Annons

Gult ljus för Östergötlands studentorter

Östergötland Både Linköping och Norrköping får gult ljus i årets rapport från SFS, Sveriges förenade studentkårer. I båda kommunerna bedöms det vara svårt att få bostad vid terminsstarten.
Foto: Jenny Knutsson
I Linköping har det byggts en hel del nya studentbostäder under senare år, bland annat Irrblosset i Valla.

Både SFS och Studentbostadsföretagen, som är branschorganisationen för de som äger, bygger och förvaltar studentbostäder i Sverige, har tagit fram varsin rapport som visar situationen på de olika studentorterna i landet.

Enligt SFS så är läget i Linköping även i år ansträngt, trots att det byggs många nya studentlägenheter. Det bör dock gå att få ett förstahandskontrakt innan höstterminen är slut och därför får staden gul markering i rapporten. Studieorter där väntetiden är ännu längre får röd markering och för de orter där det går att få boende inom en månad från terminsstart blir det grönt ljus.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Även Norrköping får gul markering av SFS och situationen beskrivs ungefär likadant som i Linköping.

Annons

Studentbostadsföretagens rapport ger en lite annorlunda bild. Där beskrivs Linköping ha brist och Norrköping balans på studentbostadsmarknaden. I Linköping uppges kötiden vara 43 veckor medan den bara är sex till åtta veckor i Norrköping.

Enligt rapporten har 150 färre studenter antagits till Campus Norrköping, som hör till Linköpings universitet, i år och nyantagna studenter som bor utanför pendlingsavstånd prioriteras hos kommunala Studentbo.

Annons
Läs ocksåAnsedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”
Läs också Marianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde” Så svårt är det för funktionsnedsatta att byta lägenhet: "Ett boende på nåder" Ann-Louise, 47, är fast i lägenheten efter hjärnblödningen - nekades förtur: "Måste härifrån" Centralt boende mitt i smeten – om pippin själv får välja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.