Svårare för hyresgäster att få bostadsanpassning
Anna-Greta Bredberg älskar att laga mat. Men som rullstolsburen till följd av sin sjukdom multipel skleros, MS, kan hon inte längre använda det vanliga köket. Så, i oktober, fick hon det efterlängtade beskedet från Forshaga kommun: att hon beviljats bidrag för att bostadsanpassa köket.
– Åh vad bra, tänkte jag, då hinner jag få det klart fram till jul!
Allt som skulle göras var att få hyresvärdens godkännande.
Men det blev ingen matlagning i julas. Inte heller i påskas. Det skulle dröja sex månader, ända tills i mitten på april, innan köket stod på plats. Då först hade hyresvärden efter många om och men godkänt bostadsanpassningen som kommunen beviljat bidrag till. Och att det tog tid, är inte helt och hållet en slump.
Hem & Hyras genomgång visar att om du är i behov av bostadsanpassning – då gör du bäst i att bo i villa. Villaägare beviljas större summor pengar än lägenhetsboende. Men framför allt: hyr du är det upp till hyresvärdens goda vilja att gå med på förändringarna.
För även om du beviljats ett bidrag från kommunen, innebär det inte att du har rätt att genomföra förändringarna: först måste hyresvärden säga ja. Som lockbete, erbjuds hyresvärdarna ett återställningsbidrag, men bara på summor över 5 000 kronor.
Genomgången visar att allt fler hyresvärdar säger nej till bostadsanpassning. På tio år har andelen hyresvärdar som säger nej, ökat från fem till femton procent enligt Boverkets siffror.
Anledningen till ökningen är okänd, men en orsak kan enligt Boverket vara det allmänna hårdare läget på bostadsmarknaden i och med bristen på bostäder. Ofta är det privatvärdar som säger nej.
– Man ska inte dra alla mindre värdar över en kam. Men större hyresvärdar har ju andra rutiner, säger Åsa Nerelius-Furderer i Lindesbergs kommun.
I Karlstad har till exempel kommunen och det kommunala bostadsbolaget Karlstads Bostads AB ett avtal som säger att mindre ingrepp, som att ta bort trösklar, kan göras utan att hyresgästen ens behöver be om lov.
Det kan jämföras med att det i samma kommun, är en och samma privata hyresvärd som står för alla nekanden mellan 2011 och 2014. I samtliga fyra fall har man sagt nej till stödhandtag i badrum.
Personer som har en funktionsnedsättning kan söka bidrag hos kommunen för att få sin bostad anpassad.
Bidraget ges till åtgärder som har skäliga kostnader och som är nödvändiga för att ge personer med funktionsnedsättning möjlighet till ett självständigt liv.
Exempel på åtgärder är badrumsanpassning, borttagning av trösklar och breddning av dörrar.
Om det är en hyreslägenhet krävs tillåtelse av hyresvärden.
Källa: Norrköpings kommun.