Annons

Svenskar med utländsk bakgrund bor allt trängre

Nyheter Trångboddheten totalt sett ökar inte. Men bland dem som har utländsk bakgrund är det allt fler som tvingas trycka ihop sig på mindre boyta.

Tittar man på utvecklingen för den totala trångboddheten i Sverige så är utvecklingen inte alarmerande. Faktum är att siffrorna visar att utvecklingen går åt rätt håll – även om uppgifterna är inom felmarginalen. Nästan 1,3 miljoner svenskar var under 2014 och 2015 trångbodda. Det motsvarar 16,2 procent av befolkningen, vilket är en minskning med 0,8 procentenheter sedan 2012. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån.

Men för svenskar med utländsk bakgrund går utvecklingen i motsatt riktning. Bland dem är 34 procent trångbodda, av dem bor en tredjedel extremt trångbott, vilket innebär att det finns fler än två boende per sovrum, kök och vardagsrum oräknade.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras publicering – hyresvärden Einar Mattsson ändrar policyMagnus Molin vd Einar Mattsson

Antalet trångbodda i den gruppen har dessutom ökat de senaste åren. Under 2008 och 2009 var det 28,8 procent och under 2010 och 2011 31,7 procent.

Annons

– Då ska vi inte glömma bort att dem som är nyanlända fångas inte in i statistiken. Det är möjligt att vi kommer att se en effekt av det nästa år. Det är bara de som är folkbokförda i Sverige som omfattas, säger Philip Andö, statistiker på SCB.

Tittar man på enbart dem med svensk bakgrund blir statistiken än mer tydligt. Där är enbart 11,4 procent som är trångbodda och omkring två procent av de svenskfödda bor extremt trångt.

Läs ocksåPsykologerna om ofrivilligt hemmaboende: “Uppgjort för konflikter”Psykologerna Carolina Martin och Matilda Bilk driver privatmottagningen Familjen Psykologi i Stockholm. De säger att ofrivilligt hemmaboende i värsta fall kan leda till psykisk ohälsa och depression.
Trångboddhet 2014-2015
Norm 3 Norm 2
Samtliga med svensk bakgrund 11,4% 2%
Samtliga med utländsk bakgrund 34% 11,1%
Totalt i landet 16,2% 3,9%

Källa: SCB, Undersökningen av levnadsförhållanden, ULF/SILC

Annons
Fakta: Normer för trångboddhet

Boverket använder fler normer för att mäta trångboddhet.

Norm 3:

Ett hushåll räknas som trångbott om det finns fler än en boende per sovrum, kök och vardagsrum oräknade.

Sammanboende kan dela sovrum medan varje barn ska ha eget rum.

Ett hushåll med fyra personer ska ha minst fyra rum och kök för att inte vara trångbott.

Norm 2:

Ett hushåll räknas som trångbott om det finns fler än två boende per sovrum, kök och vardagsrum oräknade.

Ensamstående anses inte trångbodda oavsett antal rum.

Ett hushåll med  fyra personer ska ha minst 3 rum och kök för att inte vara trångbott.

Bakgrund:

Boverket satte upp sin första norm för trångboddhet på 1940-talet. Norm 2 kom på 1960-talet och norm 3 1974. Det är den som tillämpas i statistik över trångboddhet. Samtidigt anser många bostadsbolag att norm 3 är föråldrad och alltför generös.

Läs också Casper, 25, en av 100 000-tals vuxna "barn" som tvingas bo hemma Tröstlös väntan på större lägenhet för fyrabarnsfamiljen Boråspolisen Nadim Ghazale: "Vi kan inte låta en etnifierad underklass samlas i de utsatta områdena"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.