Stora skillnader på fjärrvärmepriser i Skåne

Skåne Är du hyresgäst i Lund, Eslöv, Lomma eller Klippan får du betala 2 800 kronor mer per år för värmen än en hyresgäst som bor i Höganäs.

Fjärrvärmetaxorna i Lund, Eslöv, Lomma och Klippan är högst i Skåne. Där får en hyresgäst som bor i en trea på 67 kvadratmeter betala 2 820 kronor mer varje år i fjärrvärmekostnader än en hyresgäst som bor i Höganäs. Det visar årets Nils Holgersson-rapport som är en årlig rapport över olika taxor som ges ut av bland annat Hyresgästförningen och Fastighetsägarna.

Den kommun i Skåne som höjde sin prislapp mest i år är Kristianstad med hela sex procent. Åstorp och Landskrona höjde ingenting alls. Det betyder att en hyresgäst i Kristianstad betalar 844 kronor i månaden för fjärrvärmen medan en hyresgäst i Landskrona betalar 811 kronor i månaden och en hyresgäst i Åstorp 935 kronor.

Läs ocksåHalverade elpriser hindrar prischock på boendekostnader: ”Det kan vara tillfälligt”Bild från reningsverk och fjärrvärmeverk

− Vi ser att fjärrvärmekostnaderna fortsätter att öka men inte lika mycket som tidigare år. Det beror på att vi befinner oss i en lågkonjunktur, har låga räntor och ett lägre bränslepris, säger Petra Lundh, bostadspolisk ansvarig vid Hyresgästföreningen Region norra Skåne.

− Tittar vi på den genomsnittliga prisökningen på fjärrvärme ligger Skåne med sina 2,5 procent något högre än genomsnittet för hela landet som är 2,1 procent. För att hitta förklaringen till det måste man studera kommun för kommun.

Vilka konsekvenser får höjda taxor för hyresgästerna?

Läs ocksåEfter fjärrvärmechocken - bostadsbolaget gläds åt Konkurrensverkets besked: ”Vi ser det som en vinst”Bilden visar Arman Avdic, vd för Mönsterås bostäder AB.

− Taxor och avgifter är en tredjedel av hyran och den största delen står fjärrvärmen för. När den avgiften höjs får det alltid stora konsekvenser på hyran. Problemet är att vi inte kan göra något vid förhandlingsbordet. Vi måste påverka kommunernas politiker innan det är dags att förhandla hyran och få dem att bromsa prisutvecklingen.

Har era samtal med politiker gett resultat?

− Kortsiktigt har våra samtal inte lett till något resultat men långsiktigt ser vi en tendens att höjningarna inte blir lika kraftiga som tidigare.

Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.

Hur kommer det sig att det är så stora prisskillnader mellan kommunerna?

− Det undrar vi med. Vi tycker inte att det är rimligt att vi har ett system som har så olika priser för samma sak.


Fakta/ Nils Holgersson
• Nils Holgerssongruppen består av representanter från HSB, SABO, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Fastighetsägarna Sverige.
• Varje år presenterar den rapporter om kostnader för värme, vatten och avlopp, el och renhållning i landets samtliga kommuner.

Fakta: Fjärrvärmetaxor i Skåne för en lägenhet på 67 kvm/kr/månad

Lund: 987 krKlippan: 987 krLomma: 987 krEslöv: 987 krHörby: 958 krBjuv: 955 krTomelilla: 949 krSjöbo: 949 krHöör: 949 krÅstorp: 935 krÖrkelljunga: 922 krOsby: 917 krSkurup: 916 krTrelleborg: 896 krÄngelholm: 887 krSimrishamn: 878 krYstad: 877 krBromölla: 875 krHässleholm: 861 krStaffanstorp: 849 krBurlöv: 849 krMalmö: 849 krHelsingborg: 845 krKristianstad: 844 krSvalöv: 843 krLandskrona: 811 krPerstorp: 804 krHöganäs: 752 kr

Läs också Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Hyresgästers tacokväll billigast i Kristianstad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.