Stockholms stad säljer via bolag
Det handlar om de 5 200 lägenheterna som Stockholm stads kommunala bolag Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder ska sälja till privata bolag.
För att minimera skatten, så kommer Stockholms stadshus AB på måndag att besluta om att tre nya aktiebolag ska bildas, så att försäljningen går via dem.
– Ja, men så gör alla bostadsföretag i dag, det är praxis. Det här råder det också i huvudsak politisk enighet om, säger Joachim Quiding, Stockholms stadshus AB.
Men så har Stockholm inte gjort tidigare.
– Nej, men vi har heller inte sålt några bostäder sedan 2001. Vad gällde Centrumkompaniet så såldes ju hela bolaget till en köpare, då var det en helt annan sak. Däremot säljer vi via dotterbolag när det gäller andra typer av fastigheter, säger Joachim Quiding.
Han tycker inte att är moraliskt tvivelaktigt att undanhålla skatt genom den här metoden.
– Nej, vi optimerar affären för våra kommuninvånare. Man minskar ju skatten när man bildar koncerner också, efter-som man då kan kvitta vinster mot förluster.
Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen, blir mycket förvånad när han hör att Stockholm ska sälja via nya aktie-bolag.
– Att göra så kan visserligen vara förenligt med skattelagstiftningen, om man sköter det rätt. Men däremot bryter det mot förvärvslagen, som är en speciallag och därför står över skattelagarna. Så vi från Hyresgästföreningen kommer att yttra oss mot en sådan försäljning, säger Bengt Öhman.
Förvärvslagen ger kommuner rätt att stoppa köp av fastigheter om man exempelvis anser att köparen är oseriös. Eller om det står klart att köparen inte alls tänkt förvalta fastigheten, utan bara sälja den vidare.
Hyresnämnden stoppade därför i höstas ett privat bolags försäljning via dotterbolag. Den egentliga köparen var en bostadsrättsförening.
Joachim Quiding säger att när det gäller ombildningar kommer försäljningarna i Stockholms stad inte att ske via dotterbolag. Utan bara när det handlar om försäljningar till andra bolag.
De kommuner som beslutat att sälja via dotterbolag brukar dock inte själva, av naturliga skäl, försöka hindra affären med hänvisning till förvärvslagen.
Därför har sådana fall heller inte prövats i hyresnämnden.