HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Planer på utförsäljning av hyresrätter i Gottsunda stoppas

Uppsala Uppsala kommuns planer på att sälja hyresrätter bredvid Gottsunda centrum har upprört många hyresgäster. Men nu föreslås lägenheterna bli kvar i kommunal ägo. Planerna på att sälja Gottsunda centrum till en privat aktör kvarstår dock.
Foto: Monika Steczkó
Uppsala kommun planerar fortfarande att sälja centrumbyggnaden i Gottsunda. Men de 300 lägenheterna intill föreslås nu tas över av Uppsalahem.

Hem & Hyra har tidigare rapporterat om planerna på att sälja Gottsunda centrum tillsammans med 300 lägenheter på Flöjtvägen och Valthornsvägen, som idag förvaltas av Uppsala kommun fastighets AB, Ukfab. I maj lämnade Hyresgästföreningen in en protestlista med 650 namn till kommunalråd Erik Pelling (s).

Nu har kommunen delvis backat och vill inte längre sälja hyreslägenheterna. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår i stället att hyresrätterna, som ligger intill Gottsunda centrum, ska tas över av Uppsalahem. Bostäderna är i stort behov av renovering, bland annat behöver stammarna bytas.

Läs ocksåUlf lägger ut hyreshusets dammråttor på Instagram

Kommunen anser nu att det är positivt för Gottsundas utveckling att ta över förvaltningen av de cirka 300 bostäderna.

– Jag är glad att vi nu kan meddela hyresgästerna att bostäderna blir kvar i kommunen. Uppsalahem spelar en viktig roll i Gottsunda och med detta stärker vi tryggheten för hyresgästerna och Uppsalahems möjligheter att utveckla området, säger Erik Pelling (s), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.

Under onsdagseftermiddagen väntas kommunstyrelsen fatta beslut om förslaget.

Läs ocksåÖstersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning

Ingrid Pineiro, förtroendevald inom Hyresgästföreningen och hyresgäst på Valthornsvägen, gör ”två tummar upp” till de nya planerna.

– Jag är nöjd med att vårt arbete har gett resultat. Även om jag helst skulle se att lägenheterna stannade kvar i Ukfabs regi så är det bättre att de går in i allmännyttan istället för att säljas ut, säger hon.

Planerna på att sälja Gottsunda centrum, tillsammans med vårdcentralen och parkeringsplatserna på västra sidan, till en privat aktör kvarstår fortfarande.

Läs ocksåHyresvärd anklagas för att skälla och spionera på hyresgästerLena Jansson Nordin. förhandlare på Hyresgästföreningen, sitter vid skrivbordet på sitt kontor.
Läs också Pitebo får chockhöja hyran efter segdragen tvist - men hyresgästerna ger inte upp Kommunerna får ansvar för att fixa fram bostäder åt flyktingar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.