Stora skillnader i Landskronahems nya hyror
Inom några dagar, förmodligen senast nästa måndag får Landskronahems hyresgäster en hyresavi och ett informationsblad som berättar om just deras nya hyror.
Inför förhandlingen med Hyresgästföreningen yrkade Landskronahem på en genomsnittlig höjning med 2,9 procent. Genomsnittet landade på 2,75 procent. Den stora förändringen i år är att höjningarna skiljer sig åt, ibland i samma trapphus. Vissa får till och med ingen höjning alls, andra ganska stor upp till fem procent. Det beror på den så kallade differentieringen där hyrorna justeras efter läge, fastighetsstandard och nu också standard efter olika kriterier i de enskilda lägenheterna.
– Vi har arbetat med differentieringen tidigare men i år går vi på djupet och har kommit ner på lägenhetsnivå snabbt, säger Stefan Bolin, chefsförhandlare på Hyresgästföreningen.
Det finns vissa maxgränser som att en etta inte ska höjas mer än 260 kronor och en fyra 350 kronor.
Bäddat för konflikter när hyrorna kan skilja sig åt i en trapp?
– Nej, jag tror det är bra och att det blir tydligare för folk, att det handlar om att vara noggrann, säger Stefan Bolin.
Också Landskronahem hoppas och tror på förståelse.
– Klart man kan undra om man själv får en höjning på 150 kronor och grannen bara 50, men jag tror att man förstår innerst inne. De som undrar får gärna ringa. Det är lättare att förklara hyressättningen idag, säger Thomas Persson på Landskronahem som har arbetat med den nya hyresmodellen.
Det är tre mindre fastigheter som inte får någon hyresökning alls: Sturegatan 4 och 6, och Nygatan 12 och 14. Den generella höjningen förklaras framför allt med olika taxehöjningar.
Landskronahem har cirka 3 700 lägenheter.