HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Varbergs Bostad säljer Evelinas hem

Varberg Kommunala Varbergs Bostad säljer två av sina hus i centrala Varberg. ”Jag är orolig för att det kommer att bli dyrare att bo i centrum”, säger hyresgästen Evelina Mattsson.
Foto: Lars-Erik Ohlsson
Evelina Mattsson är hyresgäst på Lilla Drottninggatan och hade helst inte bytt värd. "Det känns tryggare att bo hos ett kommunalt bolag, där det inte finns lika stort vinstintresse", säger hon.

Husen på Lilla Drottninggatan 2 och 4 innehåller 37 lägenheter. Tilltänkt köpare är privata Derome Fastighet och affären beskrivs som ”i sin slutfas”.

Kommunfullmäktige klubbade förberedelserna i december, men hyresgästerna fick ingen information från Varbergs Bostad förrän Hallands Nyheter publicerade en artikel om saken i slutet av januari.

Läs ocksåOmbildning till bostadsrätter blir inte av - HFAB säljer 175 lägenheter

– Vi fick en lapp i brevlådan samma dag. De visste väl att tidningen skulle skriva, så då snabbade de sig, säger Evelina Mattsson som bor i huset sedan tolv år.

Hon hade hellre fortsatt vara hyresgäst hos allmännyttan än att byta till en privatvärd.

– Det känns tryggare att bo hos ett kommunalt bolag, där det inte finns lika stort vinstintresse. Det är inte bra om alla hus i centrum är privatägda. Nu är det ny detaljplan och jag är orolig för att det kommer att bli dyrare att bo i centrum när allt byggs om, säger Evelina Mattsson.

Läs ocksåKommunal värd blev privat: Därför betalar Ganimete 25 procent högre hyra än grannen BirgitGanimete betalar 25 procent mer i hyra än grannen Birgit.

Enligt henne råder delade meningar bland grannarna om försäljningen.

– En del tror det blir bra. Men det bor flera ensamma pensionärer här och de är oroliga för att hyrorna ska höjas så de tvingas flytta, säger Evelina Mattsson.

Ulf Hofstedt är vd för Varbergs Bostad. Enligt honom finns det två skäl till försäljningen. Det första är att Derome äger resten av kvarteret och är i färd med flera om- och tillbyggnadsprojekt.

Läs ocksåSvårt bryta bilens dominans i Varberg
Ulf Hofstedt, vd Varbergs Bostad.

– När de är färdiga kommer det att bli betydligt svårare för oss att komma åt huset för att bygga eller underhålla. Det är självklart enklare för Derome att göra det från sin egen mark, säger Ulf Hofstedt.

Det andra skälet är ekonomiskt. Varbergs Bostad har i flera år känt behov att förstärka sin kassa. Nu kommer försäljningen av bostäderna på Lilla Drottninggatan och av affärsfastigheten Färgaren i centrum att dra in pengar.

– Hyresnivåerna i Varberg ligger tio procent under snittet i regionen, och vi har stora kommande underhållsbehov i de äldre delarna av beståndet. Vi måste tänka långsiktigt. Då är det här en pusselbit, säger Ulf Hofstedt.

Men Göran Henriksson, som är ordförande för Hyresgästföreningen i Varberg, har en annan teori om motiven.

– Det här är äldre hus med lägre hyra. Varbergs Bostad vill hellre ha nyproduktion så de kan få upp hyresnivåerna, säger han.

Varbergs Bostad har drygt 5 000 bostäder i sitt bestånd. Men Hyresgästföreningen tycker ändå att 37 lägenheter spelar roll.

– Det är principen det handlar om. Börjar man sälja ut är det lätt att fortsätta, säger Göran Henriksson.

Han avfärdar Ulf Hofstedts ekonomiska oro och pekar på att Varbergs Bostad har stabila finanser.

Hyreshusen på Lilla Drottninggatan 2–4 är byggda i början av 1980-talet.

Evelina Mattsson köper inte heller att det skulle vara svårt att sköta om hennes bostadshus.

– Det är inget bra argument, det är klart att det går.

Hon påpekar att hyresgästerna bjöds in på möte med kommunen i samband med att den nya detaljplanen var på väg för några år sedan.

– Varbergs Bostad var med och då lovade de att de inte hade några försäljningsplaner. De ville ha kvar det som det var. Nu känns de som de ljugit för oss, säger Evelina Mattsson.

Men det är inget Ulf Hofstedt känner igen.

– Försäljning av fastigheter är en styrelsefråga och kräver beslut i styrelsen. Ingen medarbetare, inklusive VD, kan alltså uttala sig om en försäljning. Vad som kan ha sagts av en medarbetare är möjligtvis ”i dagsläget”, såvitt jag vet” eller något liknande, säger han.

Läs också Billiga lägenheter rivs för att ge plats åt nybyggen Planer på utförsäljning av hyresrätter i Gottsunda stoppas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.