Annons

Stekflott kostar hyresgäster miljoner

Bjuv Rensning av avloppsstammar kostar i år det kommunala bostadsbolaget Bjuvsbostäder mer än 1 miljon kronor. Enligt bostadsbolaget är den stora boven frityrolja och stekflott som hälls ut i vaskarna.
– När bovärden meddelade att det handlade om en avancerad stamrensning för 500 000 kronor i ett bostadsområde i Billesholm insåg vi att vi måste nå fram tydligare till våra hyresgäster, säger Bjuvsbostäders vd Stefan Nilsson. Det blir konsekvenser om man häller ut frityrolja från fritöser och stekjärn direkt i vasken.
Enligt bostadsbolagets uträkning går 1,5% av hyresintäkterna till att åtgärda stamstoppen.
 
Mattias Thomasson, arbetsledare vid rörfirman Sydspol i Helsingborg intygar att matolja och gammalt stekfett är ett växande problem i avloppsledningarna.
– Det är en bidragande orsak till att det blir stopp. Det är ett problem som ökat; kommunerna har också märkt av det längre ut i sina ledningar.
 
– Problemen är mindre i områden där det bor äldre, säger Mattias Thomasson. Jag tror det är en generationsfråga; nu sätter folk in allt i diskmaskinen utan att torka av först. En dam i 70-årsåldern som växte upp utan varmvatten kunde inte göra så förr och gör det säkert inte nu heller.
 
Bjuvsbostäder nu beställt 1050 stycken plasttrattar som delas ut till att hyresgäster.
– Det korrekta, miljövänliga sättet att ta hand om matolja är att spara den tomma flaskan, hälla tillbaks oljan och slänga den i behållaren för restavfall, säger Stefan Nilsson. Olja i stekjärnet kan man hälla ut på hushållspapper som man lagt i vasken. Sedan kastar man pappret tillsammans med det organiska avfallet.

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Hyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsen Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade" Dvärgkaninen Lennart var klimatboven hemma hos Virginia Hyresgästen Karin: ”Vansinne att riva ut vacker originalinredning som hållit i 90 år!” Skebo satsar på hållbarhet och trygghet för sina hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.