Annons

Stora skillnader i bostadsbolagens satsningar på hyresgästinflytande

Kalmar ​Vid årsskiftet kom en ny lag om kommunala bostadsbolag. I den förstärks att bolagen ska erbjuda hyresgästerna möjlighet till boinflytande och inflytande i bolaget. När Hem & Hyra frågade de kommunala bostadsbolagen svarade de flesta att boinflytande är bra, viktigt eller mycket viktigt, inte minst för att man vill behålla nöjda hyresgäster.
I de flesta bostadsbolag har hyresgästernas inflytande över sitt boende en stark ställning. Redan innan den nya lagen trädde i kraft. Hur viktigt det är skiljer sig förstås mellan de olika bostadsbolagen och Hem & Hyras kart-läggning visar att de kommunala bostadsbolagen i Kalmar län lägger väldigt olika mycket pengar på hyresgästernas inflytande. Allra mest satsar Mönsterås bostäder, medan Mörbylånga bostads ligger i botten på listan.
– Det är självklart och bra att hyresgästerna kan framföra sina synpunkter och förbättringsförslag. Det bidrar till att förbättra boendet och vår service till hyresgästerna, menar Mönsterås bostäders vd Klas Palmqvist.
Mörbylånga bostads ligger i startgroparna för ytterligare satsningar:
– Vi tycker att boinflytande är bra och är ett område som vi planerar att arbeta mera med, säger Mörbylånga bostads vd Jonas Everbrand.
Torsås bostads ekonomiansvariga Mikael Strand menar att hyresgästerna trots att bolaget inte satsar så mycket får inflytande över sitt boende.
– Vi är ett ganska litet bostadsföretag och det är inte så svårt att få sin stämma hörd, direkt med oss eller via Hyresgästföreningen.
Och att hyresgästerna kan göra sin stämma hörd är viktigt för bostadsbolagen.
– Kontakt med kunden är viktig för alla typer av företag – och det är naturligt att kunden vill ha möjlighet att påverka det han eller hon betalar för. Detta förstärks givetvis när ”varan/tjänsten” är något så viktigt som kundens bostad. Fördelarna för hyresvärden är bland annat nöjdare hyresgäster som ger mindre omflyttningar. Hyresgästerna visar också större omsorg med lägenheten och fastigheten och då blir det mindre slitage och lägre renoveringskostnad, säger Emmaboda bostads vd Ivan Lindmark.
Hem & Hyra frågade bostadsbolagen om de anser att boinflytandet är nödvändigt.
– Naturligtvis, är reaktionen från Kalmarhems marknadschef Birgitta Leigard.
Nybro bostads vd Stefan Henrixon är inne på samma linje:
– Det är bra med dialog och kontakt. Om man tittar på de privata hyresvärdarna så lägger de ingenting på det här. Vi har nästan allt uthyrt och tomma lägenheter finns hos de privata hyresvärdarna. Jag tror att den här dialogen är bra. Det bygger på samarbete, man klarar det aldrig själv.
Nybro bostads har ett livaktigt samarbete med Hyresgästföreningen Nybro-Emmaboda som är mycket aktiv. Förutom de pengar som är budgeterade till boinflytande satsar Nybro bostads på ytterligare arrangemang som kommer hyresgästerna till del, bland annat Världens mat i maj och fortlöpande stöd till lokalen Gula grillen på Kungshall där mycket aktiviteter för hyresgäster äger rum.
Också Byggebo samarbetar nära med Hyresgästföreningen.
– Eftersom vi var tidiga med att ha en boinflytandekommitté har vi sett fördelarna med att samarbeta med Hyresgästföreningen i boendefrågor. Det ger en bättre förutsättning för att produkten som Byggebo erbjuder ska motsvara förväntningarna från kunderna, säger marknads- och försäljningschef AnnChatrine Gunnarsson.

Annons
Fakta: Så mycket lägger bostadsbolagen på boinflytande

 

Mönsterås bostäder: 300 000 kronor, varav 150 000 till HGF = 222 kr/lägenhet

Nybro bostads: 373 000 kronor (fritidsmedel och boinflytandemedel) = 190 kr/lägenhet

Byggebo: 443 189 (2010), 475 000 (2011) = 184 kr/lägenhet

Emmaboda bostads: 135 000  = 145 kr/lägenhet

Högsby bostads: 40 000 kronor = 130 kr/lägenhet

Torsås bostads: 50 000 kronor = 94 kr/lägenhet

Kalmarhem: 240 000 kronor = 48 kr/lägenhet

Mörbylånga bostads: 30 000 kronor = 39 kr/lägenhet

Bolagen har själva uppgett summorna och det kan skilja sig något hur de redovisar. En del räknar bara boinflytandemedel, andra har klumpat ihop med fritidsmedel (som går till aktiviteter och liknande) och ytterligare några har räknat in förhandlingsersättningen som de betalar till Hyresgästföreningen för att finansiera hyresförhandlingarna.

I kartläggningen ingår inte Bostadsbolaget i Västervik, Vimarhem i Vimmerby eller Hultsfredsbostäder.

 

Läs också Tips för att njuta fullt ut av din båtsemester Kattoaletten blev en ny picknickplats De räddade den välbesökta kvarterslokalen i Bergsjön Sänkt betyg för hyresvärdar i Västsverige Sidra från Motala får träffa sin hyresvärd vid kastanjen Läxhjälp prio när hyresgäster i Biskopsgården får bestämma

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.