Annons

Stockholms stad säljer via bolag

Stockholm Stockholms stad ändrar nu strategi. För första gången kommer man att sälja ut bostadsfastigheter via dotterbolag. På det viset slipper man hundratals miljoner kronor i skatt.

Det handlar om de 5 200 lägenheterna som Stockholm stads kommunala bolag Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder ska sälja till privata bolag.

För att minimera skatten, så kommer Stockholms stadshus AB på måndag att besluta om att tre nya aktiebolag ska bildas, så att försäljningen går via dem.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Ja, men så gör alla bostadsföretag i dag, det är praxis. Det här råder det också i huvudsak politisk enighet om, säger Joachim Quiding, Stockholms stadshus AB.

Men så har Stockholm inte gjort tidigare.

– Nej, men vi har heller inte sålt några bostäder sedan 2001. Vad gällde Centrumkompaniet så såldes ju hela bolaget till en köpare, då var det en helt annan sak. Däremot säljer vi via dotterbolag när det gäller andra typer av fastigheter, säger Joachim Quiding.

Läs ocksåAlingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:nMikael Dolietis vd för Alingsåshem.

Han tycker inte att är moraliskt tvivelaktigt att undanhålla skatt genom den här metoden.

Annons

– Nej, vi optimerar affären för våra kommuninvånare. Man minskar ju skatten när man bildar koncerner också, efter-som man då kan kvitta vinster mot förluster.

Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen, blir mycket förvånad när han hör att Stockholm ska sälja via nya aktie-bolag.

Läs ocksåOmbildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"Anders Forsberg som är aktiv i Hyresgästföreningen har alltid tagit strid mot ombildningar. Nu har han själv köpt loss sin hyresrätt från allmännyttan i Skövde. "Inget vi efterfrågat", säger han.

– Att göra så kan visserligen vara förenligt med skattelagstiftningen, om man sköter det rätt. Men däremot bryter det mot förvärvslagen, som är en speciallag och därför står över skattelagarna. Så vi från Hyresgästföreningen kommer att yttra oss mot en sådan försäljning, säger Bengt Öhman.

Förvärvslagen ger kommuner rätt att stoppa köp av fastigheter om man exempelvis anser att köparen är oseriös. Eller om det står klart att köparen inte alls tänkt förvalta fastigheten, utan bara sälja den vidare.

Hyresnämnden stoppade därför i höstas ett privat bolags försäljning via dotterbolag. Den egentliga köparen var en bostadsrättsförening.

Annons

Joachim Quiding säger att när det gäller ombildningar kommer försäljningarna i Stockholms stad inte att ske via dotterbolag. Utan bara när det handlar om försäljningar till andra bolag.

De kommuner som beslutat att sälja via dotterbolag brukar dock inte själva, av naturliga skäl, försöka hindra affären med hänvisning till förvärvslagen.

Därför har sådana fall heller inte prövats i hyresnämnden.

Läs också Planer på utförsäljning av hyresrätter i Gottsunda stoppas Varbergs Bostad säljer Evelinas hem Hyreshuset i Glommers räddades: "De som bott här hela sitt liv var oroliga"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.