Annons

Svarta kontrakt fråga för Boverket

Stockholm Hur kommer man till rätta med dåligt fungerande bostadsmarknader? Den frågan försökte Boverket reda ut på ett seminarium.

Det finns för lite forskning om den svarta hyresmarknaden. Boverket har därför fått regeringens uppdrag att utreda och föreslå åtgärder.

– Det är ett bekymmer att man aldrig får grepp om hur stor den svarta marknaden är, men det ligger lite i sakens natur. Det är ingenting man går till torgs med. Många har inte heller koll på regelverket, samtidigt som grundproblemet är stor bostadsbrist. Det finns ingen quick fix, säger Birgitta Wadkvist, utredare på Boverket.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Förra året släppte Boverket rapporten Dåligt fungerande bostadsmarknader. Den gjordes på uppdrag av regeringen och i år har man fått samma uppdrag igen.

– Nu kan vi inte skriva mer, vi behöver bli mer konstruktiva, säger Birgitta Wadkvist.

Annons

Därför bjöd man in forskare, myndigheter och organisationer till ett seminarium. Bland de inbjudna fanns Stella Papasotiriou från Jagvillhabostad.

Läs ocksåDärför kan det byggas rum utan fönster redan nästa år: "Sämre än poliscell"

– Vi hade en väldigt givande diskussion. Nu är det dags att börja arbeta med frågan, vi föreslår till exempel att bostadsförmedlingen också förmedlar andrahandskontrakt för att sålla bort de oseriösa. De behövs under övergångsperioder och alla är inte svartkontrakt, sa hon.

Boverket delar in frågan i otillåten andrahandsuthyrning, handel med hyreskontrakt och bedrägerier. Bland de förslag på lösningar som diskuteras fanns begränsningar i bytesrätten och att kriminalisera köparen. Men inget av dessa föll deltagarna i smaken.

– Bytesrätten är en del av hyresrättens attraktionskraft. Vi var däremot överens om en strikt tillämpning av reglerna och bättre information till hyresgäster om rättigheterna. Polisen behöver både ta frågan på allvar och samtidigt fler anmälningar, sa Tore Ljungkvist, tf chefjurist på Fastighetsägarna i Stockholm.

Annons
Läs ocksåTillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

– De stora pengarna kan hyresvärdarna göra, till exempel genom att tomställa hyresrätter, ombilda fastigheten själv och sedan sälja dem som bostadsrätter. Hyresgästers enda möjlighet att försöka tjäna pengar finns vid skenbyten, säger Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen och fortsätter.

– Ingen överlåtelse är mer granskad än lägenhetsbyten, det är två hyresvärdar som har ögonen på ett byte. Fastighetsägarna är inne på att begränsa bytesrätten, men det är orimligt. Däremot finns det ingen granskning av vad hyresvärdar gör med sina tomma lägenheter.

Läs också Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Maj-Britt, 73, fånge hemma i sommarhettan – värden vägrar installera hiss

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.