Stora prisskillnader på hemförsäkringen beroende på var du bor i Skåne
Till grund för hur försäkringsbolagen sätter priset ligger bland annat brottsstatistik.
Det finns ingen lag som säger att man måste ha en hemförsäkring men ändå lär nio av tio svenskar ha en. Flera faktorer avgör priset på försäkringen. Läget är ett.
– Premien som konsumenten betalar ska motsvara risken som försäkringsbolaget tar. Bor man på en adress där det förekommer mycket stölder får man också betala mer, säger Gustav Jonsson, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå, som ger oberoende information om bland annat försäkringar.
En hemförsäkring skyddar inte bara sakerna i hemmet utan ger också bland annat rättsskydd och ansvarsskydd.
– Det är väldigt viktigt att ha en hemförsäkring även om man inte anser sig ha särskilt mycket saker hemma just eftersom det handlar om ett paket av flera olika försäkringar, säger Gustav Jonsson.
När man väljer hemförsäkring är det viktigt att inte stirra sig blind på priset. Innehållet i försäkringen är minst lika avgörande.
– Priset är enkelt att jämföra och innehållet desto svårare men det är viktigt att sätta sig in i vad försäkringen innehåller, säger Gustav Jonsson.
Enligt en granskning som Hem & Hyra tidigare gjort är skillnaderna mellan bostadsbolagens inställning till om du tecknar en hemförsäkring stor. MKB i Malmö och Trelleborgshem kräver att hyresgästerna har en hemförsäkring när de flyttar in. MKB skriver till och med in det i hyreskontraktet. Helt i onödan, anser Hyresgästföreningen eftersom ingen kan tvingas att flytta för att de saknar en hemförsäkring.
– Däremot är det viktigt att ha en hemförsäkring. Vi har medlemmar utan försäkring som har drabbats hårt ekonomiskt när det har hänt något i lägenheten som inte hyresvärden kan hållas ansvarig för. Det finns tre saker man alltid ska betala i tid som hyresgäst: hyran, elräkningen och hemförsäkringen, säger Mats Lindahl, chefsjurist på Hyresgästföreningen i Malmö.