Studenter varnas för bostadsbedragare
Höstterminen har nyligen rullat i gång och nu är trycket som störst för att få tag i en studentbostad i Linköping eller Norrköping. Men samtidigt utnyttjas situationen av många bostadsbedragare. Under sommaren har ett tjugotal studenter drabbats av falska kontrakt, berättar studentkåren vid Linköpings universitet.
– Tidigare år har vi bara haft något enstaka fall men i sommar har det varit väldigt mycket. Som mest har vi haft ett ärende per dag, säger Annika Samuelsson, boendeombud på Kårservice i Linköping.
Bedragarna lockar med lediga studentbostäder och för att få kontrakten måste studenten betala in flera månadshyror i förskott. Kontraktet måste skrivas snabbt och någon visning hinns inte med. Men någon lägenhet finns inte att hyra ut.
– Det har rört sig om allt från 2 500 till 15 000 kronor som betalats in. Det är ganska mycket pengar om man är student plus att man inte har någonstans att bo, säger Annika Samuelsson.
Enligt studentkåren verkar bedragarna i första hand vända sig till utländska studenter.
– De har ofta inte så god koll på hur den svenska bostadsmarknaden fungerar och de har ofta sämre möjlighet att åka och titta på bostaden i förväg, förklarar Annika Samuelsson.
De flesta bedrägerierna har skett via universitetets anslagstavla på nätet, antingen genom falska annonser eller att bedragarna kontaktat studenter som lagt ut att de söker bostad. Nu har universitet låst anslagstavlan så att bara anställda och studenter får göra inlägg, vilket har fått ned antalet bedrägerier något.
Studentkåren försöker nu att informera om hur bedragarna jobbar och hur de går att undvika. På kårens hemsida finns exempel på falska annonser.
– Vi försöker nå ut till så många som möjligt om hur det går att undvika att bli lurad. Det är till exempel viktigt att man tittar på lägenheten innan man betalar in någon deposition, förklarar Annika Samuelsson.