Annons

Stefan bor i Sveriges fulaste hem

Linköping ​Designerduon Simon och Tomas har fått en riktig utmaning att bita i. De stylar om den mänskliga hamstern Stefan Ormans lägenhet i Skäggetorp i Linköping. Enligt svenska folket har Stefan Sveriges fulaste hem.

​– Det ser för jävligt ut! Jag ska hämta flyttkartonger. Här ska rensas!

Det är designern Tomas Cederlunds spontana kommentar efter en första titt i lägenheten på Väpnaregatan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Stefan Orman har vunnit tävlingen ”Hjälp, jag har Sveriges fulaste hem”, som ett stort svenskt företag står bakom. Allmänheten uppmanades att skicka in bilder på sina, eller bekantas, hem. Bilderna publicerades på internet där vem som helst hade möjlighet att rösta fram det hem man ansåg vara i störst behov av en omgörning, utförd av designproffsen Simon Davies och Tomas Cederlund. Duon har blivit känd genom flera inredningsprogram som visats i olika tv-kanaler.

Stefan bor i en etta och det är hans kombinerade vardagsrum och sovrum som får sig en uppfräschning till ett värde av 30 000 kronor. När Hem & Hyra kommer på besök är tapetseringen klar, med en mönstrad fondvägg i orange och grönt som dominerar rummet. Nya möbler bärs in. Rummet ska bli ungt, modernt och inte minst praktiskt, är designerduons mål.

Lägenheten är 28-årige Stefans första egna hem. Han har bott här i omkring fyra år.

Läs ocksåMichaela gör hem opersonliga - men vill själv bo ombonat

– Men det känns inte som om jag bor här egentligen, säger han.

Annons

Stefan arbetar som resesäljare och är bara hemma på helgerna, ibland inte ens det.

– Det märks, säger Tomas.

Läs ocksåHos Jessica får katterna bestämma stilen

– Man ser tydligt att lägenheten är en plats dit någon kommer ibland, dumpar saker, sover, duschar och sedan sticker igen, fortsätter han.

Tomas och Stefan är helt överens om vad som är det stora problemet inredningsmässigt: Det finns för mycket prylar.

– Jag är en hamster i mänsklig form. Jag har väldigt svårt att göra mig av med saker, medger Stefan.

Annons

Möblerna är ett hopplock med olika stilar, mest saker han fått. Soffan i mönstrad plysch, som uppenbarligen blev en favorit bland de röstande, gissar Tomas har sitt ursprung i sent 70-tal eller tidigt 80-tal.

Vad är ett fult hem?

– Egentligen är det ett dumt uttryck, för det är så otroligt subjektivt. Men om man har för mycket skräp blir det fult. Då spelar det ingen roll vad man hänger upp på väggarna, tycker Tomas.

Det var en kompis som, med Stefans samtycke, anmälde honom till tävlingen. Frågan är om titeln ”Sveriges fulaste hem” är något att vara stolt över, eller skämmas för?

– Det är inte ett dugg pinsamt. Jag har ganska god självkänsla och är ärlig mot mig själv. Jag vet att det ser förskräckligt ut, men jag har inte haft tid att bry mig om det, säger Stefan som hoppas hinna spendera mer tid i hemmet framöver.

Läs också I höghuset göms en paradvåning från 1800-talet Varsågod! Bästa loppistipsen i Skåne och Halland KISS-fansen har det personligaste hemmet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.