Annons

Hyresgäst får rätt mot Uppsalahem om radon

Uppsala En hyresgäst som levt med höga radonhalter har rätt till ersättning från Uppsalahem, enligt en färsk dom från Högsta domstolen. Domen är vägledande för liknande mål i framtiden.

Uppsalahem måste nu betala drygt 13 600 kronor till hyresgästen.

– Det känns bra att vi har kunnat bevisa att höga radonhalter är att anse som en brist i hyresrättslig mening och att hyresgäster har rätt till hyresnedsättning om värdena är för höga. Och det är bra att Socialstyrelsens riktlinjer och deras juridiska värde förtydligas,  säger Alexander Kuzmicki, chef för Hyresjuridiska enheten i Region Aros-Gävle och Mitt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det omtalade radonärendet i Uppsala har pågått sedan 2013. Idag kom domen från Högsta domstolen, som slår fast att höga radonhalter ska betraktas som en brist i boendet. ”Det får anses vara klarlagt att det finns ett samband mellan radon i inomhusluft och cancer, och att cancerrisken ökar med högre radonhalt”, skriver Högsta domstolen i domen.

Domstolen höll dock inte med om att Uppsalahem ska behöva betala tillbaka 98 000 kronor, utan slår fast att hyresgästen ska få tillbaka drygt 13 600 kronor för tiden han bodde i lägenheten, det vill säga en hyresnedsättning på 15 procent. Alexander Kuzmicki är ändå nöjd.

– 15 procent var den lägsta ersättningen vi hade begärt. Det här innebär att vi kan begära högre ersättning i framtiden om radonhalterna är högre, säger han.

Läs ocksåUppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljonerCarolina Munkfors och Max Pettersson ståt på marken, Jocke Honkamäki står en våning upp i en byggnadsställning under uppbyggnad vid en ljus men smutsig putsad fasad. Längst till vänster syns en del av en lastbil. Uppsalahem har tvingats renovera fönster i Eriksberg och Svartbäcken genom ett åtgärdsföreläggande från kommunen.

Under tolv och ett halvt års tid bodde hyresgästen i lägenheten på Kvarngärdet i Uppsala med radonhalter högt över Socialstyrelsens riktvärde. Trots att Uppsalahem kände till det, ville bolaget ändå inte sänka hyran. I april 2013 dömdes Uppsalahem att betala 98 000 i ersättning till hyresgästen. Uppsalahem överklagade domen och senare samma år slog hovrätten fast att bolaget inte behövde betala. Hyresgästen överklagade med hjälp av Hyresgästföreningen i sin tur ärendet till högsta domstolen, som alltså meddelade sin dom under tisdagsförmiddagen.
En dom i Högsta domstolen blir prejudicerande, det vill säga vägledande för liknande mål i framtiden.

– Domen är principiellt viktig, Hyresgästföreningen har ett tiotal radonärenden vilande i avvaktan hur det går i det här ärendet, säger Alexander Kuzmicki, chef för den juridiska enheten i Hyresgästföreningens region Aros-Gävle och Mitt.

Annons

Hyresgästföreningen har tidigare lämnat in en stämningsansökan mot Uppsalahem för en hyresgäst i samma fastighet på Kvarngärdet, ett ärende som nu kan komma att drivas vidare. Alexander Kuzmicki vill dock inte kommentera det enskilda ärendet.

Läs ocksåGottsunda centrum firar 50 år – nu rustas miljonprogramshusenEn svartvit bild där en man i kostym står i en folkmassa i ett köpcentrum.

Läs även 

Högsta domstolen prövar radondom

Radondom överklagas till högsta instans

Radon ger inte automatiskt rätt till lägre hyra

Annons

Radondom kan överklagas till högsta instans

Får tillbaka nära 100 000 för radon i lägenhet

Uppsalahem krävs på nära 100 000 för radon

Läs också Ingrid i Gottsunda fick besök av EU-projekt – så vill Uppsalahem minska sitt klimatavtryck Misshandlade och dödshotade sin hyresvärd – inneboende döms till fängelse och utvisning Uppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.