Annons

Planer på utförsäljning av hyresrätter i Gottsunda stoppas

Uppsala Uppsala kommuns planer på att sälja hyresrätter bredvid Gottsunda centrum har upprört många hyresgäster. Men nu föreslås lägenheterna bli kvar i kommunal ägo. Planerna på att sälja Gottsunda centrum till en privat aktör kvarstår dock.
Foto: Monika Steczkó
Uppsala kommun planerar fortfarande att sälja centrumbyggnaden i Gottsunda. Men de 300 lägenheterna intill föreslås nu tas över av Uppsalahem.

Hem & Hyra har tidigare rapporterat om planerna på att sälja Gottsunda centrum tillsammans med 300 lägenheter på Flöjtvägen och Valthornsvägen, som idag förvaltas av Uppsala kommun fastighets AB, Ukfab. I maj lämnade Hyresgästföreningen in en protestlista med 650 namn till kommunalråd Erik Pelling (s).

Nu har kommunen delvis backat och vill inte längre sälja hyreslägenheterna. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår i stället att hyresrätterna, som ligger intill Gottsunda centrum, ska tas över av Uppsalahem. Bostäderna är i stort behov av renovering, bland annat behöver stammarna bytas.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kommunen anser nu att det är positivt för Gottsundas utveckling att ta över förvaltningen av de cirka 300 bostäderna.

– Jag är glad att vi nu kan meddela hyresgästerna att bostäderna blir kvar i kommunen. Uppsalahem spelar en viktig roll i Gottsunda och med detta stärker vi tryggheten för hyresgästerna och Uppsalahems möjligheter att utveckla området, säger Erik Pelling (s), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.

Annons

Under onsdagseftermiddagen väntas kommunstyrelsen fatta beslut om förslaget.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Ingrid Pineiro, förtroendevald inom Hyresgästföreningen och hyresgäst på Valthornsvägen, gör ”två tummar upp” till de nya planerna.

– Jag är nöjd med att vårt arbete har gett resultat. Även om jag helst skulle se att lägenheterna stannade kvar i Ukfabs regi så är det bättre att de går in i allmännyttan istället för att säljas ut, säger hon.

Annons

Planerna på att sälja Gottsunda centrum, tillsammans med vårdcentralen och parkeringsplatserna på västra sidan, till en privat aktör kvarstår fortfarande.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"
Läs också Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation” Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.