HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Sovrumstaket i Fredriks lägenhet rasade in: ”Hade jag överlevt om jag legat i min säng?”

Trollhättan I söndags eftermiddag rasade sovrumstaket in i Fredrik Erikssons lägenhet i Trollhättan. "Det är ett mirakel att ingen av oss kom till skada, men vad händer nu?" undrar Fredrik som saknar besked från sin hyresvärd Willhem.
Fredrik Eriksson i Trollhättan råkade ut för ett takras i sin lägenhet.
Foto: Susann Jonsson
Hela sovrumstaket rasade in i Fredrik Erikssons lägenhet i Trollhättan.

Redan i hallen förstod Fredrik Eriksson att något var allvarligt fel.

– Det var damm och dimmigt överallt. Så mycket att det var svårt att se och att jag fick svårt att andas, säger Fredrik, som fortfarande ett par dagar senare har svårt att ta in vad som hänt.

Läs ocksåWillhem återbetalar överhyra i Trollhättan - "Skönt att de tar sitt förnuft till fånga"Ludvig Möller, förhandlingsjurist på Hyresgästföreningen, och Linda Borg, som bor hos Willhem i Trollhättan och som är ordförande för Hyresgästföreningen i MittVäst gläds åt att Willhem backat och återbetalar överhyran.

När han klev in i lägenhetens hörnrum, där han har både sin säng och sitt kontor, trodde han inte sina ögon. Hela rummet var täckt av stora vita sjok, klumpar och kakor som såg ut som cement och decimetervis med grått damm. Och när Fredrik tittade upp i taket såg han att det var borta. Endast stuckaturen längs kanterna och takrosetten ovanför takkronan var kvar.

Fredrik Eriksson i Trollhättan
”Det är rena miraklet att ingen av oss blev skadad”, säger Fredrik Eriksson efter att taket i hans sovrum rasat in.

– Det kändes helt overkligt. Det gick inte ens att se möblerna för allt som rasat ner, säger Fredrik.

Lägenheten ligger på Olof Palmes gata 18 i centrala Trollhättan. Huset är omkring hundra år gammalt och ägs av fastighetsbolaget Willhem. Här bor Fredrik tillsammans med sin son och sin hund sedan elva år tillbaka. Dessutom driver han krogen BackStage i husets källare.

– Hunden brukar alltid ligga här inne. Det gjorde han nu också, men lyckligtvis låg han där vid väggen och klarade sig därför bra. Fast rädd blev han förstås, säger Fredrik och pekar på en plats vid balkongdörren.

Fredrik Erikssons säng och allt annat i rummet blev begravt i rasmassorna.
Fredrik Erikssons säng och allt annat i rummet blev begravt i rasmassorna.

Sängen var helt begravd under rasmassorna. Fredrik vill inte riktigt tänka på vad som hade kunnat hända om han legat i den när taket föll in.

Annons

– Det var såna mängder av puts och cement så frågan är om jag hade klarat mig.

Fredrik kontaktade fastighetsjouren Spikbussen som kom men som inte kunde göra något.

– De sa att det ”…det här var det värsta de hade sett”, fotograferade och dokumenterade och åkte sin väg igen.

Läs ocksåWillhem säger upp avtal och tar ut överhyra: "Chockade"Linda Borg från Hyresgästföreningen är chockad över att Willhem tar ut överhyror.

Fredrik kontaktade även sin hyresvärd Willhem, som på måndagen skickade ett par lokalvårdare för att städa upp.

– Men de hade enbart sopkvastar med sig så de kunde inte göra någon större nytta, säger Fredrik.

Fastigheten ligger i hörnet av Olof Palmes gata och Kungsgatan mitt i Trollhättan.
I fastigheten som ligger på Olof Palmes gata i Trollhättan driver Fredrik Eriksson även krogen BackStage.

Även Willhems förvaltare Josef Gotlén kom till lägenheten för att inspektera. Men något besked om vad som händer nu och vart familjen ska ta vägen fick de inte.

– Jag kontaktade mitt försäkringsbolag Länsförsäkringar. De sa att vi borde ta in på hotell eftersom det är risk för ytterligare ras i fastigheten. Och att allt damm kan vara farligt för oss, säger Fredrik.

Annons

Men någon hjälp av Länsförsäkringar fick inte Fredrik. Enligt dem är det inte hans hemförsäkring som ska användas i det här fallet utan hyresvärden Willhems egen försäkring för hela fastigheten.

I dagsläget är lägenheten obeboelig. Förutom rummet där raset skedde, som är helt förstört, ligger det ett tjockt lager av damm överallt.

Läs också"Våga tänka tanken att det kan hända" - Jan förlorade allt i branden

– Jag har kunnat sova hos en granne de senaste två nätterna. Men det fungerar ju inte i längden. Och min son, som egentligen bor hos mig och går i skolan här i Trollhättan har fått flytta hem till sin mamma som bor en bit bort. Så skolgången blir ju lidande, säger Fredrik.

Fredrik är kritisk till att hans hyresvärd Willhem inte hjälper honom och hans familj att få tak över huvudet. Och han oroar sig över rasrisken när det gäller övriga tak i fastigheten.

– Enbart i vår lägenhet finns det två rum med precis likadana tak. Och så ser det säkert ut i många lägenheter i huset och här bor ju dessutom barnfamiljer, säger Fredrik.

När Hem & Hyra söker kontakt med Willhem för att fråga om rasets orsaker, vilka åtgärder bolaget vidtar samt be om kommentarer på den kritik som Fredrik Eriksson riktar mot dem blir vi hänvisade till fastighetschef Martin Andreasson. Då han är på tjänsteresa ber han oss mejla frågorna till honom vilket vi gör. Han säger vidare att Willhem ”…har kontakt med hyresgästen”. Vid denna artikels publicering har Martin Andreasson inte återkommit med svar på Hem & Hyras frågor.

Läs också En månad efter dramatiska takraset kan Fredrik flytta hem igen Willhem efter takraset: "Vi ska utreda alla tak"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.