Annons

Välkommen på nostalgitripp – här är lägenheten där allt är 1970-tal

Helsingborg En orange tv-kanna i plast, en brunrutig soffa och David Bowie på skivspelaren. Välkommen till hyrestrean 50 år tillbaka i tiden. Det är i början på 1970-talet och Helsingborgs första miljonprogramsområde har just byggts.
Foto: Petra Martinsson

Stig in till familjen Johansson. Året är 1972 och här bor Kristina med sina tre barn. Familjen finns inte på riktigt men skulle kunna ha bott här på nybyggda Drottninghög i Helsingborg – ett miljonprogramsområde i tidens anda.

Tv-kannan står redo på bordet, på tv visas Hylands hörna och i fönstren trängs palettblad och svärmorstunga.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
70-tal bild ungdomsrum
Ungdomsrum med idolporträtt från Starlet. Tidningen började komma ut 1966 och vände sig framför allt till unga tjejer.

Det är inget vanligt museum.  Lägenheten är återskapad med hjälp av personer som bor i området eller har bott här. Och det är komplett med allt från apelsinmarmelad i kylskåpet, strumpor i byrålådan och glödlampor i städskåpet- här kan en familj bo.

Barskåp från 70-talet
Typiskt 70-tal. Det var vanligt med barskåp i bokhyllan.

Familjen Johanssons trea har ett stort fönster mellan vardagsrummet och köket. Lägenheten är byggd för att släppa in ljus – och köken är större än i tidigare bostäder.

Nytt med parkett på 1970-talet

Det finns kyl och frys, spis, två toaletter, telefonjack, uttag för tv-antenn, rinnande vatten och parkett i vardagsrummet.
– Standarden är hög. Hit flyttade många som inte haft allt det där tidigare. Kanske hade man delat toalett i en trappuppgång eller på gården och haft en andelsfrys i kvarteret, säger Anja Petersen, kulturpedagog och en av initiativtagare till lägenheten.

värmespolar från 70-talet
Grejer till håret. Fön och 18 värmespolare i olika storlekar

Helsingborgshem har renoverat lägenheten tillbaka i tiden. Från en annan lägenhet har ett bevarat originalkök flyttats hit. Perstorpsplattor som stänkskydd i köket och en rutig tapet som var Helsingborgshems standard på 1970-talet. Det har tagit cirka ett år att få ihop hemmet genom inköp på loppis, inrop på nätauktioner och gåvor.

Annons
Soffa från 70-talet. Person sitter.
Anja Petersen i soffan som många besökare har relaterat till. Den verkar ha varit en riktig storsäljare på 1970-talet.

Vad var de heta trenderna 1972?
– Det var fortfarande mycket 1960-tal. Materialet var till exempel teak men nu börjar också furumöblerna komma. Färgerna var brunt, orange, olivgrönt och det vitmålade började komma, säger Anja Petersen.

70-tal. Skafferi
En vanlig dag i skafferiet.

Vad har varit svårast att få tag på?
– Förbruksartiklar. Ingen har sparat tandkrämstuber och telefonkataloger verkar folk ha varit helt ointresserade av att spara. Men en tvättmedelskartong med tvättmedel i har vi lyckats hitta och hårspray med spray i.

Fick inte tag på kyl

Det blev också en omöjlig uppgift att få tag på kyl och frys som fanns i allmännyttans lägenheter. I lägenheten står nu i stället vitvaror från 90-talet – så likt man kunde komma.

Köksinredning på 1970-talet.

Enligt Anja Petersen har idén att göra någonting sådan här funnits i museikretsar länge. När Helsingborg stad planerade sin stadsmässa H22 öppnade sig möjligheten. Helsingborgshem stod för lägenhet som stod tom och en grupp bildades för planering och genomförande. Under stadsmässan i juni ringlade sig köerna ofta långa för att komma in. 12 000 personer hann se lägenheten.

sovrum 70-tal
I ett av sovrummen bodde mamman och det yngsta barnet.

Vad har folk reagerat mest på?
– Den rutiga soffan verkar ha sålts brett och funnits överallt. Folk har berättat att de hade en själva, fått ärva en eller att de funnits i replokaler. Den röda klara konservöppnaren känner också många igen, säger Anja Petersen.

Dammsugare från 70-talet
I städskåpet står en dammsugare av märket Volta.

Hon berättar att många har velat visa yngre hur Televerkets telefon fungerade. Hur man satte fingret i cirklarna och snurrade runt numer för nummer.

Annons
Telefon från Televerket. 1970-tal.
Televerkets telefon fanns att få i andra färger men kostade då extra. I den här lägenheten fanns ett telefonjack i hallen och ett i stora sovrummet. Det fanns ett uttag för tv-antennen och den satt i vardagsrummet – därför hade de flesta tv:n på samma ställe.

Om 50 år och ni skulle göra en liknande lägenhet med samma koncept. Hur skulle den se ut?
–  Förmodligen stora och öppna ytor, en grå soffa, något inoljat träbord och typ en Myran-stol. Bambu på uteplatsen. Men det är en generalisering som representerar vissa. För andra grupper eller områden skulle den se annorlunda ut.

1970-tals lägenheten är ett perspektiv

Hon påpekar också att 1970-tals lägenheten enbart är från ett perspektiv – också på den tiden såg boendet ut på många olika sätt.

Manglat linne i skåpet.

Efter stadsmässan har man beslutat att lägenheten på Grönkullagatan ska ha ytterligare öppet fram till den 14:e augusti fredag till söndag. Vad som händer efter det är oklart.

Servisen Tuna 70-tal.
70-tals dukning. På köksbordet står servisen Tuna och en sockerströare i orange.

Dunkers kultur har drivit projektet tillsammans med Helsingborgshem, Helsingborgs museum, Helsingborgs bibliotek, Idé A, Drottning H, Lunds universitet och Helsingborgs stadsteater. Invånare på Drottninghög har intervjuats och varit aktiva i projektgruppen, dels personer som bodde här på 1970-talet dels de som bor här idag.

Fakta: Drottninghög - ett område i förvandling

Miljonprogrammet var Helsingborgs första och byggdes mellan åren 1965 och 1969. När det var klart fanns det cirka 1 200 lägenheter i 52 fastigheter. Idag genomgår området en stor omvandling med nya lägenheter, boendeformer och upplåtelseformer.

Läs också Här delar hyresgästerna på allt utom säng – toaletten fick William att tveka Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Som en av de första i landet – hyresgästen Jan felanmäler via videosamtal Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt Nya hyror för Helsingborgshems hyresgäster: "Det kommer att bli jättetufft"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.