 och 25 år, hyreskontrakten saknar besittningsskydd och hyresgästen får bo kvar tills den fyller 25 år.

Årlig granskning ska genomföras

Men samtidigt som anställda inte ska kunna få en lägenhet innebär den nya policyn att stiftelsen ska ha rätt att hyra ut eller nyttja max fem lägenheter till personer som är kopplade till stiftelsens verksamhet och som behöver arbetspendla. Denna uthyrning ska dock vara tidsbegränsad till maximalt fyra år.

Annons

Den nuvarande intresselistan omvandlas till en kölista. Varje år ska också en extern revision genomföras för att kontrollera så att den nya policyn efterlevs.

Enligt stiftelsens hemsida har stiftelsen också utsett en tillförordnad chef eftersom generalsekreteraren tillsvidare är sjukskriven.

Ingen svarar på frågor

Hem & Hyra har sökt såväl stiftelsens ordförande Anne Marie Brodén och de två riksdagsledamöter som sitter i stiftelsens styrelse: Fredrik Lundh Sammeli (S) och Ulrika Heie (C). Men ingen av dem har återkommit.

Riksdagsledamöterna Fredrik Lundh Sammeli, (S) och UIrika Heie, (C) sitter i stiftelsens styrelse, men vill inte ställa upp på en intervju om att stiftelsens lägenheter har gått till anställdas barn.

På stiftelsens hemsida lämnar styrelsen följande kommentar:

Annons

”Styrelsen beklagar djupt den uppkomna situationen och att det har överskuggat det viktiga arbete som stiftelsen och dess medarbetare utför. Vi är medvetna om att det har skadat förtroendet för oss och stiftelsen. Att återskapa förtroendet är vårt främsta fokus framåt.”

Efter att Hem  & Hyra har publicerat artikeln återkommer Susanne Björk, stiftelsens kommunikationsansvariga med ett mejlsvar. ”Anne Marie är ledig idag. Som du såg finns det ett uttalande av styrelsen på hemsidan. På hemsidan finns även den uppdaterade fastighetspolicyn för stiftelsens lägenheter att ladda ner. Det är vad styrelsen har att säga just nu”, skriver hon i mejlet.

Läs ocksåMinistern om Hem & Hyras stiftelseavslöjande: Allvarliga uppgifter som framkommit
Fakta: Stiftelsen Allmänna Barnhuset

Stiftelsen Allmänna Barnhuset är en statlig stiftelse som grundades 1633 och arbetar för att hjälpa utsatta barn och ungdomar.

Regeringen utser styrelseledamöter, i styrelsen sitter riksdagsledamöter från Socialdemokraterna och Centerpartiet.

Stiftelsen äger totalt 112 lägenheter på Surbrunnsgatan 36, Döbelnsgatan 50 i Vasastan och på Pelargatan 19 i Johanneshov.

Läs också Gav lägenheter till anställdas barn – nu svarar stiftelsens ansvariga: "Allt sköts professionellt" Statlig stiftelse ska hjälpa utsatta unga – gav attraktiva lägenheter till anställdas barn Stiftelseskandalen: Chefens son fick lägenhet hos Allmänna Barnhuset – trots miljoninkomst

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.