Annons

Stora renoveringsbehov i Motala

Motala Bostadsstiftelsen Platen i Motala står inför en av de största utmaningarna genom tiderna. En ovanligt stor andel av bostadsbeståndet utgörs av hus byggda under 60- och 70-talet. Dessa kräver stora investeringar för upprustning.​

​De så kallade miljonprogramsområdena byggdes när behovet av bostäder var långt större än tillgången. I Motala byggdes mer än genomsnittet för kommunägda bolag i landet.

Annons
 
I dag har husen blivit till åren och det kan behövas stambyten, kanske fasad- och takrenoveringar samt investeringar i ny ventilation. Husen byggdes dessutom under en period när man trodde på plast som ett enastående material och med ovanligt korta byggtider.
 
– Det var mycket byggfusk under den här perioden, säger Peter Sjerling som är vd för kommunägda Platen.
 
Exakt vilket skick husen i Motala är i vet man inte.
 
– Det finns inget program för hur man ska ta sig an det här. Därför har jag avsatt en person som ska ta fram en plan. Det är viktigt att vi får allt material framtaget.
 
Sjerling vet inte hur stora investeringar som krävs, bara att det blir stora.
 
– Och vi kommer aldrig att klara av allt på en gång. Vi behöver idéer om hur vi ska finansiera det här, eftersom vi inte kan ta ut det här genom att bara höja hyrorna.
 
I vår räknar Sjerling med att översynen av renoveringsbehovet är klart. Då står det också klart ungefär hur mycket pengar som går åt.
 
– Vi ska inte längre ha lika stort fokus på nyproduktion, utan på det vi redan har. Det är ju där våra hyresgäster bor, säger Sjerling.

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Åses stadsvandring blottlägger gränserna i Gränby Välkommen på nostalgitripp – här är lägenheten där allt är 1970-tal Gratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringen Hyresgäster och unga störs mer än andra – ny studie förvånar forskare Nils-Gunnar har fel telefon - blir utan hyresbonus till jul

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.