Annons

Svårare för nysvensk på bostadsmarknaden

Västra Götaland ​På bostadsmarknaden ska det inte spela någon roll om du kommer från Bangladesh eller Borås. Hem & Hyra har granskat hur 13 bolag i Södra Älvsborg, Skaraborg och Bohus Älvsborg fördelar sina lägenheter. Ibland är svårt att se varför någon får bostad och en annan inte.– Jag har själv inte haft problem när jag sökt bostad, men jag har hört andra som drabbats, säger Daysi Grondona i Götene.

​År 2007 visade Hyresgästföreningens Diskrimineringsbarometer att fyra av tio värdar bemötte icke-svenska sökande sämre. Diskrimineringsombudsmannens nya studie pekar på liknande resultat.

Organisationen Fastighetsägarna förespråkar tydliga policies och en rak bostadskö som verktyg mot diskriminering.
Privatvärden Apartment Bostad har som ett av sina ledord att inte diskriminera enligt vd Lars Lindfors. Först till kvarn gäller för lägenheterna. Värden hänvisar till Hyresgästföreningen om någon känner sig orättvist behandlad.
– Men det är ytterst sällan vi får sådana frågor, säger Lindfors.

Annons
Läs ocksåMarianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde”

De kommunala bolagen Uddevallahem, Eidar i Trollhättan och Skövdebostäder har en rak bostadskö baserad på tid.
– Vi sätter en ära i att man ska kunna lita på kösystemet och därmed att alla behandlas lika, säger Skövdebostäders marknadschef Martin Sohlberg.
Bolaget diskuterar värdegrundsfrågor internt. Det gör även Hyresbostäder i Falköping.
– Men i ett mindre bolag som vårt behövs ingen skriftlig policy, säger vd Thomas Ekberg.

Annons
Även AB Bostäder i Borås och Marks Bostad har som huvudregel att den med längst tid i bostadskön får bostad. Båda bolagen för interna diskussioner om mångfald och har haft föreläsningar för personal i ämnet.
AB Bostäder i Borås har en hög andel nysvenskar som hyresgäster.
– Visst är några missnöjda och hävdar att orsaken är härkomst från annat land. Men vi får också höra tvärtom, säger vd Sven Liljegren.
 
Vänersborgsbostäder väljer ut den sökande som bolaget anser har störst behov. Uthyrningspolicyn ligger som grund. Ibland avgör lotten.
Eftersom det finns gott om lägenheter behövs ingen kö enligt vd Gunnar Johansson. Men en sökande kan inte helt säkert veta att beslutet är opartiskt.
– Vi säger inte varför någon gått före. Men diskrimineringsfrågan är ovanlig, hos oss kan man bosätta sig var man vill.
 
Det är fritt fram för en värd att välja sina hyresgäster. Flera kommunala och de flesta privata nämner den rätten i sina avtal. Men hyresmarknaden ger inte alla möjlighet att välja och vraka.
– Vi vill hyra ut och har inte råd att diskriminera, säger Harry Tranchell, vd på privata Två Stenar i Åmål.
– Vårt stora problem är att för många lägenheter är tomma, säger Linda Hansson, vd på Tranemo Bostäder.
 
 
Text: Minna Mäki och Monica Bogsjö-Andersson.

Fakta: Diskriminering


Diskrimineringsombuds-mannen (DO) har kartlagt bostadsmarknaden med hjälp av forskare vid Uppsala universitet. De har ringt 150 hyresvärdar i hela landet.
Några slutsatser:
Diskriminering är vanligare på hyres- än på bostadsrättsmarknaden.
Etnisk tillhörighet är den vanligaste grunden för diskriminering.
Förekommer både i större städer och på mindre orter.

Läs också Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Fem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolag "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Hyrorna klara för 6000 hyresgäster i Uppsala

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.